Vybíráme stoly a konferenční stolky: jaký materiál a design zvolit

Výběr stolu nebo konferenčního stolku není jen o praktickém kusu nábytku, ale také o tom, jaký styl a atmosféru chceme ve svém interiéru vytvořit. Přemýšlíte, jestli je pro vás lepší dřevo, sklo, kov nebo něco úplně jiného? A co třeba kombinace materiálů? V našem článku vás provedeme světem stolů a konferenčních stolků, poradíme, jak vybrat ten pravý materiál a design, který nejen skvěle zapadne do vašeho domova, ale také vydrží dlouhá léta. Pojďme společně najít ten ideální stůl, který bude nejen funkční, ale i krásný na pohled!

Dobrá volba stolu vám umožní užít si každou chvilku naplno. Třeba snídani s rodinou

Dobrá volba stolu vám umožní užít si každou chvilku naplno. Třeba snídani s rodinou

Dřevo: Klasika, která nikdy neomrzí

Když se řekne „stůl“ nebo „konferenční stolek“, většině z nás se jako první vybaví dřevěný nábytek. A není divu! Dřevo je materiál, který má v našich domovech nezastupitelné místo již po staletí. Je to klasika, která se neomrzí, ať už je váš interiér moderní, rustikální, nebo třeba minimalistický. Dřevo dokáže vnuknout prostoru teplo, útulnost a navíc má i svou specifickou vůni, kterou nelze s ničím srovnat. Pojďme se podívat, proč je dřevo tak oblíbené, jaké jsou jeho hlavní výhody a jaký typ dřeva by mohl být právě pro váš stůl nebo konferenční stolek ten pravý.

Výhody dřevěných stolů

Dřevo je přirozený, ekologický materiál, který nabízí mnoho výhod. První z nich je jeho dlouhá životnost. Kvalitní dřevěný nábytek, ať už se jedná o jídelní stůl, psací stůl, nebo konferenční stolek, vám může sloužit i desítky let, a to často bez větších oprav. Navíc dřevo krásně stárne – s přibývajícími roky získává patinu, která mu dodává na autentičnosti a charakteru. To, co může vypadat jako nedostatek (např. drobné škrábance či změny barvy), se stává naopak jeho předností. Dřevo zraje jako víno.

Další velkou výhodou dřeva je jeho snadná údržba. Stačí pravidelné otírání prachu a občasné ošetření speciálním olejem nebo voskem, aby se povrch nábytku udržel v dobrém stavu. Pokud se objeví nějaké větší poškození, často stačí lehké přebroušení a znovu natření, a váš stůl bude opět vypadat jako nový.

Dřevěné stoly a konferenční stolky také vynikají svou univerzálností. Dřevo se hodí do různých stylů interiéru, ať už máte doma rustikální chalupu, městský byt ve skandinávském stylu, nebo moderní minimalistický prostor. Dřevo se dá snadno kombinovat s jinými materiály, jako je kov nebo sklo, a vždy působí přirozeně a harmonicky.

Bytelný dřevěný stůl vydrží každodenní zápřeh u jídla i od domácích mazlíčků

Bytelný dřevěný stůl vydrží každodenní zápřeh u jídla i od domácích mazlíčků

Typy dřeva a jejich charakteristiky

Když už jsme si ujasnili, proč je dřevo tak skvělou volbou, je na čase se podívat na konkrétní typy dřeva, které můžete zvolit pro svůj nový stůl nebo konferenční stolek. Každý druh dřeva má své specifické vlastnosti, které ovlivňují nejen vzhled, ale i odolnost a celkovou atmosféru nábytku.

Dubové dřevo je jedním z nejoblíbenějších materiálů pro výrobu stolů. Dub je velmi tvrdé a odolné dřevo, které snese i hrubší zacházení, což z něj činí ideální volbu pro jídelní stoly, které jsou často vystaveny velkému zatížení. Dubové dřevo má krásnou, výraznou kresbu, která přidává nábytku na robustnosti a zároveň eleganci. Díky své přirozené barvě, která se pohybuje od světle hnědé po tmavší tóny, se dub hodí jak do moderních, tak do tradičně laděných interiérů.

Borovicové dřevo je naopak měkčí a lehčí než dub, což se odráží i na jeho nižší ceně. Borovice má světlou barvu s nádechem do žluta a jemnou kresbu, která působí velmi příjemně a přírodně. Díky své měkkosti se snadno opracovává, což umožňuje vytvářet různé designové kousky, například jemně tvarované nohy u konferenčních stolků nebo ozdobné detaily. Borovicové dřevo je skvělou volbou pro nábytek ve skandinávském stylu, kde dominují světlé a vzdušné prvky.

Teakové dřevo je exotický materiál, který si získává stále větší oblibu i v našich končinách. Teak je známý svou extrémní odolností proti vlhkosti a škůdcům, což z něj činí ideální volbu pro venkovní nábytek, ale stejně dobře poslouží i v interiéru. Teakové dřevo má krásnou, teplou barvu s jemnou strukturou, která dodává nábytku luxusní vzhled. Je to výborná volba pro ty, kdo hledají něco originálního a zároveň velmi kvalitního.

Designové možnosti dřevěných stolů a stolků

Jedním z největších přínosů dřeva je jeho variabilita v designu. Ať už máte rádi jednoduché linie, nebo složité ornamenty, dřevo vám vždy poskytne prostor pro kreativitu. Rustikální stoly jsou skvělou volbou do venkovských a tradičních interiérů. Mohou mít hrubě opracovaný povrch, který zdůrazňuje přirozenou krásu dřeva, a často jsou doplněny masivními nohami, které působí stabilně a pevně. Tento styl je ideální pro velké jídelní stoly, kde se rodina schází k jídlu a dlouhým rozhovorům.

Na druhou stranu, pokud máte moderní interiér, může vás oslovit minimalistický design dřevěných stolů a stolků. Tyto kousky se vyznačují jednoduchými liniemi a čistými tvary, kde dřevo hraje hlavní roli. Povrchy jsou často hladké a lesklé, což vytváří dojem elegance a sofistikovanosti. Minimalistické dřevěné stoly se skvěle hodí do prostor, kde dominují neutrální barvy a otevřený prostor.

Pro ty, kdo chtějí do svého interiéru vnést trochu nostalgie, jsou tu vintage a retro designy dřevěných stolů. Tyto stoly mohou mít zaoblené hrany, ozdobné vyřezávání nebo patinovaný povrch, který evokuje staré časy. Vintage stoly často najdete v menších rozměrech, ideálních pro útulné kuchyně nebo obývací pokoje.

A co když chcete něco opravdu jedinečného? V tom případě se můžete poohlédnout po kombinovaných stolech, které spojují dřevo s jinými materiály, jako je kov nebo sklo. Takové stoly mohou mít například dřevěnou desku a kovové nohy, což vytváří zajímavý kontrast mezi teplým dřevem a studeným kovem. Tento styl je velmi oblíbený v industriálních interiérech, kde dominují surové materiály a jednoduché tvary.

Dřevěné konferenční stolky: Praktické a stylové

Konferenční stolek je nedílnou součástí obývacího pokoje. Slouží nejen jako místo pro odložení šálku kávy nebo ovladače, ale často i jako ústřední bod celé místnosti. Dřevěné konferenční stolky jsou skvělou volbou, protože kombinují praktičnost s estetickým vzhledem.

Jedním z oblíbených typů je nízký masivní stolek z jednoho kusu dřeva. Tento typ stolu je velmi robustní a stabilní, což oceníte zejména v domácnostech s malými dětmi. Díky své jednoduchosti a přírodnímu vzhledu se hodí do různých interiérů, od rustikálních po moderní. Můžete jej doplnit dekoracemi jako jsou svíčky nebo květiny, které zvýrazní jeho přirozenou krásu.

Další možností jsou stolky s úložným prostorem. Tyto konferenční stolky mají integrované zásuvky nebo poličky, kde můžete ukládat různé drobnosti, jako jsou časopisy, knihy nebo dálkové ovladače. Díky tomu udržujete prostor v obývacím pokoji uklizený a zároveň máte vše potřebné po ruce. Stolky s úložným prostorem jsou skvělou volbou pro menší byty, kde je každý centimetr místa cenný.

Sklo: Elegance s nádechem moderny

Když se řekne skleněný stůl, mnohým z nás se vybaví obraz elegantního, vzdušného nábytku, který skvěle zapadá do moderně zařízených interiérů. Sklo jako materiál je často spojováno s luxusem, sofistikovaností a lehkostí, což z něj činí ideální volbu pro ty, kdo chtějí svému domovu dodat dotek moderní elegance. Skleněné stoly a konferenční stolky mají své nezaměnitelné kouzlo a mohou zcela změnit charakter místnosti. Pojďme se podívat na to, proč je sklo tak atraktivním materiálem pro výrobu nábytku, jaké jsou jeho hlavní výhody a na co si dát při výběru pozor.

Výhody skleněných stolů

Jednou z největších výhod skleněných stolů je jejich schopnost opticky zvětšit a prosvětlit prostor. Sklo je průhledné, což znamená, že světlo může volně procházet místností a prostor se zdá větší a vzdušnější. To je skvělé především pro menší místnosti, kde každý centimetr prostoru hraje roli. Skleněné stoly tak mohou být perfektní volbou například do malých jídelen nebo kompaktních obývacích pokojů, kde chcete vytvořit iluzi většího prostoru.

Další nespornou výhodou skla je jeho snadná údržba. Na rozdíl od dřeva nebo kamene nevyžaduje sklo žádné speciální ošetření. Stačí pravidelně otírat povrch jemným hadříkem a přípravkem na sklo, a váš stůl bude vždy vypadat jako nový. Sklo je také odolné vůči vodě a skvrnám, což oceníte zejména v jídelních prostorech. Nemusíte se obávat, že by na stole zůstaly nevzhledné skvrny po rozlitém víně nebo kávě – vše jednoduše setřete a je hotovo.

Skleněné stoly a konferenční stolky jsou také velmi univerzální, co se týče stylu. Díky svému neutrálnímu vzhledu se hodí do různých interiérů, od minimalistických po industriální. Sklo lze navíc snadno kombinovat s jinými materiály, jako je kov, dřevo nebo kámen, což vám umožní vytvořit si stůl přesně podle vašich představ. Tímto způsobem můžete například zvolit stůl se skleněnou deskou a kovovými nohami, který skvěle zapadne do moderního městského bytu, nebo naopak skleněný stůl s dřevěnými prvky, který přidá vašemu interiéru na útulnosti.

Skleněné stoly krásně prozáří pokoj, protože dobře odrážejí světlo. Navíc mají šmrnc

Skleněné stoly krásně prozáří pokoj, protože dobře odrážejí světlo. Navíc mají šmrnc

Bezpečnostní tipy: Jak zajistit, aby byl skleněný stůl praktický a bezpečný

Přestože má sklo mnoho výhod, je důležité věnovat pozornost i některým bezpečnostním aspektům. Prvním krokem, jak zajistit, aby váš skleněný stůl byl nejen krásný, ale i praktický a bezpečný, je volba správného typu skla. Tvrzené sklo je v tomto případě jednoznačně must-have. Tento typ skla je speciálně upravený tak, aby byl mnohem odolnější vůči nárazům a mechanickému poškození než obyčejné sklo. Tvrzené sklo je přibližně pětkrát silnější než běžné sklo, což znamená, že i když na něj něco upadne, je mnohem menší pravděpodobnost, že se rozbije.

Další důležitý faktor je tloušťka skla. Pro jídelní stoly a konferenční stolky se obvykle doporučuje sklo o tloušťce alespoň 10 mm, což zajišťuje dostatečnou pevnost a stabilitu. Tenké sklo by se mohlo snadněji poškodit, což by mohlo vést ke zranění.

Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, je dobré zvážit ochranu hran skleněného stolu. I když je sklo tvrzené, hrany mohou být stále poměrně ostré, a pokud dítě nebo zvíře narazí na hranu stolu, může dojít ke zranění. Naštěstí existují ochranné krytky na hrany, které se dají snadno připevnit a chrání před případnými nehodami.

Styling: Jak zakomponovat skleněný stůl do interiéru

Skleněné stoly jsou neuvěřitelně všestranné, pokud jde o jejich začlenění do různých stylů interiérů. Minimalistický styl je jedním z nejoblíbenějších pro skleněné stoly, protože jejich čisté linie a průhlednost dokonale ladí s jednoduchostí a funkčností tohoto designového směru. Pro minimalistický interiér můžete zvolit skleněný jídelní stůl s jednoduchými kovovými nohami, který bude působit nenápadně, ale zároveň elegantně. Doplněním tohoto stolu o stylové židle a minimalistické dekorace dosáhnete sofistikovaného a moderního vzhledu, který je zároveň velmi praktický.

Pokud je váš domov zařízen ve skandinávském stylu, skleněný stůl se dřevěnými prvky může být skvělým doplňkem. Kombinace přírodního dřeva a skla vytváří příjemný kontrast mezi teplým a studeným materiálem, což je charakteristickým rysem skandinávského designu. Skleněný konferenční stolek s dřevěnými nohami nebo rámem může působit velmi elegantně a zároveň útulně, což je ideální pro ty, kdo chtějí zachovat světlý a vzdušný dojem ve svém obývacím pokoji.

Pro ty, kdo mají rádi industriální styl, může být zajímavou volbou skleněný stůl v kombinaci s kovem. Skleněná deska na stole s masivními kovovými nohami nebo rámem dodává interiéru surový, ale přitom sofistikovaný vzhled. Tento styl je ideální pro moderní městské byty nebo loftové prostory, kde dominují betonové stěny, odkryté potrubí a surové materiály. Skleněný stůl v industriálním stylu může být ústředním prvkem místnosti, který zaujme na první pohled.

Konferenční stolky ze skla: Elegantní a praktické řešení

Skleněné konferenční stolky jsou velmi oblíbenou volbou pro obývací pokoje, a to z dobrého důvodu. Jsou elegantní, nenápadné a skvěle se hodí do různých stylů interiérů. Navíc, díky své průhlednosti, nepůsobí v místnosti těžce ani robustně, což je ideální pro menší prostory.

Jedním z typických příkladů skleněného konferenčního stolku je stolek s kovovým rámem. Tento typ stolku je velmi populární pro svou jednoduchost a čisté linie. Kovový rám může být například z nerezové oceli nebo lakovaný na černo, což přidává stolku na moderním vzhledu. Skleněná deska pak dodává lehkost a eleganci, díky čemuž je tento typ stolku ideální pro moderní nebo minimalistické interiéry.

Další možností je skleněný stolek s dřevěnými prvky, například s dřevěnými nohami nebo úložným prostorem pod skleněnou deskou. Tento typ stolku kombinuje moderní a tradiční prvky a vytváří tak velmi vkusný a nadčasový design. Dřevěné prvky dodávají stolku teplo a přirozený vzhled, zatímco skleněná deska zachovává lehkost a vzdušnost. Tento typ stolku se hodí jak do skandinávských interiérů, tak do těch s více tradičním nebo rustikálním nádechem.

Údržba a péče o skleněné stoly

Péče o skleněné stoly je, jak jsme již zmínili, velmi jednoduchá, ale i přesto existují některé tipy a triky, které vám pomohou udržet váš stůl v perfektním stavu. Prvním krokem je výběr správného čisticího prostředku na sklo. Doporučuje se používat jemné čisticí prostředky bez abrazivních částic, které by mohly poškrábat povrch skla. Speciální přípravky na sklo jsou ideální, protože zanechávají povrch lesklý a bez šmouh.

Dalším tipem je pravidelné čištění skleněného stolu. I když sklo je odolné vůči skvrnám, na povrchu mohou zůstávat otisky prstů, prach nebo jiné nečistoty, které mohou narušit jeho průhlednost a lesk. Pravidelné otírání stolu jemným hadříkem a čisticím prostředkem udrží váš stůl v bezchybném stavu.

Pokud máte stůl s tvrzeným sklem, je důležité dávat pozor na jeho ochranu před extrémními teplotami. I když je tvrzené sklo velmi odolné, náhlé změny teploty, například pokud na stůl položíte velmi horký hrnec nebo pánev, mohou způsobit jeho prasknutí. Proto je vždy dobré používat podložky pod horké nádobí a vyvarovat se přímému kontaktu skla s vysokými teplotami.

Kov: Industriální šmrnc do každého interiéru

Kovový nábytek má v interiérovém designu své nezastupitelné místo. Ať už jde o čistě kovové stoly a konferenční stolky, nebo o kombinace kovu s jinými materiály, jako je dřevo či sklo, kov vnáší do interiéru jedinečný charakter. Kovové prvky jsou spojovány především s industriálním stylem, ale rozhodně se nenechte omezovat – kov se skvěle hodí i do moderních, minimalistických či dokonce rustikálních interiérů. V této kapitole se podíváme na výhody kovových stolů, na různé typy kovových povrchů a na to, jak můžete kov zakomponovat do svého domova.

Výhody kovových stolů

Kov je neuvěřitelně odolný a pevný materiál, což jsou vlastnosti, které jej činí ideálním pro výrobu nábytku. Kovové stoly a konferenční stolky jsou známé svou dlouhou životností, a pokud o ně správně pečujete, mohou vám sloužit po mnoho let bez výrazného opotřebení. Na rozdíl od dřeva nebo skla je kov také velmi odolný vůči mechanickému poškození – nehrozí, že by se na něm snadno objevily škrábance nebo praskliny. To z něj činí skvělou volbu pro domácnosti s dětmi nebo domácími mazlíčky, kde nábytek dostává opravdu zabrat.

Další velkou výhodou kovu je jeho snadná údržba. Kovové povrchy jsou nenáročné na čištění – často stačí pouze otřít stůl vlhkým hadříkem, aby vypadal jako nový. Kromě toho je kov odolný vůči vlhkosti, což je užitečné zejména v kuchyních nebo jídelnách, kde je stůl vystaven kontaktu s vodou a jinými tekutinami. Některé kovové stoly mají navíc povrchovou úpravu, která zvyšuje jejich odolnost proti korozi a dalším vlivům prostředí.

Kovové stoly a konferenční stolky vynikají i svou variabilitou v designu. Kov lze tvarovat do různých forem a kombinovat s dalšími materiály, což vám umožní vytvořit si stůl přesně podle svých představ. Ať už preferujete surový industriální vzhled, elegantní minimalistický design nebo třeba kombinaci kovu a dřeva pro útulnější atmosféru, kov vám vždy nabídne širokou paletu možností.

Kovové povrchy a jejich charakteristiky

Kovové stoly a konferenční stolky mohou mít různé povrchové úpravy, které ovlivňují jejich vzhled, odolnost a celkový dojem, který z nábytku vyzařuje. Jedním z nejoblíbenějších materiálů je leštěná nerezová ocel, která dodává stolu moderní a elegantní vzhled. Nerezová ocel je nejen esteticky atraktivní, ale také velmi odolná vůči korozi a mechanickému poškození. Leštěná nerezová ocel je skvělou volbou pro jídelní stoly, kde se cení čistý a zářivý vzhled.

Pro ty, kdo hledají tmavší a dramatičtější vzhled, je tu černě lakovaná ocel. Tato povrchová úprava dodává stolu industriální charakter a působí velmi moderně. Černě lakovaná ocel se skvěle hodí do loftových interiérů nebo do moderních městských bytů, kde vytváří výrazný kontrast s ostatními prvky místnosti. Tento typ povrchu je také odolný vůči otiskům prstů a skvrnám, což usnadňuje jeho údržbu.

Pokud hledáte teplejší a útulnější vzhled, můžete zvolit měděnou povrchovou úpravu. Měď dodává kovovým stolům jemný nádech luxusu a zároveň vytváří příjemnou atmosféru. Tento materiál je ideální pro ty, kdo chtějí do svého domova vnést trochu vintage šarmu nebo rustikálního kouzla. Měděné stoly mohou mít lesklý povrch, který odráží světlo a vytváří zajímavé vizuální efekty, nebo naopak matný povrch, který působí decentněji a přirozeněji.

Kombinace materiálů: Kov a dřevo, kov a sklo

Jedním z největších trendů v designu nábytku je kombinace různých materiálů, a kov zde hraje klíčovou roli. Kov v kombinaci s dřevem je jedním z nejoblíbenějších spojení, které přináší do interiéru vyváženost mezi moderním a tradičním stylem. Dřevěná deska stolu na kovových nohách je klasickým příkladem tohoto spojení. Kov dodává stolu stabilitu a odolnost, zatímco dřevo přináší teplo a přirozený vzhled. Tento typ stolu se skvěle hodí do industriálních interiérů, ale také do moderních městských bytů, kde chcete zachovat příjemnou a útulnou atmosféru.

Kovová základna stolu je prakticky nezničitelná a působí kouzelně industriálně

Kovová základna stolu je prakticky nezničitelná a působí kouzelně industriálně

Dalším oblíbeným spojením je kombinace kovu a skla. Kovový rám stolu s průhlednou skleněnou deskou působí velmi lehce a vzdušně, což je ideální pro menší prostory, kde nechcete, aby nábytek působil těžce nebo robustně. Skleněná deska v kombinaci s kovem také vytváří elegantní a sofistikovaný vzhled, který se hodí do moderních nebo minimalistických interiérů. Tento typ stolu je skvělý jako konferenční stolek v obývacím pokoji nebo jako jídelní stůl v moderně zařízené kuchyni.

Kovové konferenční stolky: Praktické a stylové

Konferenční stolky jsou nedílnou součástí každého obývacího pokoje a kovové varianty jsou stále populárnější. Kovové konferenční stolky jsou nejen stylové, ale také velmi praktické. Díky své odolnosti a stabilitě jsou ideální pro každodenní používání, ať už na ně odkládáte knihy, časopisy, nebo šálky s kávou. Kovové konferenční stolky mohou mít různé tvary a velikosti – od jednoduchých čtvercových a obdélníkových tvarů až po kulaté stolky, které působí velmi elegantně a dynamicky.

Jedním z nejoblíbenějších typů je industriální kovový stolek s otevřenými policemi. Tento typ stolku je často vyroben z černě lakované oceli a má drsný, surový vzhled, který skvěle ladí s industriálními nebo loftovými interiéry. Otevřené police poskytují dostatek úložného prostoru pro různé drobnosti, jako jsou knihy, dekorace nebo dálkové ovladače, a zároveň umožňují jednoduchý a přehledný uspořádání věcí.

Dalším zajímavým typem je kovový stolek se skleněnou deskou, který kombinuje eleganci skla s pevností kovu. Tento stolek je ideální pro moderní interiéry, kde se cení čisté linie a minimalistický design. Kovové nohy nebo rám v kombinaci se skleněnou deskou vytvářejí lehký a vzdušný vzhled, který nepůsobí těžce ani v menších prostorech. Tento stolek může sloužit jako stylový prvek v obývacím pokoji nebo jako elegantní doplněk v ložnici či pracovně.

Údržba a péče o kovové stoly

Péče o kovové stoly je velmi jednoduchá, ale i zde existují určitá pravidla, která je dobré dodržovat, aby váš nábytek vypadal stále jako nový. Kovové povrchy jsou obecně velmi odolné, ale mohou být náchylné k poškrábání, zejména pokud jde o leštěnou nerezovou ocel nebo lakované povrchy. Pro čištění kovových stolů doporučujeme používat měkký hadřík a jemný čisticí prostředek, který neobsahuje abrazivní složky.

Pro kovové stoly s lakovaným povrchem je důležité vyhnout se chemikáliím, které by mohly poškodit lak. Pokud se na povrchu objeví skvrny, je nejlepší je ihned otřít jemným hadříkem namočeným ve vlažné vodě. Pro odstranění prachu nebo lehkých nečistot stačí suchý hadřík nebo jemný kartáček.

Pokud máte kovový stůl umístěný v místnosti s vysokou vlhkostí, například v kuchyni nebo v blízkosti oken, je dobré pravidelně kontrolovat, zda se na povrchu netvoří stopy koroze. I když je většina kovových stolů ošetřena proti korozi, prevence je vždy lepší než léčba. Pokud se objeví drobné známky koroze, můžete je odstranit jemným brusným papírem a následně ošetřit speciálním ochranným přípravkem.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste