Pozvěte hygge do svého domova. Podzim je ideálním ročním obdobím

301 Jak na krásné bydlení , Trendy

K hygge se lidé nejčastěji obracejí s přicházející zimou. Věděli jste, že s ním můžete začít i v září? Dánský koncept hygge není jen o doplňcích a barvách, ale především o vnitřním nastavení. Zjistěte, jak žít ve stylu hygge.

Pohodu hygge dělají nejen dekorace

Pohodu hygge dělají nejen dekorace

Co znamená hygge?

Hygge je dánský koncept, který staví na jednoduchosti. Nejde o žádný přepych, složitosti nebo noblesu. Nestojí na dokonalém životě, domě nebo dni. Jednoduše staví na tom, abyste si vážili toho, co máte. V podstatě jde o to, užívat si a radovat se i z těch nejmenších věcí, které se vám v životě dějí.

Hygge lifestyle touží po pohodě. Chce, abyste si odpočinuli od každodenního shonu, relaxovali a užívali si přítomnost lidí, na kterých vám záleží. Je potřeba, abyste k tomuto konceptu měli otevřenou mysl. A s tím vám mohou pomoci hygge doplňky, které navodí tu správnou atmosféru.

A co dalšího se s tímto způsobem života pojí? Mnoho lidí zajímá, jak se slovo hygge vyslovuje. Pokud chcete být skutečně hygge, vyslovujte toto slovo správně. Jak? [Hjuge].

Slovo hygge ve významu, který se mu přikládá v dnešní době, se používá již od roku 1800. Různé definice hygge se však dají vystopovat až do středověku. Podobné slovo používali seveřané ve významu: chránit se před vnějším světem.

Hygge se nepojí jen s Vánoci

Vlna zájmu o hygge styl se nejvíce zvedá zejména o Vánocích. Lidé se balí do teplých dek, zapalují svíčky a popíjejí horké kořeněné nápoje. Ve skutečnosti je pro hygge vhodný jakýkoliv čas, respektive jakékoliv roční období. Proč byste měli mít hygge podzim?

  • Protože počasí není ještě příliš studené ani horké, a tak je podzim ideální dobou na pobývání venku a užívání si přírody. Pořiďte si na balkon nebo pod pergolu příjemné posezení nebo houpačku a užijte si barevnou krásu, kterou podzim nabízí.
  • Protože hygge dekorace najdete přímo v přírodě. Vyzdobte si domácnost podzimně zbarveným listím, dýněmi a vřesy. Chybu neuděláte ani s dřevěnými doplňky, které s sebou přinášejí příjemné teplo. K posteli do ložnice nebo pod konferenční stolek v obývacím pokoji můžete položit umělou kožešinu.
  • Protože se slaví Halloween nebo Svátek všech svatých, které doslova vyzývají k setkání s rodinou a blízkými přáteli.
  • Protože je to čas, kdy si můžete dát skvělé jídlo a nápoje. Třeba oblíbené dýňové latté, hutné polévky nebo pečenou zeleninu.

Dopřejte si lahodné dýňové latté

Dopřejte si lahodné dýňové latté

Drobnosti, které váš příbytek na podzim naplní hygge atmosférou

Podle designérů dosáhnete hygge atmosféry:

  • jasnými, teplými a pastelovými odstíny,
  • přírodními materiály,
  • průhlednými texturami,
  • jemným osvětlením.

Hrajte si s barvami

Hygge si nejlépe rozumí se zemitými přírodními barvami. Pokud byste však svůj domov „oblékli“ pouze do těchto odstínů, mohli byste se zde cítit jako bez života. Proto se doporučuje decentní kombinování zemitých barev s výraznějšími tóny a se vzory. Barvy a vzory dokážou oslovit vaše smysly, zatímco zemité tóny navozují klidnou a příjemnou atmosféru.

Vsaďte na rafinované osvětlení

Pohodovou atmosféru nenavodíte tím, že v obývacím pokoji rozsvítíte centrální stropní osvětlení. Hygge je rafinované a touží po stínech, teplém světle, třpytivých LED řetězech a po plápolajících plamíncích. Pořiďte si do místností lucerny, svíčky, LED řetězy a lampičky s teplým žlutým světlem. Totální pohodové atmosféry dosáhnete, pokud máte v domácnosti krb.

Jestliže se bojíte v uzavřeném prostoru manipulovat s otevřeným ohněm svíček, jsou k dostání elektrické svíčky i lucerny, které dokážou věrně imitovat poskakování plamínků.

Méně je více

Pokud byste každou místnost svého domova „přecpali“ hygge dekoracemi, útulnosti byste nedosáhli. Pravděpodobně by na vás začala padat úzkost a stísněnost. Hygge chce prostor. V místnosti byste se měli moct zhluboka nadechnout a cítit jen volnost. Proto dejte do každé místnosti jen pár dekorací, které potěší vaše oko a zároveň vašeho ducha.

Útulné sezení

K hygge neodmyslitelně patří naducané polštářky a hřejivé deky. Příjemné měkké struktury látek vám dovolí se pořádně uvolnit. Vsaďte na kašmír, bavlnu nebo vlnu.

Pohovka, která vyzývá k lenošení

Pohovka, která vyzývá k lenošení

Textury, které dodají interiéru život

Přidejte do pokojů trochu textur, které pokoj zbaví monotónnosti. Právě monotónnost jde proti hygge smýšlení. Sáhněte po dřevu, mramoru nebo kamenech. Z textilních materiálů jsou nejoblíbenější len, samet a kůže. Pořiďte si do obývacího pokoje třeba sametovou nebo koženou či koženkovou sedačku. Na křeslo položte polštářek povlečený do lněného povlaku.

Celoroční hygge doplňky

Čas plápolajících svíček a hřejivých dek je zejména během podzimu a zimy. Existují však také dekorace, které budou hygge připomínat celoročně. Jde například o zeleň. Otevřete dveře svého bydlení zeleným rostlinám. Útulnou atmosféru udělají třeba na chodbě, na schodišti nebo za pohovkou.

Jaké aktivity jsou na podzim hygge?

Hygge není jen o doplňcích. Existuje také řada specifických aktivit, které zejména na podzim přináší pohodu a uvolnění a jsou základem dánského konceptu žití. Věnujte se během podzimu těmto aktivitám:

  • Zahradničení – zasaďte tulipány. Během zkracujících se dní je velice uklidňující pocítit mezi prsty hlínu, do které zasadíte cibuloviny. Už teď se můžete začít těšit, až na jaře vykouknou jejich první zelené lístky.
  • Sepište seznam toho, za co jste vděční – přiznejte se, také si poznamenáváte pouze úkoly, které jste nestihli dokončit, nebo snad ani začít? Pokud chcete být hygge, sepište si seznam všeho, co vám udělalo radost a za co jste vděční. Klidně sem zařaďte i ty nejjednodušší věci, jako je mít horkou vodu nebo střechu nad hlavou, laskavosti do cizích lidí atd.
  • Posbírejte sezónní ovoce – pusťte do sbírání jablek a hrušek. Z jablek vylisujte výtečný mošt, z hrušek uvařte sladký kompot. Kromě toho můžete obě ovoce sušit. Uspořádejte tematickou párty, na které se bude podávat mošt, jablečné koláče nebo pečené hrušky.
  • Vyrazte do přírody – vydejte se na výlet a sledujte, jak se zbarvuje listí a krajina se připravuje k zimnímu spánku. Vydejte se na místa, která dobře znáte a pozorujte, jak se s přicházejícím ochlazením proměňují.
  • Provoňte svůj domov podzimem – pořiďte si vonné svíčky nebo éterické oleje do odpařovačů. Mezi typické podzimní vůně patří například dýně, skořice, vanilka, zázvor, jablko, pomeranč, jedle, eukalyptus nebo cedrové dřevo.

Zkuste si letošní podzim užít. Místo naříkání nad končícím létem svůj domov připravte na nadcházející zimní měsíce. I ty vám mohou přinést příjemné pocity a pozitivní náladu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste