20 kroků k perfektně vyladěné kuchyni - 2. díl

Ve druhém díle pro vás máme opět 10 tipů, jak vyladit kuchyni. Možná, že některé už doma používáte. Pokud ještě ne, určitě je zkuste a uvidíte sami, jestli si je zamilujete hned nebo až po nějakém čase. Jo a nemusíte použít nutně všech dvacet. Stačí si vybrat jen několik, které vás osloví. Pojďme se na ně podívat zblízka.

11 Hrnce a voda patří k sobě

Pokud vás nebaví táhnout se s hrncem k dřezu kvůli napouštění vody a pak zase zpět ke sporáku, nedělejte to. Využijte jednoduchý trik, jak se vyhnout smýkání těžkého nádobí. Vyveďte si vodu v prostoru nad sporákem a připevněte tam flexibilní výpust, která dosáhne nad všechny plotýnky.

Pokud nechcete kopat do stěny, můžete stejného efektu dosáhnout i jednodušeji. Stačí si pořídit novou hlavici nad dřez. V obchodech najdete výsuvnou variantu s hadicí. Ta dosáhne i několik metrů od dřezu, takže budete moct snadno naplnit hrnce. Bez bolestivých zad a roztřesených rukou.






12 Nože vám podrží magnet

Možná už tenhle elegantní a praktický způsob ukládání nožů používáte. Znáte tu situaci, kdy máte ruce zašpiněné od vaření, ale potřebujete nutně nůž, který je zahrabaný až na dně šuplíku? To se vám ale už nikdy stát nemusí. Stačí, když si své nejčastěji používané nože vystavíte tak, abyste je při vaření měli neustále po ruce.

Skvělou variantou je magnetický pásek. Ten spolehlivě udrží malý nožík na drobné krájení, kuchařský univerzál i sekáček na pořádnou flákotu. Pásek můžete mít na zdi a nože vytvoří poutavou dekoraci, která navíc zůstane bezpečně mimo dosah malých dětí.

13 Třídění odpadu může být hračka

Pokud ještě odpad netřídíte, začněte. Nejen že pomůžete planetě a následujícím generacím, ale začnete taky víc přemýšlet o tom, kolik toho vyhazujete. A aby taky ne, když ze začátku budete váhat, kam co patří. Když vás třídění odpadu popostrčí k menšímu plýtvání, bude to skvělé.

Nezapomeňte si v kuchyni nachystat dost místa na jednotlivé druhy odpadu. Nejvíc samozřejmě zabere směs, na druhém místě bude možná bio nebo plast a pak budou následovat papír, sklo a případně hliník. Vyhraďte každému druhu odpadu dostupné místo. Vyplatí se to.

14 Seřaďte věci podle důležitosti

Každá věc v kuchyni by měla mít přidělené místo podle toho, jak často ji používáte. Proto si vytvořte pomyslné zóny dosahu – můžete je počítat třeba na vzdálenost v krocích – ve kterých budete mít stejně důležité věci.

Běžné příbory, nože, hrnečky na každodenní pití a podobně mějte co nejblíž. Pekáč na nedělní oběd o zónu dál a vykrajovátka na vánoční cukroví klidně nechte zaskládaná v nejvyšší poličce. Stejně je budete potřebovat nejspíš jen jednou za rok.

15 Vyhraďte si místo na poznámky

Máte dobrou paměť, nebo občas na něco zapomenete, i když se snažíte sebevíc? V každém případě se hodí mít po ruce blok a propisku nebo třeba lepicí papírek na lednici, kam dopíšete chybějící potravinu. Podstatně tím zvýšíte šanci, že ji zvládnete v nákupním šrumci přihodit do košíku.

Zajímavou a elegantní variantou na záznam poznámek je taky tabule. Můžete mít na zdi klasickou tabuli, na kterou se píše křídou, nebo modernější variantu bílé tabulky na fixy. Obě jsou skvělé nejen pro zapomětlivé hlavy, ale i pro dětské kresby.






16 Zajistěte dost elektřiny pro spotřebiče

Dostatečné množství zásuvek je základ. Protože stále přibývá počet běžných malých kuchyňských pomocníků, je vždy lepší mít v kuchyni raději víc zásuvek než méně. Kam jinam byste chtěli zapojit palačinkovač, kávovar, toustovač, čokoládovou fontánu, vaflovač a kontaktní gril? A to jsme málem zapomněli na rychlovarnou konvici.

Konec konců i trouba a mikrovlnka potřebují elektřinu, lednice na tom není jinak. Vidíte? To už máme 10 spotřebičů, které bez elektřiny neposlouží. Navíc budete chtít sem tam nabít mobil nebo notebook.

17 Vyhněte se složitému úklidu

Ať se snažíte sebevíc, po každém vaření v kuchyni vznikne binec. To by ještě nemuselo vadit, pokud jde jen o nádobí. Ale znáte to, hrnce sem tma prsknou na plotnu, v lednici se police ušpiní od zeleniny z trhu a i na zem padne pár kapek oleje při smažení řízků. Úklidu se zcela nevyhnete, ale můžete mu nejít naproti.

Stačí volit chytrá konstrukční řešení. Například drátěné police v lednici sice propouštějí sem tam nějaké smítko, ale to jednoduše setřete. Rozhodně lepší než police ze skla. Snáze se taky udržuje mat než lesk. V kuchyni bohaté na mastnotu to platí dvojnásob.

18 Pozor na těžkopádnost skříněk

Nekonečná řada skříněk sice může nabídnout luxusní prostor, ale nevypadá nic moc. Navíc si budete ze začátku těžko pamatovat, jestli je pánev v sedmých nebo osmých dvířkách zleva. Ale nebojte, řešení je jednoduché. Stačí jednolitou řadu skříněk proložit prosklenými dvířky nebo třeba vinotékou.

19 Dopřejte prostoru dost světla

V malé kuchyni se vyhněte tmavým odstínům na stěnách ale i ve vybavení. Tmavé barvy opticky zmenšují prostor, takže by ještě ubrali už tak malé místnosti. Ideální jsou světlé krémové tóny. Ale ve hře je samozřejmě i klasická bílá. K tomu přidejte velká okna bez omezujících žaluzií, ať má vaše kuchyně dostatek přirozeného světla.

20 Vyberte hvězdy mezi výbavou

V každé části kuchyně vyberte jeden prvek, který necháte naplno strhávat pozornost. Ostatní věci kolem něj volte tlumenější. Například výrazný příborník dozdobte nenápadnou soškou nebo nevýrazným obrázkem.

A to je všechno. Držíme vám palce s laděním kuchyně. Až budete mít hotovo, mrkněte na naše další články.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste