5 věcí, kvůli kterým váš domov není útulný

Ve svém domově byste se měli cítit především bezpečně, ale také příjemně a pohodlně. Právě vaše bydlení je oázou, ve které si můžete užít klid a relaxaci. Zároveň je útočištěm před hektickým okolním světem. Stačí jen zavřít dveře. Co dělat, když se takové pocity nedostavují a po příchodu domů na vás padá akorát úzkost a nejistota? Zjistěte, jak vytvořit útulný domov.

Proměňte svůj domov v útulné útočiště

Proměňte svůj domov v útulné útočiště

Kvůli čemu se ve svém přístavu necítíte dobře?

Přestože se snažíte, aby měl váš příbytek správnou atmosféru, existuje několik věcí, které ji kazí. Pokud je odstraníte, užijete si klídek, po kterém tolik toužíte. Hned v úvodu prozradíme, že na nepohodlí se podepisuje nadmíra věcí, kvůli kterým je vaše bydlení přeplněné a vyvolává ve vás úzkost. Hned za „hromaděním věcí“ stojí neuspořádanost. Pokud se při zařizování nedržíte jedné linie, která se týká designu a barev, můžete se cítit ve stresu. Jestliže se vám podaří tyto nedokonalosti odstranit, po příchodu domů vás přivítá klidné a příjemné prostředí. Dokonalé útočiště máte na dosah ruky.

1. Nepořádek, kam se podíváš a hora zbytečností

Nepořádek je hlavním nepřítelem pohodlí. Proč se u svých přátel cítíte lépe než u sebe doma? Rozhlédněte se po jejich místnostech. Zjistíte, že v pokojích nejsou nepotřebné věci. Spousta věcí, které nemají svoji funkci a poslání ve výsledku tvoří chaos a nepořádek. Jen těžko se v takovém bydlení uvolníte a budete se soustředit. Spíše na vás bude padat úzkost a stres ze všeho, co vás obklopuje a bere vám prostor pro svobodné dýchání.

Řešení: doma mějte jen to, co skutečně potřebujete

Přestaňte lpět na tretkách a věcech, které už vám dávno nepřinášejí potěšení. Svá místa mají možná jen ze setrvačnosti. Cestou k útulnému a příjemnému bydlení bez nepořádku je pravidelné třídění a vyklízení věcí. Myslete minimalisticky a upřednostněte kvalitu nad kvantitou.

Pořiďte si dostatek úložných prostor (boxů, krabic, regálů), které vám pomohou věci uspořádat. Zároveň schovají ty, které nemusíte mít na očích. Domov bez nepořádku působí mnohem klidněji a pohodlněji. Nepořizujte si zbytečně moc dekorací pro útulný domov. Věci, které nepotřebujete, ale zároveň se ještě nemusí vyhazovat, zkuste prodat v bazaru, darovat známým nebo je odneste do charity. U někoho jiného třeba ještě poslouží.

Nepořádek vyvolává pocit úzkosti

Nepořádek vyvolává pocit úzkosti

2. Nábytek, který už to má za sebou

Tam, kde se cítíte pohodlně, určitě není rozbitý, zastaralý a opotřebovaný nábytek. Nezapomeňte, že je velký rozdíl mezi vintage a ošuntělostí. Kvůli prosezené a prodřené pohovce, oprýskanému stolu a rozviklané židli působí prostor nepohodlně a zanedbaně.

Řešení: investujte do nadčasovosti

Kvalitní a pečlivě udržovaný nábytek je klíčem k navození útulné atmosféry. Proto se vyplatí investovat do kvalitního a estetického nábytku s nadčasovým designem, který váš domov zútulní bez ohledu na diktát módních trendů. Takový nábytek je nejen pohodlný, ale zároveň utváří celkový design místnosti. Důležitá je také pravidelná údržba, péče a čištění. Díky tomu udržíte své vybavení ve skvělém stavu po mnoho let.

Investujte do kvalitního nábytku s nadčasovým designem

Investujte do kvalitního nábytku s nadčasovým designem

3. Ostré osvětlení

Není žádným tajemstvím, že se na atmosféře pokojů do velké míry podílí interiérové osvětlení. Správně vybraný stropní lustr a doplňková svítidla a vhodně zvolená barva světla místnost promění k nepoznání. Ostré a jasné světlo navodí spíše chladnou a odtažitou náladu, a proto se nehodí do místností, ve kterých se chcete cítit příjemně. Studené bílé světlo je správnou volbou do domácích pracoven nebo studoven. Nehodí se ale třeba do obývacích pokojů nebo ložnic.

Řešení: zamyslete se nad light designem

Light design neboli světelný design se podílí na estetice i praktičnosti osvětlení v místnosti. Každý pokoj by měl mít centrální svítidlo, jehož hlavní úlohou je osvětlení celého prostoru. Intimitu a pohodlnou atmosféru ovšem nenavodí. Proto je potřeba, aby v místnosti byla také doplňková svítidla a náladové osvětlení s měkkým světlem. Díky nim dokážete místnost proměnit v útulné a bezpečné útočiště.

Mezi doplňková svítidla patří stojací i stolní lampy, které prosvětlí i ten nejtmavší kout. Náladovým osvětlením jsou myšleny, například lucerny, svícny nebo LED pásky a řetězy. Posláním náladového osvětlení je navození atmosféry. U tohoto světla toho moc nepřečtete, zato vás obklopí pohoda, klid a bezpečí. Doplňkovému ani náladovému osvětlení by neměla chybět funkce stmívače, případně nastavení barvy světla.

4. V zajetí high-tech vybavení

Útulnost bydlení podrývá i přemíra high-tech elektroniky. Přestože se stala nedílnou součástí domácností, její nadměrný počet interiéru propůjčuje spíše nádech futurismu a moderny, což jsou styly, které pro řadu lidí nepředstavují pohodovou domácí atmosféru. Obrazovky, displeje, ovládací prvky, routery a někdy i elektrické kabely působí rušivě. Citlivým lidem příjemnou atmosféru naruší i podsvícení a elektromagnetické vlny, které elektronika vydává.

Řešení: hledejte vyváženost

Nemusíte se vzdávat nejmodernějších technologií. Jen je potřeba najít rovnováhu mezi high-tech a relaxační atmosférou. Zkuste počítači, tabletu, stereo soupravě a dalším technologiím (které to umožňují) vyčlenit konkrétní místnost. Může to být třeba pracovna.

Ve společenských prostorách, což pravděpodobně bude obývací pokoj, se věnujte relaxování a setkávání s přáteli a rodinou. Využijte jej nejen pro konverzaci, ale také pro hraní her, poslouchání hudby nebo čtení. Čím méně elektroniky v místnosti bude, tím klidněji se budete cítit. Snadno si najdete čas na rodinu, přátele nebo na to, co vás baví. Snažte se vybalancovat poměr mezi online a offline aktivitami.

Oprostěte se od online světa

Oprostěte se od online světa

5. Nevhodná vůně domova

Věděli jste, že vaši náladu ovlivňují i vůně? Co cítíte, když jdete na masáž, do solné jeskyně nebo na kosmetiku? Decentní vůně, které vás naladí na odpočinek. Silné vůně ruší váš klid, a dokonce vás z nich může bolet hlava. Samotnou kapitolou je také potřeba čerstvého vzduchu. Nevětraná domácnost je plná zatuchlého vzduchu a je živnou půdou pro růst plísní.

Řešení: naučte se používat jemné vůně

Cesta k útulnému domovu vede přes jemné a přirozené vůně, které vás nijak neruší. Pořiďte si esenciální oleje, svíčky vyrobené z přírodních materiálů nebo čerstvé květiny. Esenciální oleje můžete používat v rozprašovačích vzduchu nebo v odpařovačích.

Pravidelně větrejte bez ohledu na roční dobu. Ke zkvalitnění vzduchu v místnosti vám pomůže také čistička vzduchu. Příjemné vůně pro útulný domov a správná cirkulace vzduchu se postarají o to, abyste se doma cítili přímo královsky.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste