Jak na útulný interiér nejen pro podzim – 2. díl

Taky občas po slunném létě propadáte splínu, který přináší první šedivé dny plné mraků a deště, když se přihlásí podzim? Nevadí! Máme pro vás hned několik tipů na to, jak můžete vyladit interiér domácnosti, abyste přežili venkovní nečas v pohodě, teple a útulnu. A ani zdaleka nepůjde jen o nábytek. Však uvidíte sami. Druhý díl začneme vylepšením kuchyně, která se nádherně vybarví do podzimu, budeme pokračovat tipem na parádní textury, které vás rozveselí i při té největší podzimní depresi, a jako třetí přijde na řadu pár rad, jak se při výbavě v interiéru inspirovat přírodou. Když dočtete až na konec článku, necháme tam pro vás ještě jeden bonusový tip. Tak se pusťte do čtení, ať to stihnete, než se venku vyklube babí léto.

V útulném interiéru nemá splín šanci. Ani na podzim…

V útulném interiéru nemá splín šanci. Ani na podzim…

Vylepšete si kuchyni barvami podzimu

Jídelní stůl, pár židlí a kuchyňská linka jen tak nikoho neoslní. Tím spíš, když je venku počasí, že by ani psa nevyhnal. Jak se pak má člověk uvelebit v nudně známé kuchyni, že? Naštěstí existuje rychlé, jednoduché a levné řešení, jak kuchyni převléknout do podzimního kabátu, tak, aby působila útulněji a šířila kolem sebe pohodovou atmosféru. Pak už si je postavíte vodu na něco dobrého k pití a máte v ruce všechny karty, kterými přetrumfnete kterýkoliv neduh počasí. I kdyby za okny pršelo a byla mlha třeba čtrnáct dní, vy budete v pohodě usrkávat z hrníčku s nohama v teple a úsměvem na rtech.

Podle našich zkušeností skvěle funguje keramika nebo tematické utěrky, ubrusy či potahy na dekorativní polštáře. Jednoduše si tyhle drobnosti pořiďte v nějakém obchodě s domácími potřebami nebo klidně online v e-shopu, který kromě nábytku prodává i doplňky. Uvidíte, že najdete řadu drobností, které budou laděné do podzimní červené, hnědé nebo mechově zelené. Skvěle vypadají třeba utěrky s motivem zvířat – ideálně liškou nebo medvědem. Krásně sednou k červenému čajovému nebo kávovému setu a hnědé kostkované dece s polštářem, které si necháte na křesle, abyste si mohli v poklidu přečíst kapitolu oblíbené knihy, zkouknout na počítači další díl oblíbeného seriálu nebo jen tak s chutí posedět s hrnkem svařáku.

Podzimně naaranžovaný stůl v mžiku zkrášlí jídelnu

Podzimně naaranžovaný stůl v mžiku zkrášlí jídelnu

Nejlepší na tomhle tipu je, že veškeré tematické vybavení můžete kdykoliv vyměnit, aniž by to zruinovalo vaši peněženku. Konvička, pár hrnků a utěrek vás opravdu nebude stát majlant. Takže si můžete klidně dovolit mít doma několik takových sezónních setů. Používají se stejně, jako sváteční nádobí, které oprašujete jednou za rok na Vánoce, nebo třeba výzdoba před Velikonocemi. Pokud chcete mít kuchyni vyladěnou na podzim k dokonalosti, přidejte větvičku s šípky nebo mísu vlašských ořechů či hrušek. Jestli fandíte dýním, klidně můžete pár dekorativních menších kousků vyskládat na parapet. A samozřejmě neuděláte chybu ani s lucerničkou za oknem.

Nechte vykvést barvy díky texturám na textilu

Jestli máte doma v obýváku nebo ložnici hodně dřevěného nábytku, případně nábytku s kresbou dřeva, i když to nejsou kousky ze skutečného masivu, možná na podzim pokoj s úbytkem přirozeného světla začne působit smutněji. To můžete šmahem napravit. Jedním z možných řešení je silnější osvětlení, ale to je stejně jen chabá náplast na chybějící paprsky letního slunce. Daleko lepší je sada barevných vzorů potahů, povlečení a přehozů, které se postarají o trochu šťávy do jinak hnědého nebo šedivého pokoje, který na podzim ztrácí na optimismu. Tenhle tip určitě využijte, pokud máte tmavou podlahu nebo obklady na stěně. Bez barev pokoj neoživíte, i kdybyste se rozkrájeli.

Jak ale vybrat správný dekor, aby k sobě vícero variant ladilo? Pro někoho to může být zatraceně tvrdý oříšek. Ale ve skutečnosti to nemusí být zase taková věda. Když se na podzim projdete v lese, vidíte, že k sobě krásně ladí tóny tmavě zelené, žluté, hnědé i načervenalé. A přesně tyto odstíny můžete s klidem kombinovat i vy doma, když budete chtít postel v ložnici nebo sedačku v obýváku vylepšit parádním podzimním přehozem. Doporučujeme zvolit dvě, maximálně tři barvy, které podle chuti můžete doplnit bílou, nebo třeba světle šedou. Tím získáte neutrální podklad, na kterém krásně vyniknou ostřejší odstíny – stejně jako barevné listí na pozadí hnědých a šedých kmenů stromů v lese.

Kromě barev si dejte pozor taky na tvary. Ne všechno se k sobě hodí. Snažte se v rámci jednoho kusu nábytku držet stejný tvar nebo vzor. Třeba povlečení s javorovými listy na polštáři doplňte stejným vzorem na peřině, nebo přidejte peřinu s neutrálním jednobarevným povlečením, aby se mezi sebou tvary a vzory netřískaly. Obecně se moc dobře nesnesou ani extrémně hranaté a extrémně kulaté tvary. Trojúhelníky s puntíky jsou odvážné a ošemetné řešení vícera vzorů v jednom pokoji. Možná si v takovém případě raději nechte poradit od bytového nebo interiérového architekta, abyste měli výsledek vyladění k dokonalosti. Uvidíte, že se vám veselé barvy v obýváku i ložnici zalíbí.

Při výběru dekorací a textilií se inspirujte barvami podzimní přírody

Při výběru dekorací a textilií se inspirujte barvami podzimní přírody

V přírodě najdete inspiraci na výbavu i dekoraci

Jestli máte chalupu, rádi chodíte do lesa, nebo si dokonce občas vyrazíte na lov, bude pro vás tento tip jako dělaný. Představte si předsíň, kde budou podzimní bundy a kabáty viset ne na klasických věšácích, ale na paroží z vysoké zvěře, kterou jste třeba sami skolili. Pod věšákem můžete mít lavici vyrobenou z masivní dřevěné desky nebo fošny, které necháte kůru, aby dávala na odiv svůj ryze přírodní původ. Stačí dřevo začistit a obrousit svrchní plochu, na kterou si budete sedat, abyste si nenatrhli jemnější látku oblečení. Nakonec přidejte kovový botník, na který vyrovnáte pohorky nebo gumáky a máte hotovo.

Přírodou se můžete inspirovat i pokud jde o dekorace. Vezměte si takový mech. Je obvykle celkem nenápadný, ale v kombinaci s kameny nebo dřevem dokáže vykouzlit působivou výstavku nebo miniaturu, která bude všem příchozím ohlašovat podzimní naladění. Když budete chtít, můžete na mechovou podušku vyskládat ořechy nebo třeba zralé šípky nebo jiné lesní plody. Opět tím posílíte celkové vyznění podzimního rázu. Takové miniaturní dekorace si dokážete určitě vyrobit sami. Stačí vyrazit na procházku do lesa, kde si vyhlídnete pár rekvizit. Pak doma sednete ke stolku a během chvilky vykouzlíte parádní ozdoby do celého interiéru.

Nezapomínejte ani na doplňky. Zatímco v létě se za dveřmi do domu nebo bytu každý obešel s trochou místa na boty, na podzim a v zimě byste měli oprášit přechodový koberec nebo třeba rozlehlejší rohož, na které můžete vy i vaši hosti nechat okapat mokré boty. Od věci nebude ani kyblík nebo stojan na deštníky a police, na kterou by se dala položit šála nebo pár rukavic. Vše můžete vyzdobit občasným lístkem vybarveným podzimem nebo třeba borovou šiškou. Pokud chcete, aby vám list vydržel déle, můžete ho přelakovat matným lakem, než úplně seschne. Případně ho klasicky vylisujte v knize, však to dobře znáte z dětských let. A když už jsme u dětí, skvěle vypadají i dekorace z kaštanů.

Svezte se na vlně pohodlí a tepla

Náš bonusový tip tentokrát míří na vlněné výrobky. Je to proto, že často na podzim i v zimě přijdeme vymrzlí z venku. V takovou chvíli je nelepší dát nohy do tepla, napít se horkého čaje (jedno jestli s rumem, nebo bez něj) anebo rovnou vlézt do horké lázně ve vaně. Pro všechny případy je ale fajn, když budete mít v záloze i vlněný svetr a ponožky. Obojí si klidně nechte v obýváku na pohovce, případně rovnou u postele v ložnici.

Oblíbený horký drink spolu s vlněným plédem zahřeje na těle i na duši

Oblíbený horký drink spolu s vlněným plédem zahřeje na těle i na duši

Vlna má mimořádně výhodné tepelné vlastnosti. Takže po tom, co se napijete hřejivého nápoje, vlněné oblečení, přikrývka nebo ponožky vás udrží v teple, i kdybyste přišli z venku promrzlí na kost. Pokud jde o barvu oblečení, necháme to na vás. Ale klidně se mrkněte po podzimních odstínech zelené, hnědé nebo třeba tmavě žluté. Všechny jsou šik a určitě je budete moct nosit i další sezónu. Z módy jen tak nevyjdou.

A jsme na konci druhého dílu i celé naší hřejivé podzimní interiérové série. Máte od nás celkem osm tipů, se kterými doma určitě v pohodě, útulnu a teple přežijete všechny neduhy podzimního i zimního počasí. Samozřejmě máte jistě sami další tipy, jak se doma zahřát, a to na těle i na duši. V každém případě budeme rádi, když během domácí pohody mrknete sem tam k nám na blog na další články. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste