Bez čeho se ložnice neobejde

Nezbytnosti v ložnici

Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel. Několik nábytkových prvků však mají všechny ložnice společných.

 

 

Komnata spánku a lásky není přístupna každé návštěvě. Ložnice je svrchovaně nejsoukromější místnost, kde usínáme, spíme, probouzíme se do nového dne, relaxujeme, někdy bohužel i pracujeme. Tuto činnost však v naší fiktivní ideální ložnici tentokrát provozovat nebudeme. Základních funkcí ložnice navždy zůstává umožnit spánek a regeneraci organismu, vždyť kvalita spánku výrazně ovlivňuje naše dlouhodobé zdraví. Je důležité abychom spali nepřetržitě alespoň 6 hod., tělo se stačilo uzdravit a zregenerovat. Nestane-li se tak, jsme protivní, vyčerpaní a náchylní k vážnějšímu ochoření.

 

 

Kompletní nábytek do ložnice

 

 

 

Podlahová plocha ložnice má činit minimálně 12 m2, v rozměrech ložnice však při projektování často býváme velkorysejší. Vyššího komfortu bydlení lze u ložnice dosáhnout přilehlou samostatnou šatnou a koupelnou. Při zařizování ložnice nezapomínejme, jak je důležité probouzet se každé ráno čerství, posílení a plní energie. Neměly by se zde odehrávat jiné činnosti, než kterým je určena. Pro pracovní stůl, televizor, počítač, šicí stroje či rotoped bychom se měli snažit najít jiný, vhodnější prostor. Již při návrhu rodinného domu je třeba získat přibližnou představu zařízení budoucí ložnice. Kde bude stát postel s nočními stolky, zda dáme přednost šatní či vestavné skříni, jestli bude místo na toaletní stolek či čtecí koutek tvořený pohodlným křeslem, odkládacím stolkem a náladovou stojací lampu. Množství nábytkových prvků pomůže určit nutnou plochu obytné místnosti.  V této fázi by se již měly řešit i rozvody osvětlení. Nábytkové zařízení ložnice se vždy rozestaví tak, aby byl možný jednoduchý a bezpečný pohyb uživatelů. Nejvýraznějšími prvky místnosti jsou samozřejmě postele a skříňový nábytek. Při výběru lůžek se lze rozhodnout pro samostatné postele nebo manželské dvojlůžko. Samostatné postele jsou z prostorového hlediska praktičtější, přednost dostávají především v menších místnostech, mnozí je však považuji za známku odcizení partnerů a hledají raději jiná řešení. V extrémně malém bytě můžete použít sklápěcí a výsuvné postele.

Základem je postel

Rozměr rámů, kostry lůžka bývá následující: jednolůžko má standardně šířku 80–90 cm, běžně je však 1 m široké. Pro páry, které se rády tulí a značná plocha letiště by tudíž zůstala nevyužita, nabízejí výrobce postelí i takzvaná jedno a půl lůžka v šířkách 120 nebo 140 cm. Standardní dvojlůžko je široké aspoň 160 cm, širší měří 180 cm a již ani šířka 200 cm nikoho nepřekvapí.

Při výběru postele do ložnice musíte zohlednit výšku spáče, postel by měla být o 20 až 25 cm delší než tělo. Obvyklá délka lůžka činí 200 cm, snadno lze pořídit postele dlouhé 210 cm či na zakázku nechat vyrobit ještě delší. Důležitým údajem pro seniory a vyšší uživatele je výška lehací plochy. Na vyšší postel se lépe sedá, dobře se z ní stává a její údržba je o něco snadnější. Zvýšenou lehací plochu představuje výška horní hrany matrace asi 50 cm od podlahy. Někteří výrobci nabízí i postele s nastavitelnou výškou, která standardně činí alespoň 25 cm nad zemí, ideálně 45–55 cm.

Co se vzhledu postelí týká, výrobci vyjdou vstříc skutečně každému. Z nejvyššího stupínku oblíbenosti stále mávají dřevěné rámy, líbí se také jižanské kované postele či chladné krasavice z ohýbaných trubek. Luxusní rámy mohou být potaženy kůží, k pohodlí přispívá i čalouněné čelo. Vybírat můžete z variantních řešení nožiček a čel, také volitelných barevných provedení celé postele bývá obvykle vícero. Pro alternativní spaní jsou tu rolovatelná futony ze zemí Východu.

Postel máme – co následuje?

Kam uložíte knížku, postavíte sklenicí, s úlevou odhodíte mobil, podepsanou žákovskou nebo nakousanou sušenku? Známé noční stolky, nízké komody se zásuvkami nebo poličkami jsou nyní nahrazovány panelem s možností nastavení výšky a počtu polic. Do čela postele výrobci dovedou zakomponovat nejen praktické odkládací plochy, ale i osvětlení. V prostorově nevelkých místnostech může klasický noční stolek na nožičkách nahradit menší model, deska zavěšená na bočnici postele. Noční stolky by podle východního učení feng-shuei vždy měly být stejné, odkazující na rovnoprávné postavení obou partnerů. Lůžkoviny doporučujeme ponechávat volně na posteli, aby mohly větrat. Není-li to z nějakého důvodu možné a musíte se se ctí vypořádat s prostorem na ukládání lůžkovin, řešením je samostatná skříňka – peřináč – nebo zásuvka pod spací plochou. Přijatelné je ukládání ložního prádla do vymezeného prostoru skříňové sestavy. Snídaně do postele, kdo by o ni nestal? Podnos je prvním krokem, ranní hodování bude ale probíhat ještě o hodně líp, pořídíme-li si menší skládací stoleček tomuto účelu věnovaný. Nejčastěji sázíme na krásu přírodního dřeva, přímo dokonalé bude stejné materiálové provedení jako u postele samotné. Omyvatelnou plastovou verzí stolku, která něco vydrží, potěšíme také menší děti v době nemoci, s láskyplnou péčí se dá choroba brzy na ústup.

Nepostradatelný sluha do každé ložnice

Nadstandardním vybavením ložnice pro dámy je toaletní stolek se zrcadlem a sedátkem, které slouží k ukládání toaletních potřeb a úpravy vzhledu. Toaletní stolek je nejvhodnější umístit tak, aby denní světlo dopadalo přímo na tvář zkrášlujícího se člověka. Neopomeňte velké zrcadlo zobrazující celou postavu, potřebné pro úpravu či oblékání. Zrcadlo může být upevněné na zdi nebo jako součást skříně umístěno na dveřích, pro dobrý pocit a klidný spánek by však nemělo odrážet postel. Ložnice se neobejde bez dostatečných úložných prostor na šaty, prádlo a další nezbytné předměty.

Různé prádelníky a komody do ložnice mnoha rozměrů výrobci nabízejí v jedné kolekci, designově sjednocené se základním zařízením, postelí a nočními stolky. Rozhodnout se lze pro pevné šatní skříně nebo elegantně působící vestavby, jež dovedou hospodárně nakládat s prostorem. Jejich prostřednictvím využijete doslova každý centimetr od podlahy až do stropu, můžete vybudovat šatní skříňové stěny nebo příčky a místnost předělit. Doporučená hloubka prostoru pro ukládání šatstva a lůžkovin je 60 cm a minimální šířka 1 m na osobu. V mnoha domácnostech se osvědčil pohotový němý sluha, přesněji řečeno dvojice sluhů, každý z partnerů by přece měl mít k dispozici svého. Moderním a atraktivním doplňkem mohou být víceúčelově využívané nábytkové prvky, mobilní všudybylové na kolečkách.

Mějte vždy poruce

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste