Rady a recepty na výrobu domácí kosmetiky

1079 Tipy a triky

Jakmile se pustíte do výroby vlastní domácí kosmetiky, už nikdy se nebudete na tradiční komerční kosmetické značky a jejich produkty dívat stejným způsobem. Budete bedlivě číst etikety obsahující informace o ingrediencích. Navíc budete přemýšlet o tom, co jednotlivé suroviny vaší pokožce a tělu přináší.

Výroba domácí kosmetiky je hračka

Výroba domácí kosmetiky je hračka

Proč byste se měli do výroby domácí kosmetiky pustit i vy?

Existuje celá řada důvodů, proč si ženy, ale i muži vyrábí kosmetické přípravky doma. Které vás zaujmou nejvíce?

  1. Přesně víte, co kosmetika obsahuje – vzhledem k tomu, že si přípravky vyrábíte sami, víte, jaké ingredience používáte. Máte pod kontrolou kompletní složení.
  2. Přípravek na míru vašim požadavkům – také se vám stalo, že jste si pořídili například drahý krém, ale po prvním použití zjistili, že nevyhovuje vaší pleti? Zbytečně vyhozené peníze. Pokud si budete kosmetiku vyrábět sami, vybíráte si takové ingredience, které do puntíku splňují vaše individuální požadavky.
  3. Je to zábava – míchání, vaření a obecně vyrábění vlastní kosmetiky je zábava, při které získáváte nové praktické, kreativní i odborné znalosti a dovednosti. Díky tomu můžete vyrábět produkty jako šité na míru vašim potřebám nebo potřebám vaší rodiny, přátel a známých.
  4. Šetříte peněženku – stejně jako v módě, i v kosmetice platí, že nejvíce se platí za značku. Věděli jste, že v některých případech tvoří náklady na přísady jen 3 až 5 % z ceny produktu? Zbytek je přirážka pro distributory a maloobchodníky. Cenu si pak navyšují i obchodní řetězce. Nákup surovin pro výrobu domácí kosmetiky vás s nejvyšší pravděpodobností vyjde levněji. Navíc víte, že platíte za nejlepší a kvalitní ingredience. Přestože je z počátku potřeba počítat i s náklady na vybavení vaší „domácí laboratoře“, ve výsledku na vámi vyrobených produktech ušetříte.
  5. Šetříte životní prostředí – mainstreamová výroba je stále ještě na začátku v přístupu k udržitelnější výrobě, pěstování atd. Při výrobě využívá neudržitelné praktiky, mezi které patří třeba používání plastových obalů, nebo velká spotřeba vody a energie. Vy doma můžete opakovaně používat skleněné obaly a při výrobě spotřebujete daleko méně energie a přísad. Sáhnout můžete i po vybavení z recyklovaných materiálů atd.
  6. Můžete změnit svůj život – výroba domácí kosmetiky vás může natolik pohltit, že se jí začnete věnovat na profesionální úrovni. Rozjedete svůj byznys, který může být postavený na používání přírodních produktů udržitelným způsobem.

Na co je potřeba při výrobě domácí kosmetiky pamatovat?

Pokud se rozhodnete si kosmetiku „míchat“ doma, pamatujte, že hygiena má nejvyšší prioritu. Při výrobě je potřeba používat čisté nástroje a náčiní, aby se produkt ničím nekontaminoval. Mějte na paměti, že přírodní domácí kosmetika většinou neobsahuje žádné umělé ani přírodní konzervační látky, a proto je potřeba pracovat v maximálně čistém prostředí.

Při výběru vhodných surovin pro výrobu domácí kosmetiky pamatujte na složky, které vaše pokožka nesnáší a které vám mohou způsobovat alergie.

Potřeby pro výrobu domácí kosmetiky

Pro výrobu kosmetických přípravků toho nepotřebujete moc a většinu již doma najdete:

  • žáruvzdorná nádobka na míchání a tavení surovin,
  • hrnec na vodní lázeň,
  • míchátka (skleněná),
  • trychtýř,
  • váhy,
  • ruční mixér,
  • lžičky.

Své produkty budete potřebovat do něčeho „zabalit“. Použijte obaly na kosmetiku, které již doma máte a pořídili jste je v obchodě. Stačí je jen dobře vymýt. Dobrou službu udělají také malé skleničky od džemů. Znovu můžete použít kalíšky po balzámech nebo obaly po antiperspirantech.

Pokud si kosmetiku vyrábíte doma, je kvalita ve vašich rukou

Pokud si kosmetiku vyrábíte doma, je kvalita ve vašich rukou

Kde míchat a vyrábět?

Můžete si zařídit svůj kosmetický koutek, ve kterém budete mít úložné prostory pro veškeré přísady, potřeby a vybavení. Skvěle vám může posloužit například toaletní nebo konzolový stolek. Důležité je, aby stolky měly zásuvky pro uložení všeho potřebného.

Ostatně přísady, které nepotřebují být v lednici, můžete skladovat i v truhlách nebo zásuvkových kontejnerech pod stolem. Důležité je mít věci přehledně rozčleněné a označené. Proto sáhněte po nejrůznějších krabičkách, skleničkách, pytlících atd. Éterickým olejům se nejlépe daří v tmavých lahvičkách, bylinkám zase vyhovují látkové nebo papírové pytlíky. Vosky a másla je nejvhodnější skladovat v kovových či skleněných obalech.

Kosmetické přípravky, které budete vařit a rozpouštět, je nejlepší připravovat v kuchyni. Výrobky, které budete jen „smíchávat“ můžete vyrábět třeba v ložnici u zmiňovaného multifunkčního kosmetického stolku.

Recepty na výrobu domácí kosmetiky

Inspirujete se recepty, které zvládnou i začátečníci.

Tymiánová mast

Mast z tymiánu je skvělá proti nachlazení, stačí ji namazat pod nos, ale má i další léčivé účinky. Pomůže při bolestech hlavy, uklidňuje psychiku a pomáhá navodit klidný spánek.

Co budete potřebovat?

  • 50 g bambuckého másla,
  • 15 g sušeného tymiánu,
  • 10 kapek 100% esenciálního oleje z kafru,
  • 5 kapek 100 % esenciálního oleje z eukalyptu,
  • 5 kapek 100% esenciálního oleje z citrónu.

Nejprve ve vodní lázni rozpusťte bambucké máslo, ke kterému přisypte tymián. Směs volně zahřívejte zhruba 15 minut a promíchávejte. Následně přidejte esenciální oleje, zamíchejte a odstavte z plotýnky. Směs nechte odležet na teplém místě nejméně 24 hodin. Poté ji opět zahřejte do tekuté formy. Následně ji přes plátýnko přeceďte do nádobky a nechte ztuhnout v lednici.

Tymiánovou mast můžete skladovat při pokojové teplotě. Její trvanlivost se pohybuje okolo půl roku.

Tymiánová mast proti nachlazení

Tymiánová mast proti nachlazení

Zázračný kelímek na rty a na ruce

Jedná se o balzám, který vám pomůže nejen na suché rty, ale také na další suchá místa na těle.

Co budete potřebovat?

  • 10 g švestkového oleje,
  • 5 g rostlinné vazelíny,
  • 6,8 g kyseliny stearové,
  • 0,1 g vitaminu E,
  • 0,1 g esenciálního oleje (například benzion resin neboli benzoe pryskyřice).

V hrnci připravte vodní lázeň. Do žáru odolné mističky dejte švestkový olej, rostlinnou vazelínu (nevyrábí se z ropy, ale z ricinového oleje a karnaubového vosku) a kyselinu stearovou (používá se kvůli zahuštění). Misku vložte do horké vodní lázně a na mírném plameni pomalu zahřívejte.

Během zahřívání si připravte také ledovou lázeň. Do nádoby nasypte kostky ledu a zalijte je studenou vodou. Po rozpuštění surovin v horké vodní lázni misku vyndejte a směs dobře promíchejte. Nechte ji chvíli vychladnout a následně přidejte vitamín E a zvolený esenciální olej. Opět vše dobře promíchejte.

Misku se směsí vložte do studené lázně a neustále míchejte. Pomocí stěrky tuhnoucí hmotu stírejte z okrajů nádoby. Jakmile je hmotná jednotná a krémová, máte hotovo. Nyní stačí krémovou směs nalít do vhodných obalů, ideálně plechových.

Ozdravující vlasový olej

Dopřejte svým vlasům výživnou masku, která je posílí a uchrání před lámáním. Vlasy budou zdravější, přirozeně hustší a pěkně porostou.

Co budete potřebovat?

  • 9 g mandlového oleje,
  • 9 g makového oleje,
  • 5 g squalanu (sloučenina, která se získává z olivového oleje),
  • 5 g okurkového nebo brokolicového oleje,
  • 1 g bisabololu (přírodní sloučenina z heřmánku pravého),
  • 0,8 g vitaminu E,
  • 0,2 g kosmetické vůně (místo kosmetické vůně lze použít také med nebo lipový květ).

Výroba vlasového oleje je jednoduchá. Do lékovky nebo jiné skleničky o potřebném objemu nalijte veškeré suroviny v předepsaném množství. Jako uzávěr můžete zvolit víčko s pipetou nebo s rozprašovačem. Záleží, s čím se vám bude lépe pracovat.

Při aplikaci si vystačíte jen se skutečně malým množstvím namíchaného oleje. Postačí zhruba 2 kapky, které rozemnete v dlaních a rovnoměrně vetřete do délky vlasů. Olej můžete využít také jako masku. Vmasírujte jej do pokožky hlavy a potřete jím celou délku vlasů. Vlasy zabalte do ručníku a olej nechte alespoň 30 minut působit. Poté si hlavu dvakrát umyjte šamponem.

Olejové sérum pro zdravé vlasy

Olejové sérum pro zdravé vlasy

Domácí výroba koupelové kosmetiky – zelená šumivka do vany

Uvolněte se při příjemně vonící koupeli. Zkuste pořádně relaxovat a třeba i meditovat. Šumivku vyrobíte za 15 minut.

Co budete potřebovat?

  • 1 lžíci sypaného zeleného čaje,
  • 1 lžíci sušené levandule,
  • 1 hrnek jedlé sody,
  • ½ hrnku kyseliny citronové,
  • ¾ hrnku kukuřičného škrobu,
  • ½ hrnku soli,
  • 2 lžíce kokosového oleje,
  • 2 lžíce vody (v případě potřeby více),
  • několik kapek esenciálního oleje.

Suché suroviny odměřte a smíchejte v dostatečně velké a hluboké míse. Smíchejte vše kromě levandule a zeleného čaje. V menší misce promíchejte kokosový olej, vodu a esenciální olej. Tekutou směs postupně přimíchávejte do suché směsi. Obě směsi dobře promíchejte a přidejte zelený čaj a levanduli.

V ruce vytvarujte kuličky. Pokud směs drží tvar, je všechno v pořádku. Jestliže je sypká, přidejte ještě trošku vody a směs dobře promíchejte. Směs o správné konzistenci vytvarujte v rukách do kuliček, nebo ji natlačte do formiček (třeba na led). Nechte tvrdnout po dobu 24 hodin. Jakmile jsou bombičky suché, vyjměte je z formy a skladujte v nádobě bez přístupu vzduchu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste