Betonová podlaha v kuchyni a co k ní padne – 2. díl

Vítejte u druhé části naší série, kde se věnujeme betonovým podlahám v kuchyni. Pokud jste minuli první díl, určitě si ho přečtěte, až dorazíte na konec tohoto článku. Bude se vám hodit znát všechny možnosti, jak betonovou podlahu vhodně kombinovat s ostatním vybavením a nábytkem v kuchyni. I tentokrát jsme si pro vás nachystali čtveřici tipů, kterou oceníte nejen doma. Můžete se pak blýsknout cennou radou mezi kamarády nebo v rodině. A jaké rady pro vás máme tentokrát? Začneme lesklou povrchovou úpravou, která přidá na eleganci, budeme pokračovat přírodně tónovanými kachličkami z betonu a třetí na řadě bude tip využívající kombinaci betonu s kovem. Na konci tradičně necháme jeden extra tip pro všechny, co k němu dočtou. Pojďme na to.

Efektní alternativou lité podlahy jsou betonové kachle

Efektní alternativou lité podlahy jsou betonové kachle

Vsaďte na lesk, který dělá parádu

Kuchyňskou linku, skříňky i další nábytek v místnosti můžete vybírat podle gusta, aniž byste brali ohled na to, jestli budou kousky lesklé nebo matné. Klidně se zaberte do vysněných modelů a zvolte si přesně ty, které jste v kuchyni vždycky chtěli mít. Nebo sáhněte po neotřelém kousku, který přitáhne pozornost. Jen si dejte pozor, aby k sobě všechno ladilo. Stačí dodržovat jednoduché pravidlo, které ctí dvě, maximálně tři barvy. Pak budete mít jistotu, že k sobě veškerý nábytek do kuchyně padne. A co víc, budete ho moct vkusně doplnit detaily, mezi které patří vedle tradičních dekorací taky vyladěný povrch betonové podlahy – v našem případě vysoký lesk.

Ať už zvolíte litou betonovou podlahu nebo kachličky, lesklá úprava bude vynikající volbou zejména v kuchyních, kde přes den nemáte dostatek přirozeného světla. Pokud máte pod oknem linku, ostrůvek nebo jídelní stůl, blokuje částečně přísunu světelných paprsků směrem k podlaze. To by nemuselo vadit, když zbytek místnosti dokáže okno dostatečně osvítit. Ale ne vždycky to tak je. A proto se hodí vybrat lesklou podlahu, která krásně odrazí i méně časté světlo, které doputuje až na zem. Budete překvapení, jak velký rozdíl může udělat lesklá podlaha ve světlém provedení. Najednou v kuchyni uvidíte, i když venku bude pod mrakem, nebo si v noci při úplňku nebudete muset rozsvěcovat, až se vydáte na půlnoční svačinku do lednice.

Pro někoho může být drobnou nevýhodou náročnější údržba povrchu lesklé podlahy. Ale pokud chceme mít doma v kuchyni pořádek, stejně nás pravidelný úklid podlahy nemine tak jako tak. Takže ve skutečnosti lesklá podlaha žádné velké úsilí navíc při úklidu neznamená. Stačí jednou nebo dvakrát týdně vysát a vytřít a máte vyřešeno. No a když se vám sem tam něco rozlije, nebo třeba budete potřebovat v botách skočit na poslední chvíli před odchodem pro oběd do lednice, stejně byste museli uklidit, ať už máte doma v kuchyni podlahu z čehokoliv.

Přírodní krémově šedá betonovým kachličkám sluší

Máte rádi světlou výbavu do kuchyně? Pokud patříte k fanouškům krémových a bílých vybavení, budete nadšení, jak vám tenhle tip pomůže vyvážit celkové vyznění místnosti. Představte si, jak krásně bude vypadat vaše kuchyně, když do ní pečlivě srovnáte jídelní stůl, židle, ostrůvek, linku i police v bílém provedení. Obzvlášť v úzkých a podlouhlých prostorách bude taková kuchyně výstavní a s dostatkem světla, které se bude bezvadně odrážet od světlého dekoru nábytku. Jen si musíte dát pozor, abyste to s bílou nebo světlounce krémovou nepřehnali. Byla by totiž škoda, kdyby pro samou bílou vznikla z kuchyně studená a fádní místnost. Naštěstí víme, jak tomu předejít.

Řešení je několik, ale všechny pracují s kontrastem. Samozřejmě ne s maximálním kontrastem, který by velel přidat černou k bílé a podobně. Tohle sice vyzkoušet můžete, ale nejspíš by ryze černo-bílá kuchyně většinu lidí spíš zneklidňovala. Takže doporučujeme sáhnout po jemnějším kontrastu s hnědou, příjemným tónem šedé nebo zelenohnědé. Všechny tyto barvy můžete jednoduše použít k vymalování. Klidně zvolte jen některou ze stěn a ostatní nechejte bílé. I tak to bude fungovat bezvadně. Pokud ale máte doma kuchyni s nedostatkem světla a místnost je podlouhlá a úzká, raději nechte stěny bílé a zkuste to jinak.

Nám se v takovém tvaru kuchyně osvědčila betonová dlažba v příjemném šedo-hnědém provedení. Beton je velmi odolný proti nárazům, podření i dalším mechanickým tlakům, které při posouvání nábytku, vysávání ale i dalších činnostech doma občas přijdou na řadu. Kromě toho přírodní nahnědlá šedá dává perfektní základ pro světlý nábytek, který jste si tak pracně vybrali. Můžete se spolehnout taky na to, že betonová podlaha z kachliček nebude mít negativní dopad na světlo v místnosti. Když necháte stěny vymalované nabílo, můžete mít podlahu klidně o fous tmavší a vše bude stejně fungovat báječně. Však uvidíte sami, když tenhle tip doma zkusíte.

Beton s kovem ladí a má industriální nádech

Teď potěšíme subkulturu hipsterů. Betonová podlaha je od podstaty věc, která směřuje k průmyslu. Jen těžko byste hledali tak hojné využití lité podlahy v halách a výrobnách, než je tomu právě ve fabrikách a firmách po celém Česku. To ale neznamená, že by beton nepatřil i do veřejných prostor. Spousta moderních staveb, galerií a dalších kulturně důležitých míst využívá beton jako základní materiál. A proč by taky ne, když je běžnou součástí našich každodenních životů. No a když se vhodně namixuje s kovem vykládanými skříněmi, vitrínami nebo regály, vznikne parádní set, který bude dělat parádu v každé kuchyni.

Beton si velmi dobře rozumí s kovem

Beton si velmi dobře rozumí s kovem

Pokud vás děsí představa plechových skříněk, které možná znáte ze staromódních šaten dělníků z minulého století, tak ty opravdu nemyslíme. Jde nám o designové kousky, které čerpají inspiraci z doby, kdy byly výrobní průmysl a řemeslo v centru dění, ale nepřebírají rekvizity bez ladu a skladu do bytových interiérů. Takže se nemusíte bát, že by vám v kuchyni vrzala skříň s klasickým visacím zámkem. I když i tu si tam klidně dejte, pokud po tom toužíte. My ale raději dovysvětlíme designovou inspiraci kovem a betonem, abychom se dostali k modernímu provedení vyladěnému pro interiéry jednadvacátého století.

Moderní kuchyňská linka může mít totiž klidně kovovou nosnou konstrukci, která se za nic neschovává, ale naopak je hrdě přiznaná. Představit si to můžete jako výraznější ocelové nohy nebo boky po stranách linky. Kromě toho parádně vypadají třeba dvířka pokrytá zinkem s patinou. Zároveň mohou mít lemování ve stejném provedení, jako jsou nohy a bočnice linky. Když ještě vyberete i jídelní židle s kovovými nohami, budete mít dobrý základ, který skvěle sedne k betonové podlaze. Jen si dejte pozor, abyste to nepřehnali s příliš velkým množstvím barevných kovů. Měď i mosaz mají své kouzlo, ale dohromady s lesklým nerezem už je to až moc. Jinak nemáte kde udělat chybu.

Sytě červená s šedým betonem pro horkokrevné extroverty

Bonusový tip tentokrát věnujeme všem extrovertům, kteří by bez vysoké dávky energie a hromady lidí nežili. Přesně pro vás bude ideální variantou ostrý kontrast světle šedé uklidňující podlahy z betonu, na kterou postavíte sytě červenou linku v lesklém provedení, kterou navíc podtrhnou v energii i ocelová madla v lesklém nerezu. Pokud chcete, můžete celkový dojem posílit i nerezovou pracovní deskou nebo pohledovými stranami spotřebičů. Pokud by to na vás už bylo moc stříbrné, volte černou, která celkový dojem zjemní.

Nezapomeňte na ostrůvek nebo na poličku přidat doplňující dekoraci s trochou zeleně. Nemusí to být hned nějaká náročná pokojovka, který by stejně v kuchyni dlouho nepřežila. Ideální je květináč s bylinkami, pokud je používáte i čerstvé, nebo třeba mech, který je prakticky bezúdržbový, protože si vláhu zvládne vytáhnout ze vzduchu. To už necháme na vás, ale špetku zelené doporučuje určitě přidat. Je to pověstná třešinka na dortu, bez které to prostě nebude ono.

A jsme na konci druhé části naší série, kde se věnujeme kombinaci betonové podlahy s kuchyňskou výbavou. Pokud jste dočetli až sem, máte od nás společně s prvním dílem osm tipů. Jsme zvědaví, který vyzkoušíte jako první. Doufáme, že vám vyjde na výbornou a budete spokojení. A budeme rádi, když mrknete i na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste