Jak se starat o nábytek, aby byl dlouho jako nový

Chcete, aby váš nábytek vypadal i po letech jako nový? Správná péče o dřevo, kov i čalounění je klíčem k dlouhodobé kráse a funkčnosti. V tomto článku vám poradíme, jak se o nábytek starat, jaké čisticí prostředky používat a jak předejít poškození. Naučte se jednoduché triky, které prodlouží životnost vašeho oblíbeného kousku a zajistí, že bude vypadat skvěle každý den!

Udržujte svůj nábytek čistý a vydrží vám v perfektním stavu mnohem déle

Udržujte svůj nábytek čistý a vydrží vám v perfektním stavu mnohem déle

Pravidelně zbavujte nábytek všech nečistot

Každý kus nábytku potřebuje pravidelnou péči, aby si udržel svůj vzhled a funkčnost. Pravidelné čištění je základním krokem k tomu, aby váš nábytek vypadal stále jako nový. Ať už se jedná o dřevěné skříně, čalouněné pohovky nebo kovové prvky na stolech a židlích, správná údržba může prodloužit jejich životnost a udržet je v perfektním stavu.

Pravidelné utírání prachu

Prach je nepřítelem každého nábytku. Ačkoliv se na první pohled může zdát jako maličkost, dlouhodobé usazování prachu může zhoršit vzhled nábytku a poškodit jeho povrch. Proto je důležité prach pravidelně odstraňovat. Pro dřevěné nábytkové kusy, jako jsou masivní stoly nebo dřevěné komody, doporučujeme používat měkký bavlněný hadřík, který povrch nepoškrábe. Důležité je nepoužívat příliš hrubé materiály, jako je papírový ubrousek, který by mohl na povrchu zanechat jemné škrábance.

Čalouněný nábytek, například pohovky nebo křesla, potřebuje také pravidelné čištění. Prach se do čalounění rychle nasává, a pokud jej neodstraňujete pravidelně, může to vést k vyblednutí nebo nevzhledným flekům. Vysávání alespoň jednou týdně odstraní prach a zbytky nečistot, které se dostanou mezi vlákna látky. Na vysávání doporučujeme používat speciální nástavec na čalounění, který je jemný a nepoškodí povrch látky.

Vhodné čisticí prostředky

Není jedno, čím nábytek čistíte. Použití nevhodných čisticích prostředků může na nábytku zanechat skvrny, narušit povrch nebo dokonce trvale poškodit materiál. Při výběru čisticích prostředků je důležité zvážit materiál, ze kterého je nábytek vyroben.

Dřevěné nábytkové kusy, jako jsou dřevěné stoly nebo skříně, by měly být ošetřeny speciálními přípravky určenými na dřevo, které nejen čistí, ale také chrání povrch. Pro dřevo doporučujeme používat čisticí prostředky s voskovými nebo olejovými složkami, které dodávají dřevu lesk a vytváří na něm ochrannou vrstvu. Nikdy nepoužívejte na dřevo agresivní chemikálie nebo univerzální čističe, které mohou povrch vysušit nebo poškodit lak.

Pravidelná údržba je pro dokonalý vzhled dřevěných povrchů stěžejní

Pravidelná údržba je pro dokonalý vzhled dřevěných povrchů stěžejní

Pro čalouněný nábytek je důležité mít po ruce jemné čisticí prostředky určené speciálně na textilie. Pokud se vám na čalounění objeví skvrna, vždy ji řešte co nejdříve, než se stihne zažrat. Nečistoty setřete měkkým hadříkem a následně jemně vyčistěte doporučeným prostředkem. U čalounění z mikrovlákna nebo přírodních materiálů, jako je len, se vyplatí provést test čisticího prostředku na skrytém místě, abyste měli jistotu, že nezanechá nechtěné skvrny.

Čištění čalounění

Čalouněný nábytek je krásný, ale zároveň náchylnější k zašpinění a skvrnám. Ať už se jedná o drobky z jídla, prach nebo náhodně rozlitý nápoj, čalouněné pohovky a křesla vyžadují pravidelnou péči. Jakmile na látce objevíte skvrnu, je klíčové jednat rychle. Skvrnu nikdy netřete silou – to by mohlo způsobit její vtlačení hlouběji do vlákna. Místo toho použijte jemný hadřík nebo papírový ručník, kterým tekutinu jemně vysajete.

Pro hloubkové čištění čalounění doporučujeme jednou za několik měsíců použít parní čistič nebo profesionální službu na čištění čalouněného nábytku. Parní čištění nejen odstraní hluboko usazené nečistoty, ale také zničí bakterie a roztoče, kteří se v látce často usazují.

Dalším dobrým tipem je pravidelně otáčet polštáře na pohovkách a křeslech. Otáčením polštářů zajistíte, že se rovnoměrně opotřebovávají, což prodlouží jejich životnost a zabrání vytvoření deformací nebo promáčklin. To platí zejména pro pohovky s odnímatelnými polštáři, které bývají často náchylné na vytvarování podle pravidelně používaných míst.

Chraňte nábytek před poškozením

Každý, kdo někdy pořídil nový kus nábytku, ví, jak frustrující může být, když se objeví první škrábance, otisky nebo jiné známky opotřebení. Ať už jde o dřevěný konferenční stolek nebo stylovou pohovku, ochrana nábytku před poškozením je nezbytnou součástí jeho údržby. Nejde jen o to, aby vypadal dobře, ale také o to, aby si zachoval svou funkčnost a dlouhou životnost. Zde jsou některé osvědčené způsoby, jak můžete své oblíbené kousky ochránit před nechtěným poškozením.

Používání podložek a ochranných prvků

Jednou z nejjednodušších metod, jak předejít poškození nábytku, je používání podložek. Týká se to především dřevěných stolů, jako jsou jídelní stoly nebo konferenční stolky. Na dřevěné povrchy byste měli vždy používat podložky pod nápoje, horké hrnce a květináče, aby nedocházelo k vytváření skvrn, které jsou nejen nevzhledné, ale často i těžko odstranitelné. Horké šálky nebo talíře mohou na stole zanechat bílé kruhové otisky, které mohou trvale poškodit povrch dřeva, pokud nejsou okamžitě ošetřeny.

Pokud máte doma jídelní stůl z masivu, investujte do kvalitních podložek pod talíře, ale také do ubrusů či běhounů, které dodají stolu nejen ochranu, ale i styl. To stejné platí i pro konferenční stolky – zde se kromě podložek pod nápoje vyplatí i dekorativní tácy, na které můžete umístit vázy, svíčky nebo jiné doplňky.

Ochrana před sluncem

Slunce může být pro nábytek překvapivě nebezpečné. Dlouhodobé vystavení přímému slunečnímu záření může způsobit vyblednutí barvy a zhoršení kvality materiálu, zejména u dřevěných a čalouněných kousků. Pokud máte například koženou pohovku nebo dřevěný nábytek, je důležité zajistit, aby nebyl umístěn přímo u okna, kde by na něj dopadaly sluneční paprsky po celý den.

Řešením může být použití záclon nebo žaluzií, které sluneční světlo změkčí a sníží jeho intenzitu. Další možností je přemístit nábytek na místo, kde na něj slunce nedopadá přímo. U čalouněného nábytku může dlouhodobé vystavení slunci způsobit nejen vyblednutí barvy, ale i popraskání materiálu, což je problém zejména u kůže a imitací kůže.

Tlumení sluneční světla pomůže uchovat dokonalé barvy vašeho nábytku

Tlumení sluneční světla pomůže uchovat dokonalé barvy vašeho nábytku

Pro ochranu dřevěného nábytku existují speciální přípravky s UV filtrem, které zabraňují vyblednutí povrchu. Tyto produkty jsou vhodné zejména pro venkovní nábytek, ale pokud máte v interiéru nábytek blízko oken, rozhodně se vyplatí tuto ochranu použít.

Zabránění mechanickému poškození

Dalším častým problémem, který může nábytek poškodit, jsou mechanické vlivy. Škrábance, otlučení nebo rýhy se mohou snadno objevit při stěhování nábytku, při každodenním používání nebo kvůli dětem či domácím mazlíčkům. Pokud máte dřevěné podlahy a například židle s kovovými nohami, doporučujeme používat filcové podložky, které zabrání poškrábání podlahy a opotřebení židlí. Filcové podložky se snadno nalepí na spodní část židlí, stolů nebo skříněk a ochrání jak nábytek, tak podlahu.

Pokud máte doma kancelářské židle na kolečkách, vyplatí se investovat do ochranné podložky pod židli. Kolečka mohou časem způsobit škrábance nebo oděrky na podlaze, což je nepříjemné zejména u dřevěných nebo laminátových povrchů. Ochranné podložky jsou transparentní, takže nijak nenarušují vzhled místnosti, a zároveň poskytují dostatečnou ochranu proti poškození.

Pro skříňky, komody a další těžší nábytek, který se často přesouvá, je dobré použít ochranné návleky nebo přehozy během stěhování, aby nedošlo k otlučení rohů nebo poškození povrchu. Těžký nábytek se může snadno otřít o stěnu nebo poškodit při posouvání po podlaze, proto by se měl vždy stěhovat opatrně, ideálně pomocí podložek nebo speciálních stěhovacích prostředků.

Pečujte o svůj dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek je nejen stylový, ale také velmi odolný, pokud mu věnujete správnou péči. Ať už máte doma starožitnou dřevěnou komodu nebo moderní jídelní stůl z masivu, péče o dřevo je klíčem k tomu, aby si zachovalo svůj krásný vzhled a odolnost po mnoho let. Dřevo je přírodní materiál, který má své specifické potřeby, a proto je důležité vědět, jak o něj správně pečovat.

Pravidelné voskování a olejování

Dřevěný nábytek potřebuje čas od času trochu více péče než jen utírání prachu. Pokud máte doma nábytek vyrobený z masivního dřeva, jako jsou například jídelní stoly nebo dřevěné skříně, měli byste ho pravidelně voskovat nebo olejovat. Tento proces nejen chrání povrch nábytku před vysycháním a poškozením, ale také dodává dřevu krásný lesk a oživuje jeho přirozenou strukturu.

Pro voskování dřevěného nábytku můžete použít speciální vosky na dřevo, které se nanáší měkkým hadříkem a poté se jemně vyleští. Voskování je obzvlášť důležité pro starožitný nábytek nebo kusy, které jsou vystaveny dennímu používání. Olejování, které se často používá u venkovního nábytku, ale také u interiérových dřevěných kusů, například dřevěných lavic, je další skvělou volbou. Olej proniká hluboko do struktury dřeva a chrání ho před vysycháním a popraskáním. Oleje s přídavkem vosku nebo přírodní teakový olej jsou ideální pro zajištění dlouhodobé ochrany.

Olej ochrání dřevěné povrchy před vysycháním a popraskáním. Tím prodlužuje životnost nábytku

Olej ochrání dřevěné povrchy před vysycháním a popraskáním. Tím prodlužuje životnost nábytku

Ochrana před vlhkostí

Dřevo a voda si spolu moc nerozumí. Nadměrná vlhkost může způsobit, že dřevo nabobtná, popraská nebo se zdeformuje. To platí zejména pro dřevěný nábytek, který je umístěn v koupelnách, kuchyních nebo jiných prostorách s vyšší vlhkostí. Pokud máte například dřevěný konferenční stolek, je důležité na něj nikdy nestavět mokré sklenice nebo květináče bez podložky, protože to může způsobit vznik nepěkných skvrn a trvalé poškození povrchu.

Aby se dřevěný nábytek udržel v dobrém stavu, měli byste ho chránit před přímým kontaktem s vodou a vlhkostí. Pokud se vám na povrchu stolu rozlije tekutina, okamžitě ji otřete suchým hadříkem a povrch nechte důkladně vyschnout. V místech, kde je zvýšená vlhkost, můžete použít speciální ochranné prostředky, které odpuzují vodu a zabraňují poškození dřeva.

Oprava drobných škrábanců a poškození

I přes veškerou snahu se někdy nevyhnete drobným škrábancům nebo oděrkám na dřevěném nábytku, zejména pokud jde o často používané kusy, jako jsou jídelní stoly nebo psací stoly. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak tyto malé nedostatky opravit.

Pro menší škrábance můžete použít speciální opravné tužky nebo pasty, které jsou dostupné v různých odstínech dřeva. Tyto tužky jsou snadno použitelné a škrábance zamaskují tak, že jsou téměř neviditelné. Pokud máte starožitný nábytek, můžete si pořídit speciální opravné vosky, které nejen zakryjí škrábance, ale také vyživí dřevo.

Pokud je škrábanec hlubší nebo je povrch nábytku výrazněji poškozen, je možné dřevo jemně přebrousit a poté znovu nalakovat nebo naolejovat. Při broušení dbejte na to, abyste používali jemný smirkový papír a brousili vždy ve směru vláken dřeva, abyste povrch nepoškodili. Po zbroušení naneste na povrch nábytku lak nebo olej, který dřevo ochrání a dodá mu zpět jeho krásný vzhled.

Správné umístění nábytku

Dřevěný nábytek by měl být umístěn na místech, kde je chráněn před extrémními teplotami a vlhkostí. Například masivní jídelní stůl by neměl být umístěn přímo vedle radiátoru nebo klimatizace, protože prudké změny teplot mohou způsobit praskání dřeva. Také je dobré zajistit, aby na dřevěný nábytek přímo nedopadaly sluneční paprsky, které mohou způsobit vyblednutí a oslabit jeho strukturu.

Pokud máte doma dřevěné podlahy a nábytek, který se často přesouvá, jako jsou dřevěné židle, můžete na spodní stranu nohou nalepit filcové podložky. Tyto podložky nejenže chrání podlahu před poškrábáním, ale také zabraňují poškození nohou nábytku.

Starejte se pečlivě také o nábytek z kovu

Kovové prvky nábytku dodávají interiéru moderní a elegantní vzhled. Ať už se jedná o subtilní detaily na jídelních židlích nebo o robustní konstrukci pracovních stolů, kov je materiál, který je odolný, dlouho vydrží a zároveň působí stylově. Přestože je kov často vnímán jako bezúdržbový, i on si zaslouží pravidelnou péči, aby vypadal stále jako nový. Kovové části mohou časem ztratit svůj lesk, mohou se objevit škrábance nebo dokonce rez, pokud nejsou správně ošetřeny.

Čištění kovu

Kovové povrchy nábytku mohou časem ztratit svou lesklost a svěžest, zejména pokud jsou vystaveny prachu, mastnotě nebo otiskům prstů. Ať už máte například kovové nohy jídelního stolu nebo pracovní stůl s kovovou konstrukcí, pravidelné čištění je základem, jak udržet kovový povrch zářivý a bez poškození.

Pro běžné čištění kovových prvků stačí použít měkký hadřík a jemný čisticí prostředek, ideálně s neutrálním pH, který kov nepoškodí. Vyhněte se agresivním chemikáliím nebo abrazivním čisticím prostředkům, které mohou povrch poškrábat. Při čištění vždy otírejte kov jemně, abyste zabránili škrábancům, které by mohly kovový povrch poškodit. Na otisky prstů a mastnotu lze dobře využít i směs vody a octa, která kov efektivně zbaví nečistot a zároveň ho krásně vyleští.

Pokud máte chromované povrchy nebo kovové části s lesklou povrchovou úpravou, můžete po vyčištění použít speciální leštidlo na kov, které obnoví jejich lesk a ochrání povrch před dalšími nečistotami.

Zejména u lesklých kovových povrchů si dejte záležet na otírání od prachu. Zachovají si prvotřídní vzhled

Zejména u lesklých kovových povrchů si dejte záležet na otírání od prachu. Zachovají si prvotřídní vzhled

Prevence rezavění

Rez je jedním z největších nepřátel kovového nábytku. Zvláště pokud je nábytek umístěn v prostorách s vyšší vlhkostí, jako jsou koupelny nebo venkovní terasy, je nutné věnovat zvýšenou pozornost prevenci rezavění. Zahradní nábytek s kovovou konstrukcí je nejčastěji náchylný na korozi, ale i interiérové prvky mohou při nedostatečné ochraně začít rezavět.

Prvním krokem k ochraně před rzí je zajistit, aby byl kovový nábytek dobře chráněn před vlhkostí. Pokud máte kovové židle nebo stoly venku, vyplatí se je na zimu schovat nebo alespoň zakrýt nepromokavou plachtou, aby nebyly vystaveny dešti nebo sněhu. Pro interiérový nábytek je důležité umístit kovové prvky mimo přímý kontakt s vlhkostí, například dávat pozor, aby na kov neskapávala voda z rostlin nebo nedocházelo k rozlití tekutin.

Pokud se přece jen objeví na kovu drobné známky koroze, je nutné jednat rychle. Místo lehce zbrousit jemným smirkovým papírem a poté povrch ošetřit antikorozní barvou nebo sprejem, který vytvoří ochrannou vrstvu proti dalšímu rezivění. Pro dlouhodobou ochranu lze kovové prvky jednou za čas ošetřit speciálními prostředky proti korozi, které vytvoří na povrchu ochranný film.

Oprava drobných poškození

I kov může časem utrpět menší škrábance, otlučení nebo oděrky, zvláště pokud je často používán. Například kancelářské židle s kovovými nohami nebo kovové konferenční stolky mohou při každodenním používání utrpět drobná poškození, která ovšem lze snadno opravit.

Na drobné škrábance na kovovém povrchu můžete použít speciální retušovací barvy nebo laky, které jsou dostupné v různých odstínech, aby ladily s původní barvou kovu. Pokud je poškození větší a kovový povrch je výrazně odřený nebo poškrábaný, můžete se pustit do jeho přebroušení a následné aplikace nové vrstvy laku nebo barvy. Při opravách vždy dbejte na to, aby byla nová vrstva barvy rovnoměrně nanesena a dobře zaschla, aby nebyly viditelné žádné stopy po opravě.

Kromě povrchových oprav je důležité kontrolovat, zda jsou všechny šrouby a spoje pevně utažené. Kovové postele nebo kovové regály mohou časem ztratit stabilitu, pokud se některé spoje uvolní. Při pravidelné údržbě kovového nábytku proto nezapomínejte na kontrolu všech spojů a upevnění, aby zůstaly pevné a bezpečné.

Péče o lakovaný kov

Lakované kovové povrchy, které najdeme například u moderních kovových židlí nebo venkovních stolů, mají své specifické požadavky na údržbu. Lak poskytuje kovu ochranu před korozí, ale může se časem odloupnout nebo popraskat, pokud není správně ošetřován. Pro čištění lakovaných kovových povrchů je nejlepší používat jemné čisticí prostředky a měkké hadříky, aby nedošlo k poškrábání povrchu. Pokud objevíte na laku drobné praskliny nebo odlupující se části, je důležité opravit je co nejdříve, aby se kov pod nimi nezačal kazit.

Dejte si záležet na péči o čalouněný nábytek

Čalouněný nábytek je oblíbený pro své pohodlí a estetiku. Ať už jde o pohovky, křesla, nebo třeba čalouněné jídelní židle, správná péče je zásadní pro zachování jejich vzhledu i funkčnosti. Čalounění může být náchylné na prach, nečistoty, skvrny a také na opotřebení, pokud není dostatečně udržováno. Správná údržba čalouněného nábytku však nemusí být složitá, pokud se dodržuje několik základních kroků.

Pravidelné vysávání a odstraňování prachu

Čalouněný nábytek je magnetem na prach a drobné nečistoty. Pravidelné vysávání je jedním z nejjednodušších způsobů, jak udržet čalounění čisté a svěží. Prach se časem hromadí nejen na povrchu látky, ale i hluboko mezi vlákny, což může způsobit ztrátu barvy a opotřebení materiálu. Pokud máte doma pohovky nebo křesla s odnímatelnými polštáři, nezapomeňte je při vysávání obracet a čistit i prostor pod nimi.

Pro vysávání čalouněného nábytku použijte speciální nástavec na čalounění, který je jemný a nepoškodí tkaninu. Vysávání by mělo probíhat alespoň jednou týdně, aby se zabránilo usazování prachu a roztočů, které mohou být nejen nepříjemné, ale také způsobovat alergie.

Otáčení polštářů a vyrovnání opotřebení

Pokud máte na pohovkách nebo křeslech odnímatelné polštáře, pravidelně je otáčejte a předkládávejte, aby se opotřebovávaly rovnoměrně. Polštáře na čalouněných pohovkách mají tendenci se deformovat v místech, kde se na ně často sedá. Když polštáře otáčíte, zajistíte, že se opotřebovávají rovnoměrně a déle si zachovají svůj tvar a pohodlí.

Dalším tipem je pravidelně nadzvedávat polštáře a vkládat mezi ně měkké deky nebo polštářky, aby si zachovaly svou pevnost. Pokud máte čalouněné jídelní židle, otáčejte je při používání různě, aby se nezatěžovalo jedno místo.

Odstraňování skvrn ihned po vzniku

Skvrny na čalouněném nábytku jsou téměř nevyhnutelné, zvláště pokud máte doma děti nebo domácí mazlíčky. Klíčem k jejich úspěšnému odstranění je rychlost. Jakmile si všimnete skvrny, jednejte okamžitě – čím déle zůstane tekutina na tkanině, tím hůře se odstraní.

Káva, víno, brambůrky nebo sýr – to všechno dokáže nábytek zaneřádit. Skvrn se zbavte co nejdřív

Káva, víno, brambůrky nebo sýr – to všechno dokáže nábytek zaneřádit. Skvrn se zbavte co nejdřív

Při odstranění skvrn nikdy neotírejte látku silou, aby se skvrna nedostala hlouběji do vlákna. Místo toho jemně odsajte tekutinu měkkým hadříkem nebo papírovým ručníkem. Pokud je skvrna zaschlá, použijte jemně navlhčený hadřík a čistící prostředek určený na čalouněný nábytek. Pro některé materiály, jako je mikrovlákno, je vhodné použít speciální čisticí spreje, které látku nepoškodí a zároveň odstraní nečistoty.

Při použití nového čisticího prostředku je vždy dobré ho nejprve vyzkoušet na nenápadném místě nábytku, abyste se ujistili, že nezpůsobí vyblednutí nebo poškození látky.

Ochranné prostředky na čalounění

Abyste předešli budoucím skvrnám a usnadnili údržbu čalouněného nábytku, vyplatí se investovat do ochranných prostředků na čalounění. Existují speciální spreje, které vytvářejí na tkanině neviditelnou vrstvu odpuzující tekutiny a nečistoty. Tyto prostředky jsou skvělým řešením zejména pro světlejší látky nebo nábytek v domácnostech s dětmi a domácími mazlíčky.

Nanesení ochranného spreje je jednoduché a může výrazně prodloužit životnost čalounění. Sprej stačí aplikovat jednou za několik měsíců a zajistíte, že případné skvrny půjdou snáze odstranit, aniž by se trvale vsákly do látky.

Péče o různé druhy materiálů

Různé materiály čalounění vyžadují odlišnou péči. Pokud máte kožené pohovky nebo křesla, je důležité je pravidelně ošetřovat speciálními krémy nebo oleji, které udržují kůži pružnou a zabraňují jejímu popraskání. Kůže by také měla být chráněna před přímým sluncem, které může způsobit vyblednutí nebo vysychání materiálu.

U látkových čalouněných pohovek, zejména těch s přírodními vlákny, je důležité používat jemné čisticí prostředky určené přímo pro daný typ látky. U mikrovlákna můžete použít jemný kartáč na odstranění prachu a nečistot, ale u citlivějších materiálů, jako je len nebo vlna, je lepší volit profesionální čištění.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste