Jak na obývák v rustikálním stylu – 1. díl

Elegantní obývací pokoj by chtěl mít doma každý. A aby taky ne, když je výkladní skříní pro každého, kdo se k vám staví na kafe, něco na zub nebo jen na kus řeči. Ale jak to udělat, abyste zařídili obývák vkusně a nepůsobil upjatě? Jednou z osvědčených variant je rustikální styl. Ten díky venkovskému nádechu působí uvolněně, a občas dokonce nabízí trochu nostalgie. Tím jistojistě zapůsobí na emoce každé vaší návštěvy. Abyste se dlouhému přemýšlení, co si do pokoje vybrat za nábytek, vyzkoušeli jsme pár postupů za vás. Teď se společně podíváme na tipy, které se vám budou hodit. Jako první se budeme věnovat přírodním barvám. Pak přijdou na řadu možnosti vylepšení světla. Naše třetí rada bude směřovat k podlaze. Na konci článku pak najdete ještě jeden bonusový tip. Příjemné čtení.

Rustikální styl vystihuje nenucená elegance

Rustikální styl vystihuje nenucená elegance

Oblečte obývák do přírodních barev

Dnešní doba často svádí k extravagantním kouskům nábytku, které na první pohled upoutají pozornost. Takové křeslo, židle nebo třeba konferenční stolek sice zaujmou, ale při druhé nebo třetí návštěvě už spíš ruší celkový dojem z místnosti. Ve výsledku pak může extravagance uškodit, což určitě nechcete. Takže jestli hledáte jistotu, že váš obývací pokoj zaboduje nejen napoprvé, volte umírněnější kousky. Platí to hlavně o barvách. Tvary člověk dokáže přijmout jakékoliv, pokud sednou do prostoru a k ostatnímu vybavení. Ale nesoulad v odstínu nebo barvě se přechází těžko.

K venkovsky vyhlížejícím obývacím pokojům se perfektně hodí přírodní barvy. Jako základ skvěle poslouží hnědá, béžová nebo zelená. Vždycky by mělo jít o odstíny, které nebudou rušit poklidné sezení na sedačce, zatímco si budete pochutnávat na výběrové kávě, nedělní bábovce nebo třeba balíčku chipsů u oblíbeného filmu nebo seriálu. Nebojte se vybírat odstíny, které se vám na první pohled zdají méně výrazné. Uvidíte, že při vhodném kombinování barev krásně vyniknou i na první pohled nudné barvy. Chce to jen dobře promyslet, jak barvy sladit. Hodně v tom pomůže příroda nebo bytový architekt.

Pokud zvolíte první variantu, klidně si prohlédněte přírodní scenérie lesa. Tam dobře uvidíte, jak harmonicky může působit chytrá kombinace více odstínů zelené, hnědé a béžové. Žádná barva nebude působit nuceně ani nepatřičně. A přesně toho samého efektu chcete dosáhnout i ve svém obýváku. Obecně platí, že sytější odstín přijde na nábytek, který chcete mít v centru dění. Nejčastěji je to sedací souprava nebo stůl. Podle tohoto centrálního kousku pak ladíte zbylé vybavení. Tmavší neutrální hnědou nebo černou můžete využít na podlahu. Světlejší naopak pořídíte závěsy nebo záclony. Nebojte se zařadit i pár kousků s přírodní kresbou dřeva nebo třeba s mosazným rámem.

Postarejte se o dostatek světla v pokoji

Znáte to. I ten nejlépe vybavený luxusní pokoj bude vypadat v šeru nevýrazně, a možná dokonce nudně. To ale určitě nechcete. Proto potřebujete mít v obývacím pokoji vždycky dost světla. A je jedno, jestli plánujete rodinný oběd k příležitosti dědovy oslavy sedmdesátin nebo vás čeká silvestrovská oslava. Vždycky budete potřebovat světlo. Zatímco přes den většinou získáte dostatek světla přirozeně přes okna, po západu slunce to taková pohoda nebude. Umělé osvětlení je sice jasnou volbou, ale hodně záleží i na tom, jak ho rozmístíte a nakombinujete, aby vše zapadlo do dokonalého celku.

Postarejte se o dostatek světla

Postarejte se o dostatek světla

Začneme tipem na vylepšení množství světla v obýváku ve dne. Pokud máte malá okna, úzký obývák s nižšími stropy nebo jiný problém, kvůli kterému bojujete ve dne s nedostatkem světla, nezoufejte. Hodně pomůže třeba bíle vymalovaný strop. Jestli se chystáte obývák zařizovat rustikálně, možná jste měli v plánu nechat trámy u stropu v přírodním odstínu tmavého dřeva s patinou. To samozřejmě můžete, ale množství světla v pokoji tím nevylepšíte. Naopak skvěle zafungují zrcadla. Stačí je umístit tak, aby odrážela světlo proudící dovnitř do místnosti. Pak máte přes den vyhráno. Styl zrcadel samozřejmě musí zapadat do stylu celé místnosti. To platí i o tvaru.

Večer a v noci budete potřebovat kvalitní lustr. Nemusí to být zrovna křišťálový velikán, který zdobí honosné sály divadel nebo galerií. Klidně si vystačíte s nenápadnějším klasickým kouskem, který mosazným základem a elegantním béžovým stínidlem podtrhne rustikální vyznění místnosti. V každém případě se u lustru nezastavujte. Kromě něj budete potřebovat nejméně jednu lampičku a taky nástěnné osvětlení. To můžete vyřešit nenápadně formou neviditelných led pásků ukrytých za lištami, nebo klasickými LED žárovkami na objímce, které na stěně přiměřeně zakryje stínidlo z kouřového skla.

Rustikální podlaha vypadá náramně a vydrží

Jak by se vám líbila podlaha, o kterou byste se nemuseli bát? Přesně takovou můžete mít v obýváku taky. Navíc krásně posílí rustikální dojem z místnosti. Do obýváku můžete vybrat jakoukoliv variantu podlahy, pokud bude útulná. Podle nás by ale měla být taky funkční, nenáročná na údržbu a příjemná na chození naboso. A přesně tohle splňují tkané koberce. Rádi vám doporučíme například sisal nebo mořskou trávu. Jsou to výtečné materiály, které se mohou pochlubit mimořádnou odolností, přírodní béžovou barvou, která je silně rustikální, a taky přírodním původem. Takže mrkněte, jestli by se vám takový koberec nehodil.

Koberec z přírodních tužších vláken má většinou výraznou strukturu. Můžete tak dávat na odiv perfektní práci řemeslníků. Výraznější struktura látky je bytelná, takže na ni můžete s klidem postavit i pořádně naplněnou skříň nebo obývací stěnu. V žádném případě si takhle koberec neponičíte. Je sice možné, že se látka v místech největší zátěže trochu zploští, ale po vystěhování skříně jinam se dá snadno koberec zase narovnat tak, že nebude poznat, kde stála těžká noha nábytku.

Rustikální koberec upoutá výraznou strukturou

Rustikální koberec upoutá výraznou strukturou

Pokud vám náhodou nevyhovuje přírodní odstín sisalu nebo mořské trávy, můžete si samozřejmě vybrat koberec, který bude vzorovaný nebo jinak nabarvený. Akorát myslete na to, že chcete vzbudit rustikální dojem směřující k venkovským stavením. Proto není úplně výhodné, aby koberec působil příliš perfektně. Naopak, když bude látka vypadat, že už má něco za sebou, bude to z tohoto pohledu jedině výhoda. Takže se nebojte vybírat odstíny, které nedrží stejnou sytost na celé ploše koberce. Místo toho patinu využijte k posílení vizuálního ukotvení stylu místnosti.

Vylepšete stěnu tematickou tapetou

Je jasné, že tahle rada nebude pro všechny. Některým při slově tapeta naskakuje husí kůže, jiní ji po celý život úspěšně ignorují. Ale přesto je dost velká skupina nás nadšenců do interiérů, kterým tapety skvěle posloužily, slouží a budou sloužit i nadále. Všechno je jen o vhodném výběru vzoru a barvy. Zbytek je už ta ne moc záživná práce, kdy se snažíte vše nalepit na stěnu rovně a bez bublinek nebo větších nedostatků. A kdo to nezvládá, určitě rád využije řemeslníka se zručnýma rukama. Proč taky ne, že?

Ale zpět k tapetě. Pokud se rozhodnete jít touhle cestou, vybírejte pečlivě. Potřebujete vzbudit dojem nedbalé elegance, jak jsme vám už nastínili na začátku článku. Takže vhodný vzor je nejspíš ne příliš výraznou kombinací dvou, maximálně tří barev, kdy jedna může být například světlejší šedá, zatímco druhá je bílá nebo krémová. Výsledná kombinace je elegantní, ale nepůsobí moc prvoplánově ani nekřičí přehnaným kontrastem. A přesně tohle je to, co chcete v rustikálně zařízeném obýváku.

Tapeta s květinovým motivem podtrhne rustikální ladění

Tapeta s květinovým motivem podtrhne rustikální ladění

Pokud jde o motivy, držte se přírodních vzorů. Ideální jsou stromy, větve, oblaka nebo menší zvířata. Ale pozor, raději se vyhněte příliš autenticky vykresleným reáliím. Ideální jsou skici nebo obrysy předmětů, rostlin či zvířat.

A jsme na konci prvního dílu našeho seriálu, ve kterém se věnujeme rustikálním stylu v obývacím pokoji. Doufáme, že vás některý z našich tipů zaujal a pomůže vám doma vylepšit pokoj. Držíme vám na dálku palce, aby se vám vše podařilo. A až budete mít hotovo, klidně si odpočiňte u dalšího článku u nás na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste