Nejčastější chyby při zařizování kuchyně – 1. díl

Spousta z nás má aspoň přibližnou představu vysněné kuchyně dlouho před tím, než ji v životě skutečně vybudujeme a zařídíme. A i když se nakonec snažíme realitu co nejvíc přiblížit snům, neměli bychom zapomínat na základní věci, přes které v kuchyni nejede vlak. V prvním díle se přesvědčíme, že není dobré zapomínat na ostrůvek, podceňovat dostatek místa na uložení věcí ani ignorovat digestoř. Samozřejmě přidáme i další tipy. Pojďme se na nejčastější chyby podívat zblízka.

Při plánování kuchyně myslete na dostatek úložných prostor

Při plánování kuchyně myslete na dostatek úložných prostor

Extra dlouhá pracovní deska nebo ostrůvek jsou nutnost

Není nic horšího než málo pracovního prostoru v kuchyni. Určitě jste se někdy dostali do situace, kdy jste potřebovali rychle nachystat sváteční oběd pro celou rodinu, upéct dort k babiččiným osmdesátinám nebo se blýsknout nečekanými míchanými nápoji, ale nebylo to kde připravit. Tomu se chceme určitě všichni vyhnout, a proto nezbývá než využít každou píď v kuchyni na pracovní prostor, kde budeme moct v klidu nachystat vyhlášené dobroty.

Možností je samozřejmě několik, ale podle nás je ideální ostrůvek, a to hned z několika důvodů. Jednak je to místo, které je oddělené od linky s pracovní deskou, takže můžete v kuchyni lépe fungovat ve dvou s tím, že bude mít každý dost místa na vaření i všechny přípravné práce. Kromě toho se dá ostrůvek využít místo jídelního stolu, třeba u snídaně, nebo když vás přepadne více hostů, než jste čekali. I kdyby přišel na oběd místní fotbalový tým, budete je mít kam usadit.

Druhou variantou je extra dlouhá pracovní deska přímo navazující na linku. Tady je ale nutné počítat s tím, že do malé kuchyně takovou luxusní věc nedostanete. Pokud ale máte to štěstí, že je vaše kuchyně prostornější, můžete to zkusit provést takto. Výhodou je jednolitý pracovní prostor, který nic nerozděluje. Akorát počítejte s tím, že ve více lidech může být u jedné pracovní desky občas těsněji, i když bude třeba čtyřmetrová. Nakonec to ale určitě zvládnete a hosté si rádi přidají všechno, co jim nabídnete.

S malou pracovní plochou si vystačí jen sváteční kuchaři

S malou pracovní plochou si vystačí jen sváteční kuchaři

Pozor na dostatek úložného prostoru

Kuchyně bez dostatku skříněk je nepraktická a na větší akce nepoužitelná. Jestli jste doma ve dvou, nebo dokonce sami, a nepotřebujete k životu více lidí, postačí vám cokoliv, co chcete. Pro všechny ostatní jsou ale kuchyňské skříňky v dostatečném množství nutné. Pokud máte v místnosti více místa, raději ho využijte na nějakou extra skříňku nebo zásuvku, než aby vám pak úložný prostor pochyběl.

Bylo by přece škoda, kdyby se vám slavnostní talířky nebo sklenice po babičce potloukly o sebe jen proto, že je nemůžete uložit s větším komfortem dál od sebe. Stejně nepraktické by bylo i vytahování zasutých věcí, které byste bez dostatku místa museli chtě nechtě vršit na sebe nebo za sebe v několika vrstvách. Jako na potvoru by pak v případě nouze nebyla k nalezení potřebná vařečka, naběračka nebo poklička, a tomu se určitě chcete vyhnout.

Nám se osvědčilo kombinovat v kuchyni různé druhy úložného prostoru. Skříňky pod pracovní deskou jsou základ, kterým nic nezkazíte. Stejně tak jsou bezva i zásuvky na příbory, vařečky nebo pokličky. Poslední častou variantou jsou police nebo římsy, na které můžete odkládat často používané nádobí, ale stejně tak dobře poslouží pro odložení krabice s kukuřičnými lupínky, müsli nebo plechovky s kávou. A když by vám přes to všechno zůstalo ještě pořád hodně místa, vždycky ho můžete využít na kuchařky, květinu ve váze nebo rodinnou fotku.

Bez digestoře to nepůjde

Pokud jste si kuchyni vysnili bez digestoře, budete si muset představu upravit. Není nic otravnějšího než přetrvávající pachy jídla ještě hodiny po přípravě delikates k obědu nebo večeři. Večer je to asi ještě horší, hlavně když se vám vůně dobrot dostane i za dveře ložnice, kde chcete mít klid a minimum rušivých elementů, které by vám nedovolovaly usnout. Takže na odsavač pachů, páry a vůbec všech vedlejších prvků při vaření rozhodně nezapomeňte.

Klíčová součást kuchyně? Rozhodně digestoř

Klíčová součást kuchyně? Rozhodně digestoř

Bytoví architekti dokonce kvalitní digestoř považují za jednu z klíčových součástí kuchyně. Čím častěji doma vaříte, tím lepší by měl odsávač být. Pokud si denně chystáte aspoň jedno teplé jídlo, nespokojte se s levným modelem, který přinejlepším odsaje páru nad hrnci. Jestli vaříte několikrát denně, investujte do digestoře raději o něco víc peněz. Budete mít klid, čisto a pohodu při vaření i bezprostředně po něm. Váš domov navíc neztratí osobitou atmosféru kvůli pachům jídla.

Když už zmiňujeme kvalitu digestoře, bez údržby se to bohužel neobejde. Ale nebojte, nemusíte čistit nebo měnit filtry každý týden. Stačí jednou měsíčně mrknout, jestli není mřížka digestoře zespodu mastná, i když ji po každém vaření utíráte. Ta bývá signálem, že už filtr funguje hůř, takže je na čase sáhnout po výměně nebo pořádně vyčistit ten stávající. Obvykle to stačí udělat několikrát ročně. Záleží, jak často trávíte čas u plotny.

Zbavujte se včas odpadu

Častou chybou číslo čtyři je nesprávná práce s odpady v kuchyni. Při vaření nebo chystání svačinky vzniká spousta odpadků. Můžou to být slupky ovoce nebo zeleniny, drobky nebo obaly od balených potravin. To všechno obvykle není čisté, takže to po pár dnech v koši začne nevábně zavánět. Dobrou cestou, jak zápachu předejít, jsou vestavěné koše uvnitř kuchyňských skříněk. Tím odpadky nejen nebudou cítit, ale dokonce ani vidět.

Přinejmenším dbejte na to, aby všechny koše v kuchyni byly zavírací. Bez toho se v této místnosti neobejdete. Leda byste chtěli obden chodit se smetím. Naštěstí je dneska k mání mnoho typů a designových odpadkových košů s víky a pedálem nebo čidlem na jednoduché otevírání, i když zrovna máte plné ruce slupek od cibule a brambor. Tak se mrkněte, která varianta by vám nejlíp sedla do vaší kuchyně a pořiďte si pomocníka pro udržování čistoty.

Mimochodem, nezapomínejte třídit odpad. Netvrdíme, že musíte pečlivě oddělovat části obalů od sebe, abyste nikdy kombinovaný materiál neházeli do směsného odpadu. Přesto je fajn dávat na samostatné hromádky aspoň papír, plast, sklo a bio odpad. Pokud chcete udělat ještě jednu maličkost, která pomůže planetě, můžete schraňovat použitý olej a jednou za čas ho vyhodíte v uzavíratelné sklenici do speciální popelnice. Tím nebude znečišťovat směsný odpad ani skládku.

Nezapomeňte třídit papír, sklo a plast

Nezapomeňte třídit papír, sklo a plast

Z prvního dílu nejčastějších chyb při zařizování kuchyně je to všechno. Věříme, že jste si případně trochu upravili svou vysněnou představu o kuchyni. A pokud už skvělou kuchyni máte, třeba jednou malou změnou vše ještě vylepšíte. A až to budete mít, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Určitě v nich najdete zajímavou inspiraci nejen do kuchyně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste