Jak na obývák v rustikálním stylu – 3. díl

Vítejte u třetího dílu z naší série o rustikálních obývacích pokojích. I tentokrát jsme si pro vás připravili čtveřici vyzkoušených tipů, které vám pomůžou doma vyladit pokoj k dokonalosti. A nebudeme se věnovat jen nábytku. Hned jako první totiž přijde na řadu osvětlení, které dokáže vynikajícím způsobem promluvit do stylu místnosti. Druhým tématem budou vzory. Možná vás překvapí, jak jednoduše pomocí správně vybraných vzorů posunete vyznění obýváku z obyčejného k venkovskému stylu. Pak přijde na řadu téma vestavěného posezení a úložných prostor. Tyhle fígle patří k venkovskému stylu odjakživa a z módy jen tak nevyjdou. Na to se můžete spolehnout. Když dočtete až na konec článku, najdete tam od nás ještě jeden bonusový tip. Ten vám ale teď neprozradíme. Tak vzhůru na článek a příjemnou zábavu při čtení.

V rustikálním interiéru vynikne kovový lustr s látkovým stínidlem

V rustikálním interiéru vynikne kovový lustr s látkovým stínidlem

Vyberte vkusné osvětlení, které podtrhne venkovský styl

Rustikální obývák určitě nestojí a nepadá jen na vhodně vybraném nábytku. Ba naopak! Jsou to doplňky a další vybavení, které dohromady s nábytkem poskládají správné vyznění místnosti. V našem případě je to venkovský nádech se špetkou nostalgie a nenucenosti. A přesně tohle můžete krásně vystihnout vhodně zvolenými svítidly. Ano, správně čtete, že jich budete potřebovat víc. Je to jasné, protože sebelepší rustikální lustr by žádnou zásadní díru do světa neudělal. Určitě ne sám o sobě. Proto budete potřebovat ještě doplňkové osvětlení, které využijete při romantických chvilkách ve dvou nebo při čtení oblíbené knihy, se kterou si zalezete do oblíbeného ušáku.

Všechna světla v místnosti laďte v jednom stylu. Doporučujeme keramický nebo kovový základ, na kterém může být například látkové stínidlo. Skvěle poslouží taky obyčejné skleněné stínidlo v čirém provedení. Určitě by nemělo jít o nic složitého nebo tvarově nepravidelného. To byste se pak do venkovského stylu opravdu netrefili. Výbornou variantou hlavního osvětlení je závěsné svítidlo. Můžete zvolit třeba dvojici žárovek v jednoduchých stínidlech ze skla. Ale možností je prakticky bezpočet. Záleží, co se vám bude nejvíc hodit a líbit. Vzhledem k tomu, že dneska už v drtivé většině půjde o LED žárovky, nemusíte se bát, že by více zdrojů světla zruinovalo vaši peněženku. LED technologie má ve srovnání s klasickými žárovkami mizivou spotřebu. Přesto posvítí královsky.

Když budete mít lustr, je na čase poohlédnout se po lampách. První bude na řadě stojací lampa, kterou potřebuje poblíž gauče nebo konferenčního stolku. Přesně tam se totiž odehrává vše důležité, co si dokážete v obýváku představit. Od bohapustého sledování béčkových trháků po intimní rozhovory, které vás s partnerem nebo partnerkou ještě víc sblíží. Kromě stojací lampy budete potřebovat i stolní lampičku. Ta se bude hodit na odkládací stolek. A je jedno, jestli si tam staromilsky stylově necháte časopis s tištěným programem, nebo vám stolek poslouží jen na misku s něčím na zub. V každém případě budete chtít vidět, kde tyhle klíčové věci leží.

Oblečte obývák do rustikálních vzorů

V druhém tipu se budeme věnovat textilu. Nezdá se to, ale obývací pokoj je často plný látek, které můžete snadno pořídit s jakýmkoliv vzorem, barvou nebo potiskem. Přesně toho můžete využít, když budete ladit svůj pokoj do rustikálního stylu. Popravdě jde o jednu z nejjednodušších a nejlevnějších variant. Základ pokoje v podobě pečlivě zvolených kusů nábytku můžete nechat beze změny, což vám určitě přijde vhod. Ale dekorace, to už je jiná. Určitě můžete leccos změnit v maličkostech, jako jsou třeba dekorativní polštářky nebo prostírání. Kromě toho máte možnost vrhnout se na větší proměnu, která doopravdy radikálně upraví dojem obýváku. Jednou z cest jsou závěsy, které na velké ploše dokážou hravě prodat váš záměr ohledně stylu místnosti.

Když se rozhodnete pro malé změny, připravte si klidně víc variant. Zajímavé jsou například dekorativní polštáře s motivy rostlin, zvířat nebo přírodními odstíny barev lesa a nejbližšího okolí. Stejně tak vypadá skvěle například tartanový vzor. Nemusíte rovnou kopírovat barvy a uspořádání podle slavných skotských rodů. Jednoduše si vyberte kostkovaný vzor, který vám padne do oka a převlečte dva nebo tři polštářky do těchto povlaků. Zbylé nechejte jednobarevné, aby kostkovaný vzor hezky vynikl. Pokud jde o barvy, necháme je na vás. Hezky vypadá třeba červená s hnědou, ale ani modrá s šedou nejsou k zahození. Určitě si dejte záležet s výběrem, aby se barvy líbily vám. Konec konců na sedačce s polštářky budete trávit dost času.

Dekorační polštáře s květinovým motivem doladí místnost k dokonalosti

Dekorační polštáře s květinovým motivem doladí místnost k dokonalosti

Jestli máte v plánu velkou změnu v podobě závěsů a třeba i ubrusu a prostírání, doporučujeme dva způsoby, jak se ke změně postavit. Jedna je jednoduchá, kdy zvolíte obyčejné až prosté barvy s jemným zdobením. Tím navážete na tradiční textil, který zdobíval statky a bohatší chalupy před sto nebo dvě stě lety. Ale pokud byste chtěli něco současného, určitě neuděláte chybu s kostkovaným vzorem. Jen si dejte pozor na barvy. Raději volte jemnější odstíny, které nekřičí. Přece jen jde na ubruse i závěsu o velkou plochu, která by neměla převálcovat ostatní vybavení místnosti. Nám se líbí třeba šedá, hnědá nebo bordó. Když byste přesto zvolili ostrou barvu, raději ji dejte jen na ubrus u stolu a vynechte závěsy.

Troufněte si na vestavěné posezení a úložný prostor

Tradiční obývací pokoje, kam si lidé vodívali návštěvy, mívaly často zasuté posezení, které bylo vsazené přímo do bloku s úložným prostorem jako neotřelé vyplnění kolem jedné ze stěn. Dnes sice taková varianta může pro někoho být přežitkem, ale pokud patříte k lidem, kteří chtějí hosty lehce šokovat, nebo přinejmenším překvapit, je vestavěný kousek skvělou volbou. Skříněmi už byste nikoho z klidu nevytrhli, takže nezbývá, než vsadit na dvojsedák nebo trojsedák.

Nejlíp bude vypadat varianta s dřevěným obložením úložného prostoru i základu pod sezením. Někdy ani nemusí jít o sedačku v pravém slova smyslu. Prakticky je to spíš lavice, která přirozeně vznikne v nice mezi úložnými prostory po stranách. Pak vám budou stačit nějaké měkké podložky, aby se hostům dobře sedělo, a máte vystaráno. Takový zašitý kout se navíc může hodit při větších sešlostech pro tiché špitání v soukromí. Jestli to někdo z vašich hostů využije, nebo ne, to už klidně nechte na nich.

Pokud budete chystat takové vestavěné posezení s úložnými prostory po stranách, udělejte si zepředu dvířka. Získáte tím pohodlný přístup ke všem uloženým maličkostem uvnitř, a navíc vám zůstanou parádní dokládací plochy vedle posezení. Je to skvělé místo, kam odložit sklenici vína, piva nebo něčeho ostřejšího. Zároveň můžete jednu z takto vzniklých odkládacích ploch využít třeba jako stolek pro lampičku – ta se mimochodem pro podobný koutek hodí taky náramně.

Vezměte styl od podlahy

Bonusový tip tentokrát budeme věnovat podlaze. Na tu se v pokojích často zapomíná, a přitom je to velká škoda. Vhodně zvolená podlaha může udělat skvělou službu vašemu pohodlí, nebo naopak prakticky posloužit v každé situaci. Pokud jste příznivci měkoučkých koberců, asi vás s touto radou nenadchneme. Náš bonus je totiž o kamenné podlaze. Ta v přírodním provedení, kdy nedodržujete precizní čtverce kachlí, působí nedbale elegantně a přirozeně. A přesně to jsou kvality, které by v opravdovém rustikálním obýváku neměly chybět. Samozřejmě pravou kamennou podlahu můžete nahradit umělou. Většina návštěv si na první ani druhý pohled nevšimne rozdílu.

S kamennou podlahou rozhodně nešlápnete vedle

S kamennou podlahou rozhodně nešlápnete vedle

Pokud by vás trápilo, že je kámen studený, myslete na tuhle volbu krytiny už při stavbě. Podlahové topení totiž z kamenných kachliček vykouzlí vynikající věc. Pak už nebudete chtít v obýváku chodit jinak než naboso. A pokud se k podlahovému topení nedostanete, nebojte se, přes papuče vás určitě kámen studit do chodidel nebude. Naopak se stane příjemně pevným základem na každém kroku, až ponesete hostům vaši vyhlášenou kulinářskou specialitu. Uvidíte, že ocení váš stylový obývák i kuchařský um.

A jsme na konci třetího dílu naší série, ve které se věnujeme rustikálním obývacím pokojům. Pokud jste dočetli až sem a neminuly vás první dva díly, máte od nás plný tucet tipů na vylepšení obýváku. Doufáme, že se vám dílo podaří a udělá vám radost. A až budete mít hotovo, mrkněte se na naše další články na blogu. Chystáme je pro vás rádi a pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste