Jak na osvětlení schodiště – 3. díl

Pořádné osvětlení schodiště je skvělá věc. Ale dá se jí docílit prakticky nekonečným množstvím kombinací svítidel. Proto může být těžké vybrat správnou variantu, která padne přímo do prostor, které máte doma. Naštěstí jsme pro vás dali dohromady varianty, které fungují. A ty vám postupně představujeme v naší sérii tipů. Pokud vás neminuly první dva díly, už znáte osm možností, jak s osvětlením schodiště naložit. Tentokrát přidáme další čtveřici rad, abyste měli větší možnost výběru řešení. A kromě světla jako takového se zaměříme i na materiály a vzhled. Začneme rafinovanou kombinací závěsného svítidla z kovu a skla, podíváme se na minimalistické nástěnné osvětlení nebo na velkolepý lustr nahoře u schodů. Na konec přidáme jako bonus tip na podsvícené schody. Jdeme na to.

Promyšlené osvětlení schodiště je významným bezpečnostním i vizuálním prvkem interiéru

Promyšlené osvětlení schodiště je významným bezpečnostním i vizuálním prvkem interiéru

Dejte světlu šanci, aby dělalo parádu

Osvětlení určitě jako první musí být funkční. Ale to by bylo trochu málo, nemyslíte? Proto designéři a konstruktéři domácího osvětlení přicházejí s novými a novými možnostmi, které posouvají hranice designu dál nebo jiným směrem. Když je v módě konzervativní klasika, najdete v obchodech krásné repliky dříve osvědčených modelů s drobnými rozdíly v detailech. Když naopak letí moderna, můžete se leckdy nechat unést kreativní silou některých návrhů osvětlení. V každém případě se nemusíte spokojit jen se žárovkou na drátě. I když i to je volba, a pro někoho dokonce ta správná. Inu, proč ne.

Vaše světlo u schodiště by mělo krásně zapadnout k okolnímu vybavení a stylu prostoru předsíně nebo pokoje. Skvělá je například kombinace kovu a skla. Především kouřové sklo má v sobě něco zahaleného a neprozrazuje naplno svůj vzhled ani potenciál. Takže se můžete potichu těšit na okamžik, kdy se naplno rozsvítí, abyste konečně viděli, jak vypadá v plné kráse. Spojení kovu a skla je tradiční, ale rozhodně ne ušlápnuté. Naopak takhle můžete sehnat designově mimořádné kousky, které třeba nectí pravidelnost tvarů, ale o to osobitěji působí. Při výběru si ale dávejte pozor na velikost. Vždy by měla být přiměřená prostoru, ve kterém závěsné osvětlení je.

Když si nebudete jistí, jakou variantu osvětlení máte vybrat právě pro váš domácí prostor, poraďte se. Není to žádná ostuda, když si pozvete bytového architekta nebo specialistu na osvětlení, aby vám poradili, co zvolit. Budete tak mít jistotu, že jste si kolem schodiště pořídili dostatek zdrojů světla, které navíc dokážou dělat parádu ve dne i v noci, kdy jim začíná hlavní pracovní část dne. Nebojte se ani změn. Pokud máte doma osvětlení, které vám z nějakého důvodu nesedí, klidně je vyměňte. A nemusíte si před sebou nebo druhým zdůvodňovat, proč potřebujete právě tuhle výbavu vyměnit. Zkrátka se pusťte do díla a až si doma vyladíte osvětlení schodiště, budete spokojení.

Posviťte si na to nejdůležitější na cestě po schodech

Doplňkové osvětlení často hrává druhé housle, ale je to nespravedlivé. Právě ono totiž může být pověstnou třešničkou na dortu nebo zkrátka potřebnou špetkou zářivých paprsků, které vám pomohou v lepší orientaci na cestě do schodů, když se budete nad ránem vracet zpět do ložnice. Takže nemyslete jen na honosné lustry nebo další hlavní svítidla. Těmi můžete jistě začít, ale pak musejí přijít na řadu nástěnná osvětlení nebo jiné doplňující světlo, které se postará o stinná místa a tmavé kouty. Tím budete mít nad tmou vyhráno a vaší pohodlné cestě po schodech ve kteroukoliv denní i noční dobu nebude nic bránit.

Při používání nástěnného osvětlení myslete na to, že můžete paprsky světla nechat odrazit od stěny. Je to výborný způsob i proto, že se lépe rozptýlí, takže vás nebudou při chůzi kolem nepříjemně oslňovat. Jednoduše si do objímky namontujete žárovku a stínidlo zvenku pohlídá, aby se světlo odráželo směrem na stěnu a od ní do prostoru. Čím silnější žárovka, tím raději budete, že se světlo neřítí přímo vám do očí. Pokud chcete, můžete zvolit rovnou LED žárovku, která má menší rozptyl světla. Ta dokáže svítit přibližně tím směrem, kterým ji namíříte. A budete tak mít klid od přímého ostrého světla.

Pro fanoušky elegance máme jako tip taky filamentovou žárovku. To je speciální varianta LED žárovky, která má zvýrazněný střed, ve kterém je zářící nápodoba vlákna. Je to samozřejmě odkaz na klasickou edisonku, která takto díky wolframu svítila v domácnostech před LED technologií. V případě filamentové žárovky ale nepoužívejte stínidlo tak, aby zakrývalo žárovku. Byla by škoda, kdybyste si designový prvek v podobě imitace žhavého vlákna nemohli prohlédnout z blízka. Kromě toho jsou tyto žárovky slabší, takže vás jistojistě neoslní, pokud se nebudete soustředěně dívat přímo do zdroje světla. A industriální vyznění tohoto svítidla je už spíš bonus pro fajnšmekry.

Osvětlení schodiště můžete pojmout opravdu velkolepě

Osvětlení schodiště můžete pojmout opravdu velkolepě

Ohromte své hosty honosným lustrem v patře

Lustr jako na zámku nebo v divadle není pro každého, Ale pokud máte doma v patře průměrně vysoký strop, nebo dokonce o něco vyšší, určitě to můžete využít na výrazný lustr. Ideální jsou varianty, které připomínají honosné kousky ze slavnostních sálů, divadel nebo opery. Samozřejmě přiměřeně veliké, aby nepůsobily komicky. Průhledné skleněné části, které připomínají křišťál dávají na srozuměnou, že si chcete doma svítit kvalitními kousky, za které neváháte připlatit pár stovek, či dokonce tisíc korun navíc. Ale když takový lustr uvidí vaši hosté, sklidíte pochvalu a obdiv.

Skleněný několikaramenný lustr, který připomíná svícen, je tradiční variantou, která zapadne skoro do jakéhokoliv interiéru. Výjimkou jsou snad jen minimalistické a moderní prostory, kde by takové osvětlení působilo dost kontrastně. I přesto je ale můžete s klidem využít. Dokonce ani možná nebudete muset kupovat nový lustr, když nechcete. Dají se najít v lepších obchodech se starožitnostmi, na internetu nebo třeba na půdě po babičce. Uvidíte sami, že vám takový kousek udělá radost i parádu zároveň. Navíc už dneska svítí na úsporné LED žárovky, takže ho klidně můžete nechat vyniknout.

Krystalky skla se postarají o hezké světelné efekty, a možná dokonce náznaky duhy. Lomené nebo rozkládané světlo působí hravě a majestátně zároveň. Bude to i na vás, s jakou k lustru přistoupíte. Jestli kolem něj budete chodit slavnostně a po špičkách, nebo s úsměvem, a tak trochu jako rebelové, kterým se povedlo doma vyvěsit na strop trochu netradiční kousek osvětlení. Jen při čištění se asi zapotíte o trochu víc než u jiných a méně bohatých lustrů. Ale to je daň, která za tu krásu podle nás stojí. Jestli je to varianta i pro vás, nebo ne, to už se musíte rozhodnout sami.

Vyzkoušejte podsvícené schody

Tahle varianta určitě není pro každého. Bude fungovat jen v případě, že máte nespojité schody, kdy každý leží samostatně na nosné konstrukci a mezi dalším schodem je mezera. Schody se zároveň trochu překrývají. A přesně tohle je základ, se kterým můžete pracovat pomocí elegantního a praktického podsvícení. Budete k tomu potřebovat LED pásky, ideálně i hliníkové lišty a nářadí, se kterým schody vylepšíte světlem. Na konci budete mít každý schod zespoda vylepšený svítidlem, které perfektně osvětlí nejbližší nižší schod.

Zároveň takhle naprosto přirozeně trochu osvítíte i prostor pod schody. Takže vlastně vyřešíte dvě věci najednou. I když osvětlení pod schodištěm bude spíše ambientní, stojí to za to a je to příjemný bonus. Když byste chtěli vše ještě vyšperkovat, můžete si LED pásky ve schodech připojit k časovači, aby svítily jen po dobu, než vyjdete nebo sejdete schody. Pak se samy zhasnou a vy se nebudete muset starat o nepohodlné vypínače. Jestli máte doma vhodné schody, určitě tuhle variantu vyzkoušejte. Působí elegantně a je maximálně praktická.

Tím jsme se dostali až na konec třetího dílu naší série, kde vám radíme, jak na osvětlení schodiště. Budeme moc rádi, když vám aspoň některé tipy pomůžou vylepšit si doma světlo kolem schodů tak, že budete spokojení. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Najdete v nich spoustu zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste