Jak na osvětlení schodiště – 4. díl

Vítejte u čtvrté části naší série, kde se věnujeme schodišťovému osvětlení. Už máme za sebou trojici dílů, ve kterých jsme vám naservírovali celkem tucet tipů. Pokud vás náhodou předešlé díly minuly, určitě se na ně podívejte, až dočtete tento. Budete tak mít kompletní přehled osvědčených variant, které můžete ihned doma využít. Ve čtvrtém díle budeme pokračovat v různorodém uspořádání světel tak, aby paprsky pokryla kompletní prostor schodiště, včetně části pod schodištěm a nad ním. A co nás čeká tentokrát? Začneme doplňkovým nástěnným osvětlením, které přidá schodišti unikátní atmosféru, budeme pokračovat nízko položenými vestavěnými svítidly a do třetice si povíme něco o unikátních typech dramatického osvětlení. Na konci pro vás máme tradičně bonusový tip za odměnu. Příjemné čtení.

Výběr osvětlení pro schodiště si zaslouží mimořádnou pozornost

Výběr osvětlení pro schodiště si zaslouží mimořádnou pozornost

Vykouzlete unikátní atmosféru nástěnným osvětlením

Světlo na stěně je pro někoho béčková volba. Ale v tomto případě vkusným kouskem můžete vyřešit nejen praktickou stránku věci, ale i pořádně přidat na kráse místnosti. Funguje to jednoduše tak, že chytře propojíte interiérové dekorace, v čele s tapetou, které necháte vyniknout díky promyšlenému dopadu světla. Tím pádem zazáří v plné síle jednoduché i složitější vzory, které by jinak mohly uniknout pozornosti všech, kdo se po schodech vydají. Dekorace necháme na vás a vašem vkusu, teď si řekneme něco o tom, jak by mělo vypadat nástěnné svítidlo, které vám udělá na schodech parádu.

Jestli jste vybíraví, máme pro vás hned takhle na začátku dobrou zprávu. Existuje totiž velké množství variant, které pro své schodiště můžete zvolit. Jako první a nejjednodušší můžeme vybrat třeba výrazné stínidlo směrem do místnosti, které zajistí směřování světla zpět na stěnu. Proto bude naprosto skvěle vynikat každá dekorace v nejbližším okolí, kterou dáte na zeď. Je jedno, jestli zvolíte odvážnou malbu, moderní vzorovanou tapetu nebo třeba černobílou velkoformátovou fotografii. V každém případě umně stíněné nástěnné osvětlení dodá dostatek světla na pohodlný pohyb po schodech i s trochou krásy navíc.

Můžete si samozřejmě vybrat konzervativní typ svítidla, které nebude vynikat pompézním stínidlem. Naopak bude nenápadně čekat na příležitost, až se ho rozhodnete zapnout. Pak se rozzáří a udělá vám doma parádu. Stejně pěkně bude fungovat i odvážnější kousek, který navíc skvěle zpestří prostor schodiště i ve dne, kdy nebudete muset rozsvěcovat. A jako třešničku na dortu jsme si nechali poslední radu k tomuto tématu; pokud chcete vyniknout a získat plný počet bodů za styl, vyberte si dvě svítidla stejného stylu, ale jiné velikosti. Větší a menší kousek umístěte na stěnu nedaleko od sebe, aby i z dálky působily jako vkusný set. Tím budete mít osobitou výzdobu vyřešenou, a navíc na schodech v pohodě uvidíte i o půlnoci.

Nástěnná svítidla pořídíte v mnoha variantách

Nástěnná svítidla pořídíte v mnoha variantách

Vsaďte na nízko položená vestavěná svítidla

Výhodou těchhle často nenápadných světel je praktické osvětlení jen v prostoru, kde to nezbytně potřebujete. Můžete se tak spolehnout na to, že vás paprsky světla nebudou oslňovat, až se uprostřed noci vydáte dolů do kuchyně na něco dobrého na zub. Nebo budete potřebovat schody v noci sejít z jakéhokoliv jiného důvodu. Svítidla většinou můžete namířit přesně pod úhlem, který perfektně osvětlí jednotlivé schody, a to mírně shora a zboku. Takže uvidíte na každý krok jako za bílého dne. V klidu tak můžete rozespalí vyrazit na cestu, aniž byste riskovali, že kvůli šeru špatně došlápnete a bude vás čekat nepříjemnost s kotníkem, nebo dokonce pád ze schodů.

Dalším plusem je nepochybně čistý design. Konstruktéři osvětlení v tomto případě mysleli na milovníky minimalismu a ryzí praktičnosti. I vy se tak budete moct těšit z toho, že ze stěny kolem schodů nebudou vystupovat žádná stínidla, svítidla nebo jiné kousky, které by překazily jednolitý celek zdi. Přesto si kdykoliv budete moct posvítit na cestu. A protože jde o LED osvětlení, nebude vás trápit ani spotřeba, která je směšně nízká. Navíc tahle technologie svícení vyniká tím, že se ihned po stisknutí vypínače rozzáří ve stoprocentní intenzitě. Takže stačí cvaknout a můžete směle vyrazit na cestu po schodech. Uvidíte pohodlně na každý krok, a i kdybyste se cestou opírali o stěnu, nenarazíte do žádného výčnělku.

Jediné, co bude trochu složitější, je instalace svítidel. Jsou sice vestavná, ale aby vše vypadalo perfektně, chce to šikovného řemeslníka, který pečlivě připraví otvory, do kterých vsadí a umně zapraví svítidla tak, aby krásně lícovala hrana s hranou stěny. Pokud někoho takového znáte, nebo to dokonce dokážete sami, máte vystaráno. V opačném případě se raději obraťte na odborníky, kteří vám za rozumnou cenu pomohou. Raději investujte menší obnos do profesionálního zpracování, než abyste pak zjistili, že kýžený efekt perfektního uložení svítidel nepřišel. Pokud chcete mít vše ještě vyšperkované, můžete přidat časovač, který za vás schodišťové osvětlení zhasne sám.

Nedržte se při zemi a troufněte si na dramatické osvětlení

Pokud váháte nad tím, co si máte pod pojmem dramatické osvětlení představit, nebojte se. Nejde o nic převratného. Je to takový typ svítidla, který dokonale padne do prostoru a zároveň přidá něco navíc i co do designu a napětí nebo krásy. Typicky může jít o netradičně tvarovaná stínidla, ozdobné řetězy nebo šňůry a podobné doplňky, které jsou integrální součástí zdobných modelů osvětlení. Stěžejní je dobře vybrat typ, který se vám domů bude hodit. Neměl by překřičet vše ostatní v místnosti, ale zároveň by ani neměl zapadnout vedle starých pendlovek nebo moderního nábytku z masivu.

Pořád nevíte, jak si takový lustr představit? Je to jednoduché, může to být třeba závěsné stropní osvětlení, které umístíte do horního patra na strop tak, aby svítilo průhledem mezi točitými schody až dolů do předsíně. Ale nejde jen o obyčejnou žárovku na tyči nebo drátě. Naopak. Kromě zdroje světla si přes celou výšku od horního stropu v patře až těsně nad zem v přízemí představte dlouhé provazce, na kterých jsou rozprostření zdobní motýli. To je jedna z bezpočtu variant, jak může takové dramatické osvětlení vypadat. Ale modelů je k mání mnoho a prostorů jakbysmet. Takže záleží na tom, jak se vám doma povede obojí zkombinovat. Když to vyjde, bude to parádní!

Můžete si pomoct nejen neotřelým stylem závěsného osvětlení. Skvělou volbou a dobrou příležitostí, jak přidat na dramatičnosti, je barva světla. Díky LED žárovkám můžete vytvářet kouzelné atmosférické scenérie, a to kdykoliv budete mít chuť. Můžete si na Vánoce posvítit červeně, na Velikonoce zeleně a na podzim třeba fialově. To už necháme na vás a vaší fantazii. Jednoduše to zvládnete s jedinou barevnou žárovkou. Některé dokonce můžete ovládat dálkově, takže nastavení barvy světla pak bude hotová brnkačka.

Pusťte si domů trochu industriálního světla

Tohle není tip pro každého. Ale pokud patříte k subkultuře hipsterů, nebo třeba rádi využíváte netradiční a trendy varianty osvětlení, může to být pro vás řešení. Stejně rádi tenhle tip využijí příznivci betonu a kovu. Ve všech těchto případech se svítidlo bude do interiéru náramně hodit. A dost možná skvěle padne i jinam, ale to už necháme na vás a vaší chuti zkoušet a ladit interiér.

Industriální styl sluší i schodišti

Industriální styl sluší i schodišti

V principu jde o vizuálně prosté nástěnné osvětlení. Ale na rozdíl od prvního tipu v tomto článku nebude následovat žádná uhlazenost, která by dala vyniknout vzorům a dekoracím. Naopak. Jde o syrovost a nic víc než praktické osvětlení. Ale protože už to dneska není jen základní kousek osvětlení podniků, výroben a garáží, můžete se spolehnout na eleganci i u těchto modelů. Půjde sice o eleganci prostou až primitivně přímočarou, ale přesto spolehlivou. Dost často jde totiž o nápodobu velkých průmyslových svítidel se zmenšenými kopiemi zářivých trubic a podobě. Ve skutečnosti jsou to LED svítidla, která jsou ekonomicky výhodná. A jen na venek připomínají industriální boom minulých dekád.

A jsme na konci čtvrtého dílu naší série o osvětlení schodiště. Pokud vás zaujal aspoň jeden z tipů, máme radost. Určitě se je nebojte vyzkoušet doma. Uvidíte, že se tím vaše schodiště stane bezpečnějším a elegantnějším. A kdyby vás konkrétní provedení osvětlení začalo nudit, můžete sáhnout po jiném řešení. Budeme rádi, když občas mrknete k nám na blog na další články. Chystáme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste