Jak na osvětlení schodiště – 5. díl

V páté a poslední části našeho rádce ohledně osvětlení na schodišti budeme pokračovat s tradiční várkou ověřených tipů. Nebudete tak muset doma zkoušet naslepo, co by vám pomohlo. Jednoduše si zvolíte variantu, která vám bude nejlépe vyhovovat. Pokud vás z nějakého důvodu minuly předešlé čtyři části série, určitě se na ně mrkněte, až dočtete tenhle článek. Získáte tím komplexní přehled o tom, čím vším si můžete na schodech posvítit. A co nás čeká v závěrečném článku série? Začneme netradičně dekoračním osvětlením a ukážeme si, jak může posloužit i při každodenním svícení. Pak budeme pokračovat shrnutím typů nástěnného osvětlení a radami, jak je využít. Jako třetí přijdou na řadu stropní svítidla, u kterých se podíváme na varianty podle stylu a prostoru. A jako bonus přidáme výhody a možnosti LED osvětlení. Pojďme a to.

Před výběrem osvětlení schodiště se vyplatí prozkoumat dostupné možnosti

Před výběrem osvětlení schodiště se vyplatí prozkoumat dostupné možnosti

Využívejte dekorační osvětlení každý den

Možná by vás mohl splést název. Dekorační osvětlení zní jako něco, co vytahujeme z krabice před Vánoci nebo to mívá tvar vydlabané dýně a patřící za okno koncem října. Ale tak to ve skutečnosti není. Dávno neplatí, že by tak samozřejmá součást ozdob, jakou jsou například světelné řetězy, patřila jen na stromeček a zbytek roku ležela na půdě pod vrstvou prachu. Dnešní dekorační osvětlení spojuje dvě věci – umírněný design, který není příliš nápadný, a taky možnost praktického použití, kdekoliv se vám to bude hodit. Proto taky dneska světelné řetězy stále častěji vídáme na svatbách nebo rodinných oslavách, ale taky na plotech, kde pomáhají v noci navádět opozdilce domů.

Podobným stylem můžete dekorativní svítidla využívat doma na schodišti. Jen si představte, jak by vypadal decentní světelný řetěz na zábradlí schodiště. Může být klidně obmotaný jen kolem svislic podpírajících držadlo, aby vám nevadil v úchopu, když po cestě ztratíte balanc. I tak zvládne v pohodě poslat na schody a nejbližší okolí dost světla na to, abyste v pořádku překonali schodiště nahoru i dolů. Kromě takové osvětlení stále bude mít svůj šmrnc. Aby taky ne, když jde v první řadě o dekoraci. Tím si pokryjete praktickou i estetickou stránku věci. A když budete mít štěstí, že se barva drátů řetězu potká s barvou konstrukce zábradlí schodiště, nebude přes den řetěz rušit. Dokonce si ho možná vaši hosté na první pohled ani nevšimnou.

Naopak děti budou nadšené, že máte na schodišti řetěz, který se podobá těm slavnostním. Budou vás určitě prosit, abyste na schodech rozsvěcovali i přes den, což klidně můžete. LED svítidla totiž mají neznatelnou spotřebu elektřiny. Tím pádem můžete svým potomkům klidně splnit přání. A když se před nimi budete chtít blýsknout, můžete zapnout řetěz třeba na blikání. Kdybyste nechtěli zábradlí obmotávat světelným řetězem, je zajímavou alternativou přiměřeně velký lucerna. Opět platí, že kromě posvícení udělá i parádu. Akorát v tomto případě už bude dobré zvážit styl, protože bude na první pohled viditelná ve dne i v noci.

Nástěnné osvětlení zazáří nejen na schodišti

Svítidla připevněná ke stěně se často podceňují a odsouvají na druhou kolej. Ale není to spravedlivé. Díky moderní konstrukci a promyšlenému umístění stínidel totiž často poslouží lépe než stropní svítidlo. Kouzlo je v tom, že daleko jednodušeji ovlivníte prostor, který chcete pokrýt světelnými paprsky. Zatímco světlo proudící od stropu se nejčastěji rozptýlí po celé místnosti, u nástěnného osvětlení si můžete vybrat, jestli ho chcete paprsky nechat rozptýlit, nebo je soustředit konkrétním směrem. Kromě toho je nástěnné osvětlení lépe dostupné, když ho budete chtít před Vánoci očistit od prachu nebo když budete potřebovat vyměnit zdroj světla za novější či jiný.

Na schodišti využijete všechny typy nástěnných svítidel. Jako první se nabízejí klasické varianty se stínidly, která se postarají o to, aby vás světlo neoslňovalo při chůzi na schodech. Paprsky se odrazí směrem ke stěně, odkud budou pokračovat vzhůru a dolů. Takže získáte příjemné tlumené světlo bez ostrých přechodů mezi osvětleným prostorem a tmou. Díky tomu se vám po schodech půjde pohodlněji a nebudete muset mhouřit oči. Záleží pak na vás, jestli vám postačí nenápadný kousek splývající se stěnou, nebo raději sáhnete po modelu, který bude vynikat osobitým zpracováním stínidla. V každém případě získáte spolehlivého parťáka, který vám pomůže schodiště jaksepatří osvítit.

Kromě varianty se stínidlem můžete využít taky modernější LED pásky. Oceníte je hlavně v případě, že si libujete v minimalismu a razíte čistý styl bez kudrlinek. Přesně pro vás jsou LED pásky jako dělané. Na první pohled si jich totiž většinou ani nevšimnete. Bývají v liště schované za hranou garnýže, nebo třeba podél ozdobného obložení pod stropem. V případě schodiště s průhledy mohou být taky zespoda na schodu tak, aby osvětlovaly schod pod nimi. Jsou poměrně levné, dlouho vydrží a nainstalovat na správné místo je dost možná zvládnete sami. Případně vám pomůže zručnější soused nebo třeba hodinový manžel.

Poslední variantou nástěnného osvětlení na schodiště je klasické svítidlo bez stínidla. Tady ale počítejte s tím, že vytvoří na schodech kontrastní území, kde bude ostřejší přechod mezi šerem a silně osvíceným místem. Můžete tomu zabránit stropním svítidlem, které se postará o celý prostor tak, aby nebyly rozdíly v osvětlení tak markantní. Nástěnná svítidla bez stínidel často fungují jako doplňková například na odpočívadlech v mezipatře nebo jako dekorace – to v případě, že do nich našroubujete filamentovou žárovku, abyste podpořili industriální vyznění prostoru.

Stropní svítidlo nad schody udělá parádu

Lustry nebo závěsná osvětlení patří k těm vůbec nejpůsobivějším. Je to proto, že mohou fungovat v prostoru, kde nemají žádnou konkurenci od dalšího vybavení nebo nábytku v místnosti. Tím pádem mají výsostné postavení a jakmile se na ně někdo proti stropu podívá, vnímá je naplno. Přesně na tohle je dobré myslet, když budete uvažovat o stropním osvětlení nad schodištěm. Přímo nad schody je to jednoduché. Platí stejná pravidla jako v jakékoliv jiné místnosti v domě nebo bytě. Stačí, aby světlo bylo dostatečně silné a směřovalo na všechny strany, které potřebujete osvítit. Pak budete mít vyřešený základ schodišťového osvětlení třeba jedním nebo dvěma lustry.

Designový lustr umístěný nad schody bude působivou dominantou interiéru

Designový lustr umístěný nad schody bude působivou dominantou interiéru

Kromě praktické složky mají lustry a závěsná svítidla ještě i dekorativní funkci, a to velmi silnou. Platí to tím víc, pokud si zvolíte odvážnější a výstřednější model. Pokud vám připadá, že to není dobrý nápad, nebojte se. Jak už jsme si řekli, tato svítidla fungují sama na pozadí stropu, kde nemají v designu konkurenci. Proto si můžete dovolit sáhnout po výraznějším modelu, než byste to udělali třeba v případě nástěnného svítidla.

Speciální kategorií jsou lustry, které mají osvítit obě patra a schodiště zároveň. Jde o velké modely do hal nebo předsíní, odkud vede lomené schodiště do patra tak, že nechává uprostřed otevřený prostor. Tím vzniká fakticky dvě patra vysoká místnost, kterou je potřeba osvítit silným zdrojem světla. Jedním z řešení je více kusů závěsných svítidel v různé výšce. Tady si vystačíte se standardně silnými žárovkami. Ale nabízí si taky velikánský lustr, který zvládne shora osvítit celý prostor rozptýleným světlem. A přesně u takového je design zásadní. Stane se totiž klenotem vaší předsíně. A pokud jde o sílu světla, měl by mít více světelných zdrojů a případně i odrazné plochy, aby světlo dopadalo všude, kde má.

Sviťte si doma na schodech LED osvětlením

Klasickým žárovkám už před nějakou dobou odzvonilo a je to nejspíš dobře. LED nástupkyně mají spousty výhod. Jednak jsou mnohem účinnější, takže nespotřebovávají tolik elektřiny, a jednak nehřejí. Možná si ještě vzpomenete, jak jste si při výměně klasické žárovky museli vzít hadr, když jste ji chtěli hned po prasknutí wolframového vlákna vyměnit. Skleněná baňka žárovky se dokázala nahřát na úctyhodnou teplotu. To ale dneska s LED osvětlením neplatí.

Kromě ekonomičtějšího provozu a menším ztrátám kvůli žhavení vlákna jsou tady i další výhody. LED osvětlení se totiž rozsvítí ihned na maximální intenzitu. Nemusíte totiž čekat, než se rozžhaví vlákno, jak tomu bylo u klasických žárovek. K tomu spousty LED žárovek zvládá svítit barevně nebo u nich můžete upravovat intenzitu osvětlení. I proto jsou oblíbené. Takže pokud máte doma ještě klasické žárovky, vyměňte je za LED.

A jsme na konci naší série s radami a tipy na osvětlení schodiště. Doufáme, že se vám články líbily a přečtete si i další. Máme jich pro vás plný blog.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste