Jak na obývák v rustikálním stylu – 4. díl

Ve čtvrté části naší série o rustikálních obývácích se budeme věnovat dalším tipům, které by se vám při zařizování místnosti mohly hodit. Nebude to jen o nábytku, ale jako obvykle se mrkneme na celý dojem z pokoje v širším kontextu. Můžete se těšit na čtyři osvědčené rady, se kterými doma určitě nenarazíte. Jak první se budeme věnovat všem, kdo už v silně rustikálním prostředí bydlí. Tady naopak budeme dávat tip, jak venkovský styl propojit s neutrální modernou. Pak přijde na řadu tip na kamenné zdivo, případně jeho imitaci. Uvidíte, že má řešení své kouzlo, a navíc není nijak drahé. Třetí rada bude o patině na stěnách. Jsou to vymývané barvy, které působí dokonale venkovsky a elegantně zároveň. Když se dočtete až na konec článku, najdete tam ještě jeden bonusový tip. Příjemnou zábavu.

Z venkovsky vybavené chalupy sálá klid a pohoda

Z venkovsky vybavené chalupy sálá klid a pohoda

Postavte rustikální obývák na výrazném elementu

Jestli patříte ke šťastlivcům, kteří bydlí ve venkovsky vybavené chalupě, tiše vám závidíme. Jistě, vše má svá pro a proti, ale přesto máte obrovský náskok oproti všem, kteří se všemi možnými způsoby snaží dosáhnout venkovského nádechu v moderních bytech a domech. Jak to tak bývá, člověk jde za tím, co nemá. A proto vám tady necháme tip na kombinaci původního venkovského vybavení s moderním soudobým nábytkem. Ve výsledku získáte krásně vyvážený interiér, kde můžete nechat vyniknout starožitné poklady nebo unikátní prvek v místnosti. Může to být třeba křeslo po prarodičích nebo mimořádně tvarovaný krb.

Jako první bude potřeba trocha volného místa. Takže pokud už teď máte obývací pokoj vyplněný hromadou nábytku, raději popřemýšlejte, jestli by některé kousky nešly upíchnout jinam. Lenoška nebo taburet klidně může hrát první housle i v jiném pokoji. Zazáří třeba v ložnici nebo pracovně. To samé platí i o bytelném konferenčním stolku. Pokud se tedy nerozhodnete, že právě ten má být novým středobodem upraveného interiéru. Rozhodnutí bude na vás a určitě není kam spěchat. Určitě ale počítejte s tím, že je dobré mít v pokoji prostor aspoň pro dva nebo tři nové kousky nábytku, případně nový koberec nebo dekoraci na stěnách.

Jamile budete mít dost místa, je na čase porozhlídnout se po nějakém vhodném nábytku na doplnění. Nám se osvědčily méně výrazné sedací soupravy nebo pohovky. Vezměme situaci, kdy bude výrazným rustikálním prvkem pokoje původní konferenční stolek. Kolem něj můžete krásně naaranžovat dvojsedáky nebo trojsedáky s dekorativními polštářky. Skvělé jsou jednobarevné potlumené odstíny. Hodí se třeba temně žlutá, modrá nebo zelená. Konkrétní podobu už si zvolíte podle chuti a zbytku vybavení. Stolek vynikne díky kontrastu nového a starého. Stejně můžete zvýraznit krb novým křeslem nebo původní bar novou barovou stoličkou.

Základem úspěchu je vyvážený mix starého a nového

Základem úspěchu je vyvážený mix starého a nového

Vtiskněte pokoji styl kamenným obkladem stěn

Banální finta, kterou určitě znáte z některých tematicky laděných hotelů, hostelů nebo chat. Často se naoko tváří venkovsky nebo nedbale elegantně a hrdě přiznávají jakoby nedodělané interiéry. Někdy je to štuk na stěně, jindy zase nesmyslně nahrazená kachlička v koupelně a podobě. Ve finále jde ale zpravidla o chytrou variantu, jak ještě lépe navodit kýženou atmosféru. A přiznejme si, že se to mnohým ubytovacím zařízením daří velmi obstojně. No tak proč byste nemohli podobný kousek provést taky doma v obývacím pokoji. Nebojte se, nemusíte mít otevřený krb s komínem, aby obložení padlo na úrodnou půdu.

Určitě ale budete potřebovat volnou stěnu, kterou kamenem necháte obložit. V tomto případě nedoporučujeme akci dělat svépomocí. Jestli jste zruční řemeslníci, tak můžete. Ostatním rozhodně doporučujeme profesionály. Aby venkovské vyznění fungovalo, chce to na první pohled nepřesné provedení s různě velkými kusy kamenů. Ve skutečnosti ale půjde o promyšlené uspořádání kousků tak, aby nepůsobily v řadách ani sloupcích pravidelně. Přesto je potřeba, aby byly usazené přesně a kvalitně. Jinak by mohlo být celkové vyznění spíš laciné než prudce elegantní. Vůbec nevadí, když část stěny s obkladem nakonec překryje skříň nebo regál. Naopak, nábytek krásně propojí stěnu se zbytkem prostoru.

Pokud jde o barvu stěny a kamenů, je taky fajn, když budete mít k dispozici různé odstíny. Hlavně se vyhněte bílé barvě stěny. To by vypadalo moc neosobně a nově ještě dlouho po dokončení práce. Ideální je nažloutlá nebo světlá okrová, které v sobě nesou punc starých časů a patinu. Kameny Můžete vybírat šedé, nažloutlé, načervenalé a sem tam se snese i nějaký bělavý kousek. Teď už je možná srozumitelnější, proč jsme na začátku tohoto tipu doporučili profesionálního řemeslníka. Vypadá to možná jako legrace, ale ve skutečnosti umí sestavit mozaiku kamenů v hlavě stejně dobře jako na stěně jen málokdo. Když bude nejhůř, můžete si nechat zpracovat návrh architektem.

Opatřete stěny patinou pomocí nového nátěru

Věděli jste, že silikonovým nátěrem můžete proměnit tuctovou stěnu v obývacím pokoji na dekorativní prvek vévodící parádní venkovské místnosti? Pokud ne, tak přesně o tom je tento třetí tip. Nemusíte být ani profesionální malíři, abyste si zvládli doma vykouzlit malbu s rozpíjejícím se odstínem. Stejně tak můžete zvolit variantu, kdy se na stěně zvěční vaše tahy štětcem. V tomhle případě to je samozřejmě záměr, kterým chcete podtrhnout atmosféru rustikálního obýváku. Jestli si na celou věc netroufáte sami, klidně řekněte někomu zručnějšímu, nebo si najměte malíře. Výsledek určitě stojí za to.

I tentokrát platí, že nemusíte speciálním nátěrem opatřit všechno zdivo v pokoji. Klidně nakombinujte vymalování speciální barvou s běžnou malbou. Výsledek bude stejně působiví, a navíc získáte kontrast. Opticky tak můžete pokoj rozdělit na části, kde budete mít starožitný venkovský styl, a části, ve kterých budou na výsluní klasické kousky nábytku. Cílem je vzbudit dojem přirozenosti. Proto je lepší při různých druzích barev na stěnách volit i jiný odstín. Jinak by to mohlo vypadat, že na některých stěnách máte vadu, která přiměla barvu pokroutit jednolitost. A to byste nechtěli.

Výjimkou je v ohledu stejných odstínů prostor kolem krbu nebo kamen. Pokud máte to štěstí, že si můžete v obývacím pokoji přitopit tímhle způsobem, klidně volte stejnou barvu jako na zbylých stěnách. Stejně tak platí, že kolem krbu nebo kamen můžete odchylku od dokonalého nátěru beze strachu posílit. Jednoduše přimícháte do odstínu trochu bílé nebo naopak barevného tónu do bílé, abyste výklenek a zdivo v blízkosti zdroje tepla oblíkli do nedbale elegantního závoje rozpitých barev. Platí ale jedno pravidlo, které ctí původní základní barvu stěn v pokoji. Kdybyste podobný kousek provedli s úplně jiným odstínem, určitě by to nevypadalo tak fešně.

Troufněte si na maximum dřeva na podlaze i stěnách

Tentokrát se v bonusovém tipu budeme věnovat dřevu. Nemyslíme tím pomalejšího nemotoru, ale podlahu a obklady stěn. Strop sice můžete dřevem taky obložit, ale pravděpodobně tím spíš strávíte čas navíc, než abyste získali velký dekorativní efekt. Zato podlahy a stěny, to už je jiná písnička. Prkna na podlaze vypadají parádně a automaticky stáčejí naladění pokoje k venkovskému stylu. Pozor, tím určitě nechceme na prkennou podlahu házet špínu. Naopak! Kvalitní prkenná podlaha je trvanlivá a časem navíc získá patinu, která ještě posílí rustikální založení místnosti.

Poctivá dřevěná podlaha je sázkou na jistotu

Poctivá dřevěná podlaha je sázkou na jistotu

Stejně dobrou službu udělá dřevěný obklad stěn nebo knihovna. A nepředstavujte si tady jen přírodní materiál bez jakékoliv povrchové úpravy. Naopak se můžete směle vrhnout do barev, jak je vám jen libo. Ve výsledku si touhle působivou fintou můžete vylepšit obývák i křiklavými odstíny veselých a energií nabitých barev. My ale raději zůstáváme při zemi a dáváme přednost něčemu méně výraznému. Krásné jsou potlumené pastelové odstíny nebo neutrální šedá a hnědá. Vše můžete navíc ladně kombinovat s bílou na stropě nebo zbylých stěnách. A dřený jídelní stůl v tmavě hnědé taky sedne k usedlejší i extravagantní variantě obkladů.

Působivým prvkem interiéru bude i dřevěná knihovna

Působivým prvkem interiéru bude i dřevěná knihovna

Tím jsme se dostali až na konec čtvrtého dílu. Pokud vás z nějakého důvodu minuly předešlé tři části naší série, mrkněte se na ně taky. Získáte další cenné tipy na vylepšení vašeho obýváku, abyste o něm mohli hrdě hlásat, že je vyvedený v rustikálním stylu. A až budete mít chvilku volno, začtěte se i do našich dalších článků na blogu. Uvidíte, že vás zaujmou.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste