Jak na osvětlení schodiště – 1. díl

Cesta mezi patry může být někdy oříšek. To platí hlavně, když je člověk unavený, ať už společensky, nebo po dlouhém dni či týdnu v práci. Naštěstí se dá problematická cesta po schodech zpříjemnit funkčním a zároveň elegantním osvětlením, které pomůže najít pohodovou cestu až nahoru do ložnice. Abyste nemuseli tápat u prodejců světel, máme pro vás přehled osvědčených řešení. V prvním díle se podíváme na elegantní mezi poschoďové osvětlení, poradíme vám, jak vkusně a funkčně osvětlit předsíň nebo jak kombinovat závěsná osvětlení různých velikostí. Jako vždy se dozvíte ještě jeden extra tip na konci článku. Příjemnou zábavu při čtení.

Praktické osvětlení schodiště přispěje k bezpečnému zdolávání schodů

Praktické osvětlení schodiště přispěje k bezpečnému zdolávání schodů

Poschoďové osvětlení musí mít styl

Jedna věc je světlo, kvůli kterému nezakopnete při překotném stoupání do patra. Tohle přání vám splní prakticky kterýkoliv lustr nebo třeba nástěnné svítidlo. Co už ale většina z nich nezvládne, je vkusný styl, který padne přesně do prostoru vašeho schodiště. Možná vám to přijde jako zvláštní fakt, ale je to tak. Každé schodiště je totiž unikátní, takže je potřeba osvětlení vybírat s citem a tak, aby sedělo do vyhrazeného prostoru. Kromě dostatku světla by vám totiž v ideálním případě doma mělo dělat parádu, a to i ve dne, kdy ho nejspíš nebudete ani potřebovat rozsvěcovat. Když byste si nevěděli rady, můžete se obrátit na bytového architekta, který vám s nákupem poradí.

Podle nás je zásadní hlavně velikost prostoru, ve kterém budete osvětlení mít. Pokud máte doma velkou halu, ze které vede dvakrát lomené schodiště do patra, budete si moct vyhrát s výběrem naplno. Pro vás tohle uspořádání totiž znamená, že v prostoru uprostřed schodiště máte prakticky dvě patra vysoký strop. S takovou výškou můžete pracovat na několika úrovních. To znamená, že si vyberete přiměřeně velké závěsné svítidlo a kupíte si ho hned několikrát. Pak jednotlivé kousky zavěsíte ze stropu tak, aby byly blízko u sebe, ale každý měl stínidlo a zdroj světla v jiné výšce. Ideální je dodržet stejný vertikální rozestup, když budete kombinovat tři a více kusů.

Když budete chtít mít všechno do detailu vyladěné, můžete pak každé svítidlo zapojit na samostatný vypínač, abyste si mohli vybrat, kolik světla do prostoru schodiště pustíte. Ale vystačíte si určitě i s jedním vypínačem, který najednou rozzáří všechna světla. Vy tím pádem budete mít krásně osvětlenou cestu od první schodu v hale až po ten poslední v prvním patře. Kromě toho se světlo rovnoměrně rozprostře po celé výšce cesty nahoru. Když budete využívat tři závěsná svítidla, dejte jedno pod úroveň prostřední části schodiště, aby osvětlovalo halu a spodní třetinu schodů. Prostřední umístěte přibližně na úroveň výšky schodů na půli cesty. Postará se o osvětlení střední části schodiště. Nejvýše umístěte osvětlení přibližně na úroveň zábradlí pátého schodu shora. Tím zajistíte dost světla všude.

Dostatečně osvětlená předsíň je základ

Předsíň nebo hala jsou často místnosti, které trpí nedostatkem přirozeného denního světla. Proto se zaměřte na to, abyste pořídili dostatek osvětlení, která zvládnou efektivně svítit ve dne i po západu slunce. Obecně platí, že do čtvercových prostor se hodí klidně jeden větší lustr. Toho můžete využít, pokud máte to štěstí a vaše vstupní místnost je podobně široká a dlouhá. Jestli jako většina českých domácností máte předsíň spíš ve tvaru kratší úzké chodby, budete potřebovat několik menších zdrojů světla, které spolehlivě osvítí začátek, střed i konec místnosti.

Myslete také na dostatečné osvětlení předsíně

Myslete také na dostatečné osvětlení předsíně

Kromě předsíně by světla měla osvítit taky část schodiště. Nebude to samozřejmě celé schodiště, ale jen jeho spodní část. Přesto na to myslete, když budete vybírat druh stínidla a žárovky. LED žárovky totiž můžete volit i podle toho, pod jakým úhlem svítí. V tomto případě potřebujete široký úhel, který světlo krásně rozptýlí po celém prostoru. Takže hledejte takové kousky, které mají úhel osvětlení více než 100°. Pak budete mít jistotu, že vám v předsíni ani na spodní části schodiště nezůstane žádný stinný kout, kde byste mohli nechtěně zakopávat o zapomenutý batoh, deštník nebo třeba kabelku.

U stínidel platí to samé, co jsme si řekli u žárovek. Opět se zaměřte na úhel, pod kterým bude moct světlo do předsíně svítit. Potřebujete široký záběr, který znamená méně intenzivní osvětlení, ale zato plošné. A tohle oceníte i v noci, když se budete vracet z náročné služební cesty nebo oslavy narozenin nejlepšího kamaráda. Ostré bodové světlo by vás v takovém případě spíš zmátlo. V kontrastu přesvícených a stinných částí byste hůř vnímali prostor, což pro cestu do schodů rozhodně není to, co chcete. Takže raději vyberte jeden nebo dva až tři lustry podle tvaru předsíně a nechte je posvítit do každého kouta. Jemně, spolehlivě a bez oslňování.

Kombinujte velikosti lustrů a nechte je vyniknout

Když máte k dispozici vysoký prostor dvou pater, který je kvůli schodišti otevřený, je to výhoda. Ale zároveň myslete na to, že celou výšku většinou sledujete zespod, nebo naopak shora. Pravděpodobně si občas pozvete někoho na návštěvu, takže uvidí vaše schodiště po vstupu do domu zespoda. A s touto perspektivou můžete pracovat i pokud jde o výběr osvětlení. Pokud budete používat více kousků lustrů různých velikostí, umístěte ty menší blíž přízemí, zatímco ty největší nahoru. Od vstupních dveří do domu budou vypadat skoro stejně velké. A to je elegantní i funkční.

Kromě toho se celá perspektiva velikostí elegantně přetočí, když pozvete hosty do patra. Jakmile vystoupají na schodiště, uvidí naopak všechna svítidla v opačném gardu velikostí, čímž se opticky posílí jejich kontrast. Největší totiž budou mít nejblíž, zatímco nejmenší zůstane zavěšené nejhlouběji pod nimi. Tenhle efekt nemá nic společného s mírou osvětlení. Každý lustr může totiž pracovat s různě silnými žárovkami. Takže se nemusíte bát, že byste kvůli tomuhle fíglu měli nahoře na schodech příliš světla, zatímco dole byste chodili v pološeru.

Různé velikosti lustrů jsou skvělým zpestřením v rámci práce s prostorem. Ale kromě velikostí můžete využít taky sady osvětlení, které pracují s několika kusy závěsného osvětlení ve stejném stylu, ale přesto s rozdílnými stínidly. Například stínidla v kombinaci mosazných rámečků a skla ve tvaru hvězd mohou být zkombinovaná tak, že některá stínidla budou mít čiré sklo, zatímco ostatní poloprůsvitná a hodně dožluta. Tím se taky usměrní síla osvětlení, kdybyste u všech použili stejně silnou žárovku. Stylový výsledek proto vždy ještě dolaďte výběrem adekvátně silného zdroje světla. A máte hotovo.

Bavte se stylem nástěnného osvětlení

Náš bonusový tip tentokrát věnujeme hravosti a stylu. Existuje totiž prakticky nekonečné množství variant umírněných i velmi extravagantních stylů nástěnného osvětlení. A nejlepší na tom je, že většina variant ani není drahá. Designéři osvětlení totiž dávno pochopili, že lidé hledají hlavně styl. Na materiálu záleží jen určité části z nich, která si ale většinou neváhá připlatit za kousky, které pak nezřídka dobře poslouží jejich dětem, nebo dokonce vnoučatům. Ale zpět ke stylovému osvětlení na zeď.

Pokud máte chuť, klidně můžete vsadit na veliké oválné nástěnné osvětlení, ve kterém se ukrývá LED žárovka. Přitom je ale prakticky neviditelná, protože ji spolehlivě kryje nálož stínidla z umělé hmoty, která je vyvedený do podoby bílého květu. Stejně tak existuje varianta připomínající ovoce, siluetu zvířete nebo další motivy a vzory. Je jen na vás a vašem vkusu, co si vyberete pro osvětlení schodiště domů. Jen pamatujte na to, že takto zdobená nástěnné osvětlení nestačí jako jediný světelný zdroj prostoru. Naopak večer a v noci poslouží skvěle, protože tolik nerazí ostrým světlem.

A jsme na konci prvního dílu z naší série o osvětlení schodiště. Doufáme, že jste si našli tip, který se vám doma bude hodit. Až ho budete mít vyzkoušený a vyladěný k dokonalosti, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste