Sedačky a zdraví: vyhněte se bolesti zad a krční páteře

Trápí vás bolesti zad nebo krční páteře a zároveň si chcete užívat pohodlí domova? Zjistěte, jak správně vybrat a používat sedací soupravu, aby podporovala vaše zdraví, nikoli ho ohrožovala. V našem novém článku se dozvíte, jaké typy sedaček jsou pro vás nejlepší, jaké jsou nejnovější rady pro ergonomické sezení a jak správně pečovat o svůj nábytek, aby vám sloužil co nejdéle. Přečtěte si, jak si udržet zdravou páteř a zároveň si užít každý moment relaxace u vás doma!

Sedačka je skvělý parťák na relax. Jen bacha na to, jak sedíte nebo ležíte. Záda si to pamatují

Sedačka je skvělý parťák na relax. Jen bacha na to, jak sedíte nebo ležíte. Záda si to pamatují

Výběr správné sedací soupravy

Vybírání správné sedací soupravu není jen o estetice a ceně. Je to rozhodnutí, které může významně ovlivnit vaše zdraví a pohodu. Pro mnoho z nás je sedací souprava místem, kde relaxujeme po náročném dni, sledujeme oblíbené seriály nebo trávíme čas s rodinou. A právě proto bychom měli přistupovat k výběru s největší pečlivostí. Jak ale vybrat tu pravou, která podpoří vaši páteř a přitom skvěle vypadá? Mrkněte se, co je nejdůležitější.

Podpora pro záda

Zdraví vaší páteře by mělo být na prvním místě. Vyberte sedací soupravu, která poskytuje dobré opěrné body pro záda a nedovoluje vašemu tělu propadnout se příliš hluboko do sedáku a opěrky. Ideální sedačka by měla podporovat lordózu (dvojité prohnutí) páteře – tedy přirozené zakřivení ve spodní části zad. Tato podpora pomáhá udržet páteř ve správné poloze a zabraňuje bolestem, které mohou nastat, pokud sedíte v nepřirozené poloze po delší dobu.

Samozřejmě platí i to, že při sezení nebo ležení by měl sedák sedačky podporovat vaše tělo rovnoměrně, a to i ve směru zleva doprava. Takže když si sednete na jakýkoliv kousek sedáku, nemáte pocit, že napadáváte na jednu nebo druhou stranu. To by totiž znamenalo, že musíte nerovnováhu vyrovnávat svaly a zatěžujete páteř. A to určitě nechcete. Pozor dejte zejména u sedaček se sekcemi v oblasti sedáku. Pokud je dělený například na tři části, měly by i předěly fungovat stejně podpůrně jako ostatní místa k sezení.

Výška a hloubka sedáku

Dalším klíčovým aspektem při výběru sedací soupravy je správná výška a hloubka sedáku. Sedák by měl být dostatečně hluboký, aby podporoval celou délku vašich stehen, ale zároveň ne tak hluboký, aby vám za zády zbylo místo. Vaše nohy by měly spočívat ploše na zemi, a kolena by měla být ve výši sedáku, což napomáhá udržet správnou pozici těla a distribuci váhy.

Pozor na příliš nízkou nebo příliš vysokou sedačku. Od velmi měkké dejte taky raději ruce pryč

Pozor na příliš nízkou nebo příliš vysokou sedačku. Od velmi měkké dejte taky raději ruce pryč

Pokud jste vyšší, hledejte sedačku s vyšším sedákem, která vám umožní sedět pohodlně bez toho, aby byla vaše kolena příliš zvednutá. Naopak, pokud vaše postava patří spíše k nižším, příliš vysoký sedák by mohl způsobit, že vaše nohy nebudou správně spočívat na zemi, což může vést k tlaku na spodní části zad.

Materiál a výplň

Kvalita použitých materiálů a typ výplně hrají klíčovou roli nejen v životnosti sedací soupravy, ale i v jejím dopadu na vaše zdraví. Sedací soupravy s kvalitní pěnovou výplní, která se nezhroutí po několika použitích, mohou nabídnout konzistentní podporu a pohodlí. Materiály jako paměťová pěna se přizpůsobují konturám vašeho těla a rovnoměrně rozkládají váhu, což snižuje bodový tlak na kritická místa, jako jsou kyčle, záda a kolena.

Například, sofa s vysokou kvalitou paměťové pěny nebo s kombinací pružin a pěny může být ideální volbou pro ty, kteří tráví hodně času seděním a potřebují extra oporu. Na druhé straně, sedací soupravy s pevnějšími pružinami mohou poskytovat pevnější podporu, která je vhodná pro lidi, kteří mají problémy se vstáváním z nízkého sedu.

Vybrat správnou sedací soupravu, která bude kombinovat pohodlí, styl a podporu, není vždy snadné. Nicméně, investice času a úsilí do pečlivého výběru se vyplatí v podobě lepšího zdraví a zvýšeného komfortu ve vašem domově. V dalších kapitolách se podíváme na další aspekty, které byste měli zvážit, včetně ergonomie a specifických potřeb různých uživatelů.

Ergonomie a umístění sedací soupravy

Správné umístění nábytku ve vašem obývacím pokoji může mít zásadní vliv na vaše zdraví, zejména pokud trávíte mnoho času seděním. Ergonomie není jen módní slovo, ale klíčový prvek pro udržení dobrého zdraví a pohody. Jak správně umístit a využít sedací soupravy a další nábytek, aby podporovaly vaše tělo správně a vyhnete se tak bolestem zad a krční páteře?

Správné pozicování

Umístění sedací soupravy by mělo být takové, aby podporovalo přirozenou polohu těla a nevytvářelo dodatečný tlak na páteř. Ideální je, aby televizor byl umístěn v úrovni očí, když sedíte. To znamená, že byste neměli muset zvedat ani sklánět hlavu, což by mohlo vést k bolestem krční páteře po delší době sledování. Zároveň samozřejmě v přímém směru, protože ani dlouhodobé sledování televize na straně nepomůže krčním přitahovačům ani páteři.

Podobně je důležité, aby sedací souprava byla umístěna ve správné vzdálenosti od televize. Příliš blízko a riskujete nadměrné namáhání očí; příliš daleko a můžete se nevědomky sklánět dopředu, což zatěžuje vaši páteř. Ideální vzdálenost závisí na velikosti vaší televizní obrazovky, ale obecné pravidlo je, že vzdálenost by měla být třikrát větší než je diagonála obrazovky televize. Záleží na rozlišení obrazovky TV. Pokud si nejste jistí, mrkněte se na doporučenou vzdálenost výrobce TV.

Při sledování TV nezapomeňte na správnou vzdálenost a správnou polohu při sezení či ležení

Při sledování TV nezapomeňte na správnou vzdálenost a správnou polohu při sezení či ležení

Doplňky pro zvýšení pohodlí

Pokud již vlastníte sedací soupravu, která není ideálně ergonomická, můžete použít různé doplňky, abyste zvýšili její pohodlí. Podpůrné polštáře mohou poskytnout dodatečnou oporu pro dolní část zad nebo krční páteř, což může výrazně pomoci při prevenci bolesti. Podložky pod nohy, stoličky nebo taburety zase pomáhají udržet kolena ve správné výšce, což je důležité pro udržení správného krevního oběhu a předcházení únavě nohou.

Pokud trávíte hodně času sezením, měli byste zvážit i investici do kvalitního křesla s ergonomickými vlastnostmi, jako jsou nastavitelné opěrky hlavy a bederní opěrky. Takové křeslo může být skvělým doplněním k vaší stávající sedací soupravě a poskytnout vám místo, kde můžete bezpečně relaxovat bez zbytečného napětí na vašem těle.

Vzdálenost od obrazovek

Dnes je běžné, že mnoho lidí tráví hodiny každý den před obrazovkou, ať už z důvodu práce nebo zábavy. Dlouhodobé sledování obrazovky z nesprávné vzdálenosti a úhlu může vést k řadě problémů, včetně bolesti krku, bolesti zad, únavy očí a dokonce i k poškození zraku. Zvolte polohu sedací soupravy tak, aby byla ve správné vzdálenosti od vaší televize nebo monitoru. Mějte na paměti, že každý centimetr může mít významný dopad na vaše zdraví.

Vhodně umístěné osvětlení je také klíčové. Přímé osvětlení obrazovky může způsobit odlesky, které jsou pro oči zatěžující a mohou způsobit únavu očí. Použijte difuzní osvětlení v místnosti a zvažte použití stolní lampy, která poskytuje dostatek světla, ale nezpůsobuje odlesky na obrazovce.

Správné umístění a nastavení vašeho obývacího prostoru může výrazně přispět k vaší celkové pohodě a zdraví. Malé změny, jako je přizpůsobení vzdálenosti sedací soupravy od televize nebo použití podpůrných polštářů, mohou mít velký dopad na vaše každodenní pohodlí a zdraví. S těmito tipy můžete vytvořit prostředí, které je nejen pohodlné, ale i podporující vaše zdraví.

Pravidelné přestávky a protažení

Ať už je váš nábytek sebelepší a sebeergonomičtější, dlouhodobé sezení bez pohybu může mít negativní dopady na vaše zdraví. Lékaři a odborníci se shodují, že už 30 sezení je pro tělo nepřirozená zátěž. Natož pak například 8 hodin v kanceláři u počítače. Bolesti zad a krční páteře často souvisí nejen s nesprávným sezením, ale i s nedostatkem pohybu. Jak si tedy udržet zdraví a pohodu, když trávíte hodně času seděním? Zde jsou některé tipy, jak efektivně střídat sedění s potřebnou aktivitou a jaké typy protažení vám mohou pomoci udržet tělo v dobré kondici.

Důležitost přestávek

Pravidelné přestávky jsou klíčové pro zachování dobrého zdraví. Ideální je dát si krátkou přestávku po každých 30 minutách sezení. Jasně, když budete koukat na napínavý film, asi přestávku neuděláte. Ale při sezení u knihy nebo s mobilem v ruce to jde a doporučujeme příležitost nepromarnit.

Během této přestávky byste měli vstát, protáhnout se a udělat pár kroků. Tento jednoduchý zvyk pomáhá restartovat vaše svaly, stimulovat krevní oběh a zmírnit napětí v těle, které může během sezení vzniknout. Konec konců spousta chytré elektroniky – jako hodinky nebo náramky – protažení a pohyb po 30 minutách doporučují také. Dokonce si můžete nastavit upozornění, ať nemusíte hlídat čas.

Pro ty, kteří tráví hodiny seděním u počítače nebo sledováním televize, je dobré mít v místnosti vyhrazené místo, kde můžete snadno a rychle provádět malé fyzické aktivity, jako jsou lehké strečinkové cviky nebo dokonce krátké cvičení s vlastní váhou. Příkladem může být malá cvičební podložka, karimatka nebo míč, které lze použít k rychlému protažení. Zároveň si odpočinou i vaše oči. Klidně si ke cvičení a protažení udělejte atmosféru tlumeným osvětlením lampy nebo lampičky.

Protažení

Začlenění protahovacích cviků do vaší denní rutiny může mít významný dopad na vaše zdraví. Zde je několik jednoduchých protahovacích cviků, které můžete provádět přímo u vašeho pracovního stolu nebo v obývacím pokoji:

  • Jak na protažení krku: Pomalu nakloňte hlavu k jednomu rameni a zadržte na několik sekund, pak opakujte na druhou stranu. Při protahování vydechujte. Tento cvik pomáhá uvolnit napětí v krčních svalů.
  • Jak na protažení ramen: Zvedněte ramena směrem k uším a jemně je krouživě točte směrem dozadu. Toto cvičení pomáhá uvolnit napětí v ramenou a horní části zad.
  • Jak na protažení zad: Postavte se, dejte ruce na boky a jemně se zahýbejte do stran. Tento pohyb může pomoci uvolnit bederní oblast a zlepšit flexibilitu.

Cviků na protahování najdete na internetu mraky. Vyberte třeba 3–5 z nich a dělejte je pravidelně

Cviků na protahování najdete na internetu mraky. Vyberte třeba 3–5 z nich a dělejte je pravidelně

Varianty sedu

Měnit polohu během dne je další způsob, jak předejít problémům spojeným s dlouhodobým sezením. Pokud je to možné, střídejte práci na klasické sedací soupravě s práci ve stoje. Stolky s nastavitelnou výškou, nebo dokonce moderní stojací pulty jsou skvělou investicí do vašeho zdraví. Pokud nemáte přístup k těmto možnostem, zkuste aspoň občas přesunout svou činnost na jiné místo – třeba ze sedačky na židli nebo do jiné místnosti ke stolu.

Tímto způsobem získá vaše tělo potřebný pohyb a změnu, což může pomoci předejít mnoha problémům spojeným s dlouhodobým sezením. Pamatujte, že každá malá změna může mít významný vliv na vaše zdraví a celkové pohodlí. Regularita a konzistence v těchto zvykách jsou klíčem k dlouhodobému zlepšení vaší pohody.

Doporučení pro specifické potřeby

Každý člověk je jedinečný a každý z nás má různé potřeby, co se týče pohodlí a podpory těla. Zohlednění těchto individuálních potřeb při výběru sedací soupravy může výrazně zlepšit kvalitu života. Ať už jde o seniory, kteří potřebují lehčí přístup k sedání a vstávání, nebo rodiny s dětmi, které vyžadují odolnější a snadno udržovatelný nábytek, je důležité myslet na to, jak nábytek slouží svému účelu v různých životních situacích.

Sedací soupravy pro seniory

Pro starší dospělé jsou klíčové sedací soupravy, které nabízejí větší podporu a jsou snadno přístupné. Senioři často potřebují sedací soupravy s vyšším sedákem, což usnadňuje sedání a vstávání bez nadměrného zatížení kolen nebo kyčlí. Kromě výšky sedáku je také důležité, aby sedací souprava měla pevné opěradlo, které poskytuje dostatečnou podporu pro záda a neumožňuje propadání do hlubokého sedu, což by mohlo způsobit bolesti zad.

Ideální volbou pro seniory může být například křeslo s elektrickým pohonem, které umožňuje uživateli měnit polohu sedu na stisk tlačítka, což může být obzvláště užitečné pro ty, kteří tráví mnoho času v sedě nebo mají omezenou mobilitu.

Sedačky pro rodiny s dětmi

Rodiny s dětmi mají zcela odlišné potřeby. Sedací soupravy v domácnostech s malými dětmi by měly být robustní, odolné vůči skvrnám a snadno se čistící. Materiály jako je odolná tkanina nebo kůže mohou být ideální volbou, protože jsou snadno udržovatelné a odolají nástrahám každodenního života s malými dětmi. Také je dobré volit sedací soupravy se zaoblenými rohy, aby se minimalizovalo riziko zranění při hře.

Nezapomeňte, že děti pravděpodobně sedačku využijí na 100 jiných způsobů než jen k sezení

Nezapomeňte, že děti pravděpodobně sedačku využijí na 100 jiných způsobů než jen k sezení

Prostorová flexibilita je dalším klíčovým faktorem pro rodiny. Modulární sedací soupravy, které lze snadno přeuspořádat nebo rozšířit, jsou praktické pro rodinné domovy, kde se potřeby mohou měnit v závislosti na aktivitách a počtu lidí v místnosti.

Pro osoby trávící mnoho času doma

Pro lidi, kteří pracují z domova nebo tráví většinu času v interiéru, je důležité mít sedací soupravu, která podporuje zdravé držení těla a zároveň nabízí vysoký stupeň pohodlí. Ergonomické sedací soupravy, které nabízejí nastavitelné opěrky, výškově nastavitelné sedáky a podpěry nohou, mohou značně přispět k prevenci bolesti zad a krční páteře.

Modulární sedací soupravy jsou také výhodné, protože umožňují uživatelům měnit konfiguraci podle potřeby, což je ideální pro ty, kteří chtějí kombinovat pracovní a odpočinkové prostředí v jednom.

Bez ohledu na vaše specifické potřeby, pamatujte, že výběr správné sedací soupravy je investicí do vašeho zdraví a pohodlí. Vždy se snažte najít ideální rovnováhu mezi funkčností, komfortem a designem, aby váš domov nejen skvěle vypadal, ale byl i praktický a příjemný k pobytu. Přizpůsobení vašeho nábytku vašim individuálním potřebám může výrazně zlepšit kvalitu vašeho života a pomoci vám lépe si užívat každý okamžik strávený doma.

Péče a údržba sedací soupravy

Ať už jste si vybrali sedací soupravu, která podporuje vaše zdraví a zvyšuje pohodlí, nebo jste našli ideální kus nábytku, který skvěle doplňuje váš interiér, je důležité věnovat pozornost i správné péči a údržbě. Dobře udržovaná sedací souprava nejenže vydrží déle, ale také poskytne lepší podporu a zachová si svůj atraktivní vzhled. V tomto průvodci probereme, jak pečovat o různé typy sedacích souprav, ať už jde o luxusní kůži nebo praktickou tkaninu, a jak zajistit, aby vaše investice do nábytku zůstala dlouhodobě výhodná.

Pravidelné čištění

Čistota vaší sedací soupravy má zásadní vliv na její životnost a vzhled. Prach, drobky a jiné nečistoty se mohou hromadit v záhybech a na povrchu materiálu, což může vést k postupnému opotřebení.

  • Pro látkové sedací soupravy doporučujeme pravidelně vysávat povrchy a záhyby speciálními nástavci vysavače, které jsou šetrné k tkaninám. Jakékoli skvrny by měly být co nejrychleji ošetřeny speciálními čisticími přípravky pro čalounění, aby nedošlo k jejich trvalému vstřebání do materiálu.
  • Pro kožené sedací soupravy je vhodné používat vlhký hadřík a speciální produkty určené pro péči o kůži, které pomáhají zachovat její pružnost a barvu. Je důležité se vyhnout agresivním chemikáliím, které mohou kůži poškodit a způsobit její praskání. Podobná pravidla platí i pro moderní variantu – ekokůži.

Pokud to zvládnete, čistěte i spodní stranu sedačky, kde se také usazuje prach

Pokud to zvládnete, čistěte i spodní stranu sedačky, kde se také usazuje prach

Ošetřování materiálů

Aby vaše sedací souprava vypadala jako nová i po několika letech používání, je klíčové pravidelně ji ošetřovat produkty, které jsou specificky určené pro daný materiál.

  • Textilní čalounění může být ošetřeno impregnací, která pomáhá odolávat skvrnám a usnadňuje čištění. Tento typ ošetření by měl být aplikován občasně, zvláště po hloubkovém čištění, aby se obnovila odolnost látky vůči skvrnám.
  • Kůže vyžaduje pravidelné aplikace kondicionérů a ochranných krémů, které udržují materiál měkký a odolný proti praskání. Tyto produkty pomáhají kůži "dýchat" a zároveň ji chrání před předčasným stárnutím.

Výměna výplní

Jedním z aspektů, který často přehlížíme, je výměna výplní polštářů sedací soupravy. Po několika letech používání může dojít k deformaci výplní, což může negativně ovlivnit pohodlí a podporu, kterou sedací souprava poskytuje.

Pro zajištění optimálního komfortu a podpory je vhodné pravidelně kontrolovat stav výplní a v případě potřeby je nechat obnovit nebo vyměnit. Toto je zvláště důležité u sedacích souprav, které využíváte často, jako jsou ty v rodinných domech nebo sedací soupravy v kancelářských prostorách, kde dochází k většímu opotřebení.

Správná péče a údržba sedací soupravy je zásadní pro zachování její funkčnosti, pohodlí a estetického vzhledu. Věnováním pozornosti těmto detailům můžete výrazně prodloužit životnost vaší investice a užívat si komfortního sezení bez obav z budoucích problémů.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste