Nejčastější chyby při zařizování kuchyně – 2. díl

V prvním díle jsme se zaměřili na potřebu dostatku pracovního místa, řekli si něco o tom, že bez úložného prostoru to v kuchyni nejde a přesvědčili se, že bez digestoře je vaření nepříjemné. Tentokrát vám prozradíme, proč nešetřit na osvětlení, že se nevyplácí ignorovat rady odborníků ani podceňovat počet zásuvek. A to samozřejmě není všechno. Více už se dočtete v samotném článku, tak pojďme na to.

V dobře organizovaném prostoru je vaření radost

V dobře organizovaném prostoru je vaření radost

Nešetřete na osvětlení

Dostatek světla je základem úspěchu každé přípravy jídla nebo pití. Jasně, můžete v improvizovaných podmínkách při svíčkách připravit jednodušší zákusek nebo svačinku, ale dlouhodobá příprava s minimem světla je náročná na soustředění, kazí vám zrak a nevede ke kýženému výsledku. Řešení je jednoduché – promyslete si, kde v kuchyni potřebujete světla víc, a kde naopak vystačíte s doplňkovým osvětlením pro vytvoření příjemné atmosféry při probírání novinek s kamarády.

V kuchyni rozhodně nešetřete na osvětlení

V kuchyni rozhodně nešetřete na osvětlení

Z našeho pohledu je stěžejní pořádné svítidlo nad pracovní deskou linky. Ideální variantou, která je dneska běžná a oblíbená, je LED pásek vsazený do vyfrézované drážky zespod skříněk visících nad pracovní deskou. Je to nepřetržitý pás diod, které jsou usazené na pásku v hliníkové liště pod plastovým krytem. Souvislý pásek svítidel se postará o dostatečné a stejnoměrné osvětlení pracovního prostoru. Je daleko účinnější, míň energeticky náročný a příjemnější na oči než bodovky.

Když už jsme u bodovek, ty využijete v kuchyni jinde. Pokud máte to štěstí, že v rámci místnosti ušetříte nějaký prostor na jídelní stůl, bar nebo jiné posezení, je pro bodovky vhodným cílem. Tady už totiž nepotřebujete ostré světlo na každém centimetru čtverečním. Lepší je ambientní osvětlení bodovkami nebo elegantními lustry visícími na dlouhých šňůrách ze stropu. Pro fajnšmekry je variantou i osvětlení se stmíváním, které vám dovolí ubrat na intenzitě světla, až budete probírat osobní věci nebo třeba při romantické večeři ve dvou.

Neodmítejte pomoc odborníků

Kuchyně je jednou z místností, kde se vyplatí pozvat si odborníka na instalaci aspoň nutných základních věcí. Pokud sami nevládnete znalostmi ohledně ventilace, elektřiny, vody a plynu, raději si pozvěte profesionály. Jasně, chce to trochu pokory a včasné zadržení vlastního ega, ale výsledek stojí za to. Věřte tomu, že ne všechno, co si doma uděláte sami, se ve výsledku vyplatí a vyjde vás to levněji. Třeba špatně zapojenou indukční desku odpálíte raz dva a nikdo vám za chybu nic nevrátí.

Nejdůležitějšími odborníky jsou lidé vytvářející inženýrské sítě. Pokud doma máte plyn, pozvěte si na instalaci sporáku plynaře. Po něm zavolejte radši i instalatéra, který vám připojí myčku, zkontroluje zapojení odpadů z dřezu i přívodů vody, kde bude potřeba. Elektrikář vám zase možná zachrání před zbytečně odpálenou varnou deskou, ale hlavně vám zkontroluje nebo zapojí přívod elektřiny tak, aby vše fungovalo na jedničku a bez problémů.

Myslete na to, že i když na začátku budování kuchyně utratíte nějaké peníze za odborníky, ve výsledku spíš ušetříte. Když si všechno vybavíte a zapojíte sami, může to dopadnout dobře, ale taky nemusí. Když chybu uděláte vy, nedostanete od nikoho ani korunu. Kdyby náhodou chybu udělal odborník, jdou náklady za škody za ním. Kromě toho je daleko pravděpodobnější, že vám odborník vše zapojí, zkontroluje a zařídí tak, jak to předpis ukládá. Takže vy už se pak budete soustředit jen na radost z hotové kuchyně.

Nepodceňujte počet zásuvek

V posledních letech tady máme skutečný boom malých spotřebičů, které většinou používáme v kuchyni. Pokud ještě nemáte vlastní přístroj na párky v rohlíku, zmrzlinovač nebo popkornovač, patříte už nejspíš k menšině. Už dávno neplatí, že by lidem doma stačil kávovar, toustovač a topinkovač. Vidíte? Právě jsme vyjmenovali šest malých pomocníků, které má dneska doma kde kdo. A ke všem samozřejmě potřebujete elektřinu, jinak neposlouží. To znamená dostatek zásuvek. Nejen pro ně.

Pamatujte na dostatečný počet elektrických zásuvek

Pamatujte na dostatečný počet elektrických zásuvek

Kromě zmíněných malých spotřebičů vám v kuchyni nesmí chybět mikrovlnka, trouba nebo lednice. Ty všechny taky potřebují elektrický proud, jinak se minou účinkem. To už jsme na devíti zásuvkách a ještě připočítejme další tři – na varnou desku, myčku a rychlovarnou konvici. Tak, sečteno podtrženo máme dvanáct zásuvek, které byste potřebovali pro spuštění všech běžných spotřebičů. Nepočítáme ruční šlehač, mlýnek, smoothie maker, kuchyňský robot ani další vychytávky.

Ano, chápete správně, zásuvek v kuchyni je potřeba nejméně dvanáct. Jistě, většinou všechny spotřebiče nezapnete najednou, ale připočítejte si sem tam zásuvku na nabití telefonu, notebooku nebo tabletu a už jich zase pochybí. Co je ale nejdůležitější? Promyslet všechno před instalací linky, jídelního stolu a dalších částí kuchyně. V místě, kde budete mít rychlovarnou konvici a další malé pomocníky, udělejte aspoň čtyři zásuvky. Za plánovanými spotřebiči nechte také aspoň jednu navíc a jednu extra si zaslouží i stěna za ledničkou. Tím byste měli mít dostatečnou rezervu pro nečekané spotřebiče.

Pozor na design, který zastarává

Vysněná kuchyně může být pěkná věc, ale dávejte si pozor na to, abyste se nenechali příliš unést svou představou o designu a zařízení celé místnosti. Těžko říct, jestli ve skutečnosti existuje něco jako nadčasový design, který by vám sedl. Pokud ne, můžete jít naproti aspoň tomu, že výbavu kuchyně budete moct snadno obléct do nového, aktuálnějšího kabátu. Platí to pro vymalování stěn, tapety i dekorace. Nebojte, není to velká změna oproti vaší vysněné variantě kuchyně.

Dejte přednost decentnímu designu

Dejte přednost decentnímu designu

Na stěny volte jednoduchou malbu nebo tapetu. Obě varianty se dají jednoduše upravovat, takže pokud začnete bílou malbou s jemným krémovým pruhem kousek pod stropem, můžete vše v budoucnu přemalovat světle šedou nebo zelenou a nic se neděje. Tapetu snadno vyměníte za aktuální s modernějším vzorem. Ano, dá to trochu práce, ale i tohle zvládnete natotata.

Nepodceňujte ani design kuchyňských skříněk. Lesklý bílý povrch vám teď možná připadá jako dobrá volba, protože značí čistotu, eleganci a splňuje módní trendy. Ve skutečnosti ale lesklý povrch jen těžko upravíte. Proto doporučujeme volit matnou povrchovou úpravu dřeva. Ideální jsou celodřevěná dvířka ze smrku nebo borovice, která můžete kdykoliv přemalovat nebo přelakovat. Snadno tak změníte barvu nebo lesk a mat.

A to už je z přehledu nejčastějších chyb při zařizování kuchyně všechno, Doufáme, že vám naše tipy pomůžou vyhnout se některým nepříjemnostem. Určitě se vám povede kuchyni vybavit si podle svých představ, i když občas uděláte malý krok zpět, abyste se vyhnuli problémům v budoucnu. Držíme vám palce, ať se vám vše vydaří. A až budete mít chvilku, podívejte se na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste