Jak na obývák v rustikálním stylu – 2. díl

Ve druhém díle naší série, kde se věnujeme rustikálním obývacím pokojům, vám představíme další čtveřici tipů. Určitě je můžete využít nejen doma. Možná se vám nebudou do vašeho obýváku hodit všechny, ale určitě je dobré o nich vědět. Budete se pak moct blýsknout před kamarády nebo rodinou, až zmíní, že by chtěli upravit obyvák u nich doma, ale nevědí, jak na to. A na co se můžete těšit v tomto díle? Jako první se budeme věnovat tematicky laděné stěně a způsobům, jak ji propojit s nábytkem i zbytkem vybavení. Pak přijde na řadu tip na využití staršího kousku nábytku po prarodičích nebo z antiku. Budete žasnout, jak do rustikální místnosti sedne. Třetím rada bude o sytých barvách a krbu, které dohromady vytvoří útulný prostor plný energie. A když dočtete až na konec článku, najdete tam ještě jeden bonusový tip. Pojďme na to.

Útulnou atmosféru rustikálního obýváku skvěle doladí krb

Útulnou atmosféru rustikálního obýváku skvěle doladí krb

Vylaďte si stylovou stěnu, která potrhne venkovský ráz místnosti

Často při zařizování pokojů zapomínáme na důležitost stěn. Jen málokdo uvažuje o něčem složitějším, než je odstín barvy, kterou vymaluje. A to je škoda, protože možností je mnoho. Většina z nich navíc dokáže perfektně podtrhnout záměr a styl, se kterými si v hlavě nebo na papíře promýšlíte celkové vyznění pokoje. Platí to samozřejmě i ve venkovsky laděném obývacím pokoji, kde situaci opravdu nezachráníte ošatkou ani houpacím křeslem. Ve skutečnosti potřebujete dobře sladěný celek, který bude na každou návštěvu působit harmonicky a lehce nedbale. Pak máte vyhráno a rustikální obývák můžete klidně nafotit do katalogů, aby se od vás mohli inspirovat i ostatní.

Vraťme se teda na chvíli ke stěně, se kterou můžete pracovat velmi kreativně. Jako první si zvolte dominantní barvu. Může to být třeba písková nebo světlounce hnědá. V každém případě je dobré držet ve venkovském stylu přírodní odstíny barev. S jedovatou zelenou nebo svítivou fialovou byste nejspíš nedodrželi styl místnosti. Jakmile máte vybráno, vymalujte dominantní stěnu barvou. Nejčastěji to bude zeď za sedačkou nebo křesly. Pak stěnu dolaďte dekoracemi podle vlastního vkusu. Můžete využít obrazy venkovské krajiny, zrcadlo s proutěnou ozdobou kolem rámu nebo třeba proutěné ozdoby a menší artefakty z venkovského života. To všechno krásně podtrhne rustikální styl.

Vedlejší stěnu můžete obložit dřevem nebo třeba vylepšit tapetou se vzorem dřeva. Snažte se držet stejné barevné ladění. Pokud bude základní barva a stěně za sedací soupravou písková, měla by být vedlejší stěna s dřevěným dekorem taky spíš dožluta než dočervena. To ostatně platí i o veškerém nábytku v místnosti. Skříně, stůl nebo police se snažte naladit do podobných barev. Když to nepůjde, zvolte kontrastní tmavou, například černou nebo tmavě šedou. Pokud chcete nechat vyniknout sedačku, zvolte smetanový potah, který na pozadí ostatních barev vynikne. Podlahu vylepšete šedým, hnědým nebo okrovým kobercem a máte základ.

Stěna obložená dřevem podtrhne rustikální ráz místnosti

Stěna obložená dřevem podtrhne rustikální ráz místnosti

Vdechněte život starému kousku nábytku

Nic nepodtrhne atmosféru venkovského ladění pokoje tak dobře jako starý kousek nábytku. Ale abychom si rozuměli, neznamená to, že vezmete první starou věc, kterou máte doma po ruce. Ideální je starší křeslo, židle nebo třeba konferenční stolek. Můžou to být kousky po prarodičích nebo třeba zapomenuté poklady na půdě, u kterých už si ani nevzpomenete, komu že dřív zdobily obývací pokoj. Jestli takový zdroj krásných archivních kousků nábytku doma nemáte, můžete se poohlédnout ve starožitnictví. Akorát si dejte pozor, abyste v dobré víře nekoupili polorozpadlý exemplář.

Až budete mít vybraný kousek nábytku, kterým budete vylepšovat dojem venkovského stylu, bude na čase ho dostat do kondice. Nebojte se, nemusíte mít zrovna renovátorskou firmu nebo známého stolaře. Jednoduchou renovaci kvalitního a bytelného staršího nábytku zvládnete sami. Stačí vám k tomu trochu času a dvě ruce. Jako první prohlídněte dřevěné části. Pokud jsou poškrábané, loupe se barva nebo mají jiné vizuální nedostatky, bude potřeba je přebrousit a znovu natřít. Není to nic náročného a zvládnete to v pohodě za jeden víkend. Pokud si nevíte rady, jak na to, domluvte se s kamarádem nebo někým z rodiny, kdo se vyzná.

Starý kousek nábytku podtrhne rustikální atmosféru

Starý kousek nábytku podtrhne rustikální atmosféru

Pak přijdou na řadu čalounění a opěrky. V případě křesel i židlí je postup podobný. Zkontrolujete, že nikde není potah nebo čalounění poškozené. Pak můžete začít s čištěním. Jde to speciálními přípravky, mokrým vysavačem, případně si můžete najmout odborníka, který vám opěrky i čalounění vyčistí do původního stavu. Možná budete koukat, jak moc pak váš starožitný nábytek prokoukne. Nakonec stačí, když zkontrolujete spoje a šrouby. Pokud bude někde něco volnější, dotáhnete je a je to. Nezapomínejte na to, že starožitný kousek by měl v obývacím pokoji hrát první housle. Takže ostatní vybavení laďte do jemnějších a neutrálních barev. Skvělé jsou krémové, světle šedé nebo černá a bílá.

Nechte barvy a atmosféru promluvit naplno

Možná vás to překvapí, ale i ve venkovsky laděném obývacím pokoji můžete stěny opatřit výraznou barvou. Samozřejmě tomu ale musíte přizpůsobit zbytek zařízení pokoje. Nejčastěji to bude znamenat, že když stěny vylepšíte například sytou tmavě fialovou, nábytek a podlahu odsoudíte do univerzálních odstínů černé, šedé, případně vysoce kontrastující bílé. To ale neznamená, že je to špatně. Naopak budete mít jednodušší výběr nábytku, protože nebudete muset složitě ladit odstíny dřevěných dekorů nebo jiných výrazných barev. Přesto tohle odvážené řešení doporučujeme hlavně v pokojích, kde je dost světla a ideálně i krb.

Právě krb bude středobodem takového rustikálního obýváku. Pokud ho doma máte, tak vám tiše závidíme. Ale jestli krb nemáte, můžete stejně dobře nechat vyniknout třeba krbová kamna. Kolem krbu i kamen můžete nechat udělat bílé lemování a římsu. Tím na pozadí tmavě vymalované stěny strhnete pozornost právě na tento kousek. Všechny dekorace, které by měly dál podpořit venkovský styl, umístěte poblíž krbu. Na římsu dejte starší hodiny nebo třeba vedle krbu postavte v rozumné vzdálenosti staré pendlovky. Samozřejmě nesmí chybět ani pohodlné křeslo nebo ušák. To jedno nejlepší klidně pořiďte v barvě shodné se stěnou, ať taky vynikne.

Zbytek místnosti nechte dokreslit atmosféru šedými černými a krémovými tóny. Samozřejmě v takhle tmavě vyvedené místnosti budete potřebovat umělé osvětlení. Ideální variantou budou stojací lampa nebo stolní lampička se stínidly, která ctí barevné naladění pokoje. Když budete hledat, určitě v obchodech nebo na internetu najdete varianty lamp se stínidly, kde bude hrát hlavní roli černá nebo tmavě šedá, zatímco doplňující ozdobný vzor bude bílou, smetanovou, nebo dokonce fialovou podobnou té, co máte v obýváku v plánu na stěnu. Dekorace podpořte i polštářky na sedačce. Ideální je kombinace tmavě šedých, černých a fialových potahů. S těmi fialovými ale spíš šetřete.

Posilte dojem venkova pomocí krbových kamen

Není teplo jako teplo. Jak říkávaly naše babičky, teplo z ohně je jiné než teplo odjinud. A mezi námi, kus pravdy rozhodně měly. No jen si představte, jaký je rozdíl, když si sednete s oblíbenou knihou do křesla před příjemně popraskávající polínka za skleněnými dvířky krbových kamen. Ať si venku klidně zima dělá, co chce. U krbových kamen vám bude skvěle a příjemně teplo za každých okolností. A je to jiné, než kdybyste se do stejně pohodlného křesla rozhodli usednout s knihou vedle topení. Najednou nebude mít zátiší své kouzlo. A i když vám bude taky teplo, na duši to tolik nezahřeje.

Přesně proto jsou krbová kamna skvělým řešením topení ve venkovsky zařízeném obýváku. Kromě atmosféry a příjemného tepla na první pohled každého příchozího ujistí, že přišel do rustikálního prostředí. Pak už bude na vás, jak moc chcete tento styl protežovat. Někomu stačí krbová kamna a trocha ozdobných dekorací, jiný zase ubere na počtu nábytku, aby z jinde majestátního obýváku vykouzlil příjemně jednoduchou a útulnou světnici. V každém případě krbovými kamny nic nezkazíte. A to platí i pro ty z vás, kdo doma máte v obýváku ústřední topení. Alternativa v podobě topení dřevem se vždycky může hodit. O to víc, když s sebou přináší krásnou atmosféru a pohodu.

A jsme na konci druhého dílu našeho seriálu o rustikálně zařízeném obývacím pokoji. Doufáme, že jste si našli tip, který se vám bude doma hodit. A kdybyste náhodou ještě nečetli první díl, mrkněte na něj. Budete ta mít dokonalý přehled o tom, co můžete pro venkovský obývák doma udělat. Když budete mít čas a chuť, začtěte se taky do našich dalších článků na blogu. Najdete v nich inspiraci i zajímavosti nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste